1515
Annons

Gröna Lund-ägare vill rekrytera 3.400 medarbetare inför sommaren

Nöjesparkskoncernen Parks and Resorts har inlett sin årliga rekrytering till nöjesparkerna Gröna Lund, Kolmården, Furuvik och Skara Sommarland inför sommarsäsongen 2022. 

I år söker bolaget 3.400 nya medarbetare och behovet är särskilt stort kring restauranger och matkiosker, framgår det av ett pressmeddelande.

”Vi söker alltifrån attraktionsförare och djurvårdare till restaurangpersonal och tekniker. Som vanligt fokuserar vi på en bred mångfald bland våra medarbetare och man behöver oftast inte ha vare sig utbildning eller erfarenhet tidigare, då vi utbildar all vår personal i både service, värdskap och funktion i vår egen Parks and Resorts Academy”, säger Ida Troive, HR-chef på Parks and Resorts.


Dollarn på väg ikapp euron

Den snabba dollarförstärkningen gör att allt fler tror på paritet, förhållandet ett till ett, mellan euro och dollar.

Det skulle i så fall vara första gången på 20 år, skriver nyhetsbyrån Bloomberg.

Foto:Mary Altaffer

Gapet mellan dollar och euro sluts snabbt.

Då valutamarknaderna stängde på fredagen handlades en euro för 1,04 dollar.

Vid årsskiftet var noteringen 1,14 dollar per euro, vilket innebär en försvagning på 8,4 procent sedan dess.

Enligt nyhetsbyrån Bloomberg tror allt fler - som HSBC och RBC Capital Markets - att trenden fortsätter till det att valutorna står i ett till ett.

Flera hedgefonder har gått in tungt i optioner att dollarn ska nå 1 euro. Enligt Bloomberg har motsvarande 70 miljarder kronor satsats på mötet.

”Euron är inte en attraktiv valuta för närvarande”, säger valutastrategen Francesco Pesole på den nederländska banken Ing Groep till Bloomberg.

Banken har dock en prognos på 1,05 dollar per euro för de kommande sex månaderna.

Bakgrunden är flykten till säkra hamnar i spåren av kriget i Ukraina, oro för den ekonomiska aktiviteten i Kina, och inte minst den amerikanska centralbanken Federal Reserves mer hökaktiga penningpolitik än exempelvis Europeiska centralbankens, ECB.

ECB har fortfarande inte gjort någon räntehöjning i år, medan Fed har genomfört två.

ECB-chefen Christine Lagardes dilemma är att det europeiska beroendet av rysk naturgas har sänkt de ekonomiska utsikterna för regionen - samtidigt som Europa upplever ett tydligt inflationstryck.

Christine Lagarde har signalerat att snara räntehöjningar är att vänta.

”Det är politiskt svårt för flera i ECB att framstå som för duvaktiga, med tanke på att inflationen sannolikt inte har nått sin högsta punkt”, säger räntestrategen Peter McCallum på Mizuho International till Bloomberg.

En dollar kostade i fredags 10,06 kronor, och en euro 10,48 kronor.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?