Hoppa till innehållet

Annons

Gröna i Finland lobbar för kärnkraft

Finlands miljöparti har sakta men säkert vänt i kärnkraftsfrågan.

De gröna vill att EU klassar kärnkraft som ett hållbart alternativ i klimatomställningen.

Klimatkrisen måste hejdas med alla till buds stående medel, säger partiledaren tillika inrikesministern Maria Ohisalo i en intervju med Morgonettan i Yle.

”Det betyder också att vi inte kan utesluta kärnkraft helt. Men vi har inte tid att vänta i 20 år. Vi måste använda oss av snabba, hållbara lösningar om det finns sådana som teknologin möjliggör”, säger hon.

Unionens målsättning bör ses över utifrån vetenskaplig evidens, enligt Ohisalo:

”Kan kärnkraft som energiform uppfylla de kriterier som Parisavtalet förutsätter och dessutom inte hota den biologiska mångfalden? Vi är ute efter att utveckla olika hållbarhetskriterier.”

De gröna är ett av fem partier i en bred regeringskoalition i Finland. Och den finländska kärnkraften håller på att byggas ut: Nästa år är tanken att en tredje reaktor ska starta vid anläggningen Olkiluoto i Euraåminne på Bottenvikskusten, vilket blir landets totalt femte reaktor.

Det svenska systerpartiet, Miljöpartiet, anser tvärtom att kärnkraft inte är ett alternativ.

När Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) reste till EU-toppmötet i Bryssel i veckan hade en majoritet i riksdagens EU-nämnd krävt att han skulle lyfta kärnkraft som ett hållbart alternativ inom den så kallade taxonomin, men det gjorde han inte.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera