Grönt ljus för miljardsatsning på svenskt jordbruk

Centerpartiet aviserade under tisdagen om grönt ljus för en överenskommelse i förhandlingarna mellan samarbetspartierna och regeringen gällande Landsbyggdsprogrammet för 2021 och 2022. 

Kristina Yngwe, Centerpartiets landsbygdspolitiska talesperson.
Kristina Yngwe, Centerpartiets landsbygdspolitiska talesperson.Foto:Jack Mikrut/pressbild

Det nuvarande Landsbyggdsprogrammet tar slut vid årsskiftet och egentligen skulle det nya programmet som beslutas av EU vara på plats för att ta vid. Arbetet har dock försenats. I det glapp som uppstått innan EU:s nya gemensamma jordbrukspolitik är på plats förlängs nu det befintliga programmet fram över 2022.

I de förhandlingar som berörde frågan inför höstbudgeten enades regeringen och samarbetspartierna om en ökad nationell medfinansiering och i dag har ett antal förslag om satsningar på svenskt jordbruk klubbats efter förhandlingar om hur pengarna ska fördelas.

Kristina Yngwe är lantbrukspolitisk talesperson för Centerpartiet. Hon menar att partiet fått gehör för de krav om satsningar på bondenära åtgärder med fokus på jordbrukets konkurrenskraft som de drivit på för i förhandlingarna.

”Vi tycker att det är bra satsningar som vi har fått igenom här. Nu går vi vidare i förhandlingar om de 1,4 miljarder som finns i återhämtningsfonden efter pandemin. Där kommer vi att driva på för att det ska bli ännu mer bondenära satsningar.”

I de förslag som man nu enats om finns en avsättning på 815 miljoner kronor för ökad konkurrenskraft inom jordbruket för för de två kommande åren. En viktig satsning enligt Kristina Yngwe.

”Det finns en stor efterfrågan av investeringsstöd efter ett par tuffa år med torka. Där tycker vi från Centerpartiet att det är viktigt att möta upp och vi hoppas att det blir en injektion som bidrar till en ökad byggnation och ökad djurproduktion.”

I satsningen finns också en riktad satsning mot unga jordbrukare som vill komma i i branschen. 75 miljoner kronor viks till startstöd för unga nyetablerade lantbrukare under 40 år.

”Vi tror på svenskt lantbruks framtid och vi vill att de unga som ger sig in i branschen och satsar har förutsättningarna till en bra start.”

Även ersättningsnivåerna för betesmarker med allmänna och särskilda värden höjs med dagens beslut. De nya nivåerna hamnar på 300 kronor per hektar för 2021 respektive 400 kronor per hektar för 2022.

Parallellt med dagens beslut för svenskt jordbruk så pågår arbetet med det europeiska jordbruksprogrammet. Enligt nuvarande tidsplan ska det implementeras med start 2023.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ZiccumAnnons

Så eliminerar de kylkedjan för vaccin

Vaccin har debatterats frekvent i snart ett år med anledning av coronapandemin. Även vaccinens kylkedja har diskuterats flitigt. Här har svenska Ziccum en lösning. Med sin patenterade teknologi kan bolaget eliminera behovet av den komplicerade och kostsamma kylkedjan. 

I princip alla vaccin måste förvaras kallt, i exakt rätt temperatur, från det att de lämnar tillverkaren och under hela transporten till den som ska vaccineras. Detta kallas för kylkedjan och om kedjan bryts, riskerar vaccinet att förstöras. Särskilt svårt blir det att inte bryta kedjan när vaccin ska transporteras över jordklotet till otillgängliga platser i utvecklingsländer, där det exempelvis kan finnas brister med elektricitet. Att bibehålla kylkedjan är, förutom att vara logistiskt komplicerat, också mycket kostsamt. Nu har det Lundabaserade bolaget Ziccum utvecklat en teknologi som löser problemet. 

- Med vår patenterade teknologi LaminarPace kan vi skonsamt torka vaccin i rumstemperatur till pulverform. Detta betyder att det går att både lagra och transportera vaccin utanför kylkedjan, säger Göran Conradson, vd på Ziccum, och tillägger:

- Vaccin klassas egentligen som ett billigt läkemedel, men transportkostnaden är enorm. Här kan vi göra en stor skillnad. 

Läs mer om Ziccums mål och lösning.

Alla substanser intakta efter torkning

Göran Conradson liknar Ziccums torkprocess vid att duscha. När du duschar blir badrummet fuktigt och spegeln immig. När du sedan öppnar dörren till det torra intilliggande rummet, uppstår en utjämning mellan fuktig och torr luft. Badrumsspegeln kommer att vara exakt lika ren eller smutsig som innan du duschade, eftersom det bara är vattenmolekylerna som avdunstat. 

- Med vår teknologi har vi industrialiserat denna process. Vi avdunstar vätskan i läkemedlet och samlar upp allt annat i ett filter – alla substanser är med andra ord intakta, säger han. 

Siktet inställt på massvaccination i utvecklingsländer

Ziccum, som grundades 2017 och är listade på Nasdaq First North Growth Market, har sedan starten siktat in sig på vaccin. 

- Jag ser inga begränsningar med vår teknologi och tror att vi kan torka de flesta vacciner, då det är en generell process. Om vi inleder samarbete med en vaccinutvecklare skulle vi också kunna torka covid-19-vaccin. Men vårt primära fokus är massvaccinationer i utvecklingsländer. Kylkedjan har för stora brister och det finns miljontals barn som saknar livsviktig vaccination. 

Vill bygga unik vaccinanläggning i Sverige

Under 2021 ska Ziccum undersöka möjligheten att bygga en så kallad fill and finish-anläggning för temperaturstabila vaccin i Sverige – som i så fall blir världens första.

- Vi är ett utvecklingsbolag och ser det som ett naturligt steg framåt. Det är också en viktig del i Sveriges beredskap att ha en egen vaccinanläggning, avslutar Göran Conradson. 

Om Ziccum

Ziccum utvecklar nya temperaturstabila versioner av världens mest behövda och livsavgörande vacciner. Med bolagets patenterade teknologi LaminarPace möjliggörs produktion av nya, skonsamt torkade formuleringar som kan transporteras enkelt och kostnadseffektivt, utan krav på en komplicerad och dyr kylkedja hela vägen från fabrik till sista barnet längst bort från moderna logistiknoder. Läs mer om Ziccum.

 

Mer från Ziccum

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ziccum och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?