ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

”Grönland är inte till salu”

  • Nuuk. Foto: Keith Virgo

Grönland är inte till salu.

Så lyder budskapet från Grönlands regeringschef Kim Kielsen efter det att Wall Street Journal rapporterat om att USA:s president Donald Trump uttryckt en önskan om att köpa den arktiska ön.

Vita huset har inte bekräftat tidningsuppgifterna om att Trump är intresserad av att köpa Grönland. Och både danska och grönländska politiker har tagit avstånd från möjligheten att Grönland skulle kunna bli amerikanskt i framtiden.

"Grönland är inte till salu och kan inte säljas, men Grönland är öppet för handel och samarbete med andra länder – inklusive USA", säger Kim Kielsen i en kommentar.

”Det är också viktigt att säga att Grönland inte är en vara som man kan sälja”, säger Aaja Chemnitz Larsen, grönländsk folketingsrepresentant.

Venstre-ledaren Lars Løkke Rasmussen kallar det hela för ett aprilskämt.

USA har tidigare lekt med tanken att köpa Grönland, vars läge mot Ryssland skulle vara viktigt för USA.

1867, när USA köpte Alaska från Ryssland, arbetade amerikanska myndigheter även med en plan för att köpa Grönland.

1946 gav den dåvarande amerikanska presidenteden, Harry Truman, den danska regeringen ett erbjudande om att köpa ön för 100 miljoner dollar.

Erbjudandet avvisades, men amerikanerna fick behålla sin militära närvaro på ön – 1952 inrättades Thule Air Base på norra Grönland.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer