Grönt ljus för nyemission i krisande Monte dei Paschi

Aktieägarna i den krisande italienska banken Monte dei Paschi di Siena har gett tummen upp för en nyemission på knappt 49 miljarder kronor. Men krisbanken kämpar i uppförsbacke för att hinna sälja av sina dåliga lån.

Bild:TT

Historien om Monte dei Paschi di Siena fortsätter. På torsdagen kom beskedet om att ägarna i världens äldsta bank godkänt en nyemission på 5 miljarder euro eller knappt 49 miljarder kronor. Det är den tredje nyemissionen på lika många år för att rädda den bank som pekades ut som Europas svagaste i ECB:s stresstester tidigare i år.

Nyemissionen ska täcka förluster i samband med försäljningen av 28 miljarder euro eller knappt 274 miljarder kronor som Europeiska centralbanken krävt ska genomföras i år. Förutom ECB:s deadline eldas en nyemission i Monte dei Paschi på av att konkurrenten Unicredit väntas sondera marknaden för nytt kapital i början av 2017, enligt italienska Local.

Monte dei Paschis aktie har backat drygt 7,3 procent strax innan klockan 15.30 på fredagen. Samtidigt ligger italienska MIB Index ligger strax under nollan. STOXX Europe 600:s delindex för banksektorn har samtidigt backat 0,9 procent.

Krisbanken hoppas att en del av kapitalet kan tas in genom att omvandla skulder till aktier. förra veckan presenterades en plan på att omvandla motsvarande 4,3 miljarder euro eller 42 miljarder kronor i skulder till aktier. Förhoppningen är att det ska dra in 1,5 miljarder euro eller knappt 15 kronor enligt uppgifter till brittiska Financial Times.

Över Monte dei Paschis problem hänger den italienska folkomröstningen om konstitutionen som går av stapeln nästa söndag. Opinionsläget bådar illa för premiärminister Matteo Renzi, som kan få svårt att sitta kvar om han inte får igenom sina konstitutionsförändringar.

Ett så osäkert politiskt läge uppges inte bara göra det svårt för Monte dei Paschi att dra in nytt kapital utan lär också orsaka svallvågor på börsen. Krisbankens vd Marco Morelli uppger ändå att det finns ett fönster för att genomföra nyemissionen efter folkomröstningen, skriver brittiska Telegraph.

Matteo Renzis regering har varit tydliga med att de vill komma till Monte dei Paschis undsättning om det behövs i form av en rekapitalisering. Men det strider mot de EU-regler som införts efter finanskrisen och som dikterar att aktieägare och långivare måste ta den ekonomiska smällen innan staten får gå in.

Den italienska regeringen säger å sin sida att över hälften av Monte dei Paschi ägs av småsparare. Dessutom står bankobligationer för 14,6 procent av de italienska hushållens samlade förmögenhet, vilket betyder att de får betala oavsett om staten går in med stöd eller inte.

Samtidigt fortsätter ryktena om att Monte dei Paschi kan tvingas be om hjälp oavsett hur det går med nyemissionen. Hela hösten har de europeiska tillsynsmyndigheterna tyckts tveksamma till att det nya kapitalet kommer att vara tillräckligt.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?