ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Grönt ljus för statens första gröna obligation

  • Miljöpartiets språkrör Per Bolund. Foto: TT

Senast nästa år ska staten ge ut så kallade gröna obligationer för att skynda på den gröna omställningen och uppnå hållbarhetsmålen. 

”Finansmarknaden ska bidra till en hållbar utveckling”, säger finansmarknadsminister och Miljöpartiets språkrör Per Bolund.

Under torsdagen beslutade regeringen att ge Riksgälden uppdraget att genomföra en emission av gröna statsobligationer senast 2020.

”Det är ett viktigt steg för oss och ett viktigt steg för att vi ska kunna uppfylla de miljöåtaganden som vi har, både i Sverige och internationellt, att vi hittar vägar för att kunna finansiera. Där har vi obligationsinstrumentet som en väg för att finansiera statlig verksamhet”, säger Per Bolund till Di i samband med pressträffen.  

Obligationerna, som blir Sveriges första gröna obligationer, ska finansiera hållbara investeringar och projekt. De kommer nu titta i budgeten för att hitta investeringar som kan kopplas till en grön obligation, fortsätter ministern. 

”Vi ser att intresset från finansaktörer för gröna obligationer har vuxit väldigt mycket och att viljan att köpa är betydligt mycket större än vad utgivningen är. Så jag vet att det är högt efterlängtat att det nu kommer en statlig grön obligation för Sverige”, säger Per Bolund. 

Det händer mycket runtom i världen i frågan och för att Sverige ska vara i framkant behöver marknaden för gröna obligationer utvidgas, enligt ministern. 

Obligationer har varit effektiva i att finanserna till exempel byggnationer av energieffektiva och hållbara hus, fortsätter Per Bolund. Andra länder har investerat mycket i hållbara transportsystem, hållbara energiinvesteringar och många andra delar som behövs för att de ska nå sina mål. 

”Så det är väldigt roligt att vi har kunnat ta det här konkreta steget”, säger han.  

I de gröna obligationerna ingår att det ska återrapporteras till investerarna vad pengarna har gjort för nytta. 

”Vi jobbar självklart stenhårt för att vi ska nå miljömålen. Det är självklart inte bara genom gröna obligationer utan det är en lite del i det. Vi avsätter mycket pengar i statsbudgeten och det är även många andra vägar som behövs för att vi ska nå målen”, säger Per Bolund. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer