1515
Annons

Grönt ljus för miljardsatsning på svenskt jordbruk

Centerpartiet aviserade under tisdagen om grönt ljus för en överenskommelse i förhandlingarna mellan samarbetspartierna och regeringen gällande Landsbyggdsprogrammet för 2021 och 2022. 

Kristina Yngwe, Centerpartiets landsbygdspolitiska talesperson.
Kristina Yngwe, Centerpartiets landsbygdspolitiska talesperson.Foto:Jack Mikrut/pressbild

Det nuvarande Landsbyggdsprogrammet tar slut vid årsskiftet och egentligen skulle det nya programmet som beslutas av EU vara på plats för att ta vid. Arbetet har dock försenats. I det glapp som uppstått innan EU:s nya gemensamma jordbrukspolitik är på plats förlängs nu det befintliga programmet fram över 2022.

I de förhandlingar som berörde frågan inför höstbudgeten enades regeringen och samarbetspartierna om en ökad nationell medfinansiering och i dag har ett antal förslag om satsningar på svenskt jordbruk klubbats efter förhandlingar om hur pengarna ska fördelas.

Kristina Yngwe är lantbrukspolitisk talesperson för Centerpartiet. Hon menar att partiet fått gehör för de krav om satsningar på bondenära åtgärder med fokus på jordbrukets konkurrenskraft som de drivit på för i förhandlingarna.

”Vi tycker att det är bra satsningar som vi har fått igenom här. Nu går vi vidare i förhandlingar om de 1,4 miljarder som finns i återhämtningsfonden efter pandemin. Där kommer vi att driva på för att det ska bli ännu mer bondenära satsningar.”

I de förslag som man nu enats om finns en avsättning på 815 miljoner kronor för ökad konkurrenskraft inom jordbruket för för de två kommande åren. En viktig satsning enligt Kristina Yngwe.

”Det finns en stor efterfrågan av investeringsstöd efter ett par tuffa år med torka. Där tycker vi från Centerpartiet att det är viktigt att möta upp och vi hoppas att det blir en injektion som bidrar till en ökad byggnation och ökad djurproduktion.”

I satsningen finns också en riktad satsning mot unga jordbrukare som vill komma i i branschen. 75 miljoner kronor viks till startstöd för unga nyetablerade lantbrukare under 40 år.

”Vi tror på svenskt lantbruks framtid och vi vill att de unga som ger sig in i branschen och satsar har förutsättningarna till en bra start.”

Även ersättningsnivåerna för betesmarker med allmänna och särskilda värden höjs med dagens beslut. De nya nivåerna hamnar på 300 kronor per hektar för 2021 respektive 400 kronor per hektar för 2022.

Parallellt med dagens beslut för svenskt jordbruk så pågår arbetet med det europeiska jordbruksprogrammet. Enligt nuvarande tidsplan ska det implementeras med start 2023.


Innehåll från EKNAnnons

Så arbetar underleverantören med statliga EKN för bättre finansiering

KB Components firar 75 år i år och är underleverantör till stora industribolag som Scania, Thule och Volvo Cars. Även underleverantörer till svenska exportföretag kan få tillgång till EKN:s exportgarantier – som bland annat kan göra det lättare att få bankfinansiering.

Läs mer om hur företag med indirekt export kan dra nytta av EKN:s garantier

Med tillverkning i såväl Örkelljunga som Gislaved, Kanada och Kina har KB Components växt till ett stort svenskt industriföretag på egna meriter. 

– Vi tillverkar hjulhus till bilar, bromssystem till lastvagnar, blandare till kök och badrum och mycket annat. Bland våra kunder finns stora svenska bolag som Volvo Cars, FM Mattsson, Haldex och Scania. Vi har dessutom kunder i utlandet som till exempel elbilstillverkaren Rivian, berättar Stefan Andersson som är vd på KB Components. 

Tillväxt kräver bra krediter

KB Components har växt snabbt de senaste åren. Bland annat har de öppnat fabriker i både Kanada, Kina och Mexiko, och gjort förvärv i Slovakien. Men att växa kräver kapital.

– Bra möjlighet till finansiering är viktig, och villkoren för finansieringen likaså. Vi jobbar med olika banker för våra finansieringsbehov, och även med utländska där vi har verksamhet. Vi har också samarbetat med både Svensk Exportkredit och EKN för att tillsammans med bankerna göra finansieringen enklare, säger Stefan Andersson.

EKN har som uppdrag att stödja svensk export och svenska exportföretag, bland annat genom olika former av bankgarantier. Även underleverantörer till exportbolag, utan egen export, kan ta hjälp av EKN eftersom de också bidrar till svensk export. KB Components har både egen export och levererar till exportföretag. Genom EKN har företaget en rörelsekreditgaranti om 60 miljoner kronor för ett banklån. 

– Det är en kreditgaranti vi har haft i omgångar, och banken föreslog det för oss som ett sätt att stärka sina egna säkerheter i finansieringen. För oss har det varit väldigt okomplicerat och EKN och banken har samarbetat för att göra processen så enkel som möjligt för oss.

Läs mer om hur underleverantörer till exportföretag kan använda EKN:s garantier

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?