Grönt ljus för regeringen att stänga skolor – Löfven vill avvakta: ”Inte där”

Riksdagen röstade under torsdagen igenom regeringens förslag att ge regeringen möjlighet att ta beslut om att stänga grund- och förskolor. Men regeringen vilar på hanen.

”Vi är beredda men vi är inte där”, sa statsminister Stefan Löfven.

Foto:Janerik Henriksson/TT

Riksdagen gav på torsdagen regeringen möjlighet att stänga grund- och förskolor.

”I en kris är det gott ledarskap att skaffa sig de verktyg man behöver i fall de sedan behöver användas. Vi vet ännu inte om vi kommer komma till ett läge där det är befogat att stänga även för- och grundskolor. Men det nödvändiga nu är att skaffa sig alla verktyg utifall att”, sa Krisdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor efter omröstningen.

Beslutet togs av den specialutformade riksdag som just nu endast utgörs av 55 riksdagsledamöter i och med coronakrisen.

Möjligheten för regeringen att stänga skolor, ett beslut som tidigare låg på kommunerna, innebär dock inte att regeringen bestämt sig för att så ska göras.

På en presskonferens på torsdagen meddelade statsminister Stefan Löfven att en skolstängning inte är aktuell just nu.

”Vi är beredda men vi är inte där”, sa statsministern.

Enligt Stefan Löfven väger regeringen smittspridningen kontra att samhällstjänster fortfarande ska fungera. I det fall att grund- och förskolor stängs, måste föräldrar som annars hade gått till jobbet stanna hemma och ta hand om sina barn. 

Även samhällsekonomiska konsekvenser finns med i den kalkylen.

”Jag hör också många som säger 'stäng inte skolorna därför att det skulle drabba vårt företag'. Hur ska vi ha det med livsmedelsförsörjningen? Vilka ska se till att livsmedel levereras och hur har vi det med läkemedelstillverkningen om föräldrarna ska vara hemma?”, sa statsministern.

Än så länge finns inget råd från Folkhälsomyndigheten att stänga skolorna i Sverige. Det är ett råd som väger tungt för regeringens beslut att hålla dem fortsatt öppna, enligt Stefan Löfven.

Betyder det att regeringen inte kommer ta ett beslut om stängning förrän expertmyndigheten kommer med en rekommendation om det?
”Vi måste alltid göra en helhetsbedömning men det är klart att det har stor betydelse vad expertmyndigheten kommer med för råd.”

I samband med att regeringen i tisdags gick ut med rekommendationen att stänga gymnasium, högskolor och universitet sa utbildningsminister Anna Ekström (S) att kommunerna måste planera för en eventuell stängning av grund- och förskolor.

I det planeringsarbetet ligger också att se hur man kan ta hand om barn till föräldrar som anses arbeta inom så kallad ”samhällsviktig verksamhet”.

I och med omröstningen i riksdagen är kommunerna nu tvungna att ordna med omsorgen.

Det kan handla om vård- och omsorgsyrken, men flera andra yrken ska också omfattas av den kommunala omvårdnaden om grund- och förskolor stängs.

I Stockholm har länsstyrelsen bland annat pekat ut polis, förare i kollektivtrafiken och logistikpersonal som samhällsviktiga yrken utöver vård- och omsorgspersonal, enligt länsstyrelsens lista som Dagens industri tagit del av.

På ett extrainsatt regeringssammanträde under torsdagskvällen ska regeringen bestämma vilka yrken som anses vara samhällsviktiga, och därmed omfattas av kommunens omsorg om grund- och förskolor stängs.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?