Annons

Grön spurt på Irland – och populister på gång

Turen har kommit till Slovakien, Lettland, Malta och Tjeckien i ett val som präglats av klimatfrågan och ett ojämnt stöd för EU-samarbetet.

Italiens invandrarkritiska politiker Matteo Salvini, Irlands premiärminister Taoiseach Leo Varadkar i vallokalen inför EU-valet och Slovakiens president, Zuzana Caputova, lägger sin röst i EU-valet.
Italiens invandrarkritiska politiker Matteo Salvini, Irlands premiärminister Taoiseach Leo Varadkar i vallokalen inför EU-valet och Slovakiens president, Zuzana Caputova, lägger sin röst i EU-valet.
Foto:Ettore Ferrari
Foto:VIT SIMANEK
Foto:Brian Lawless

Tidigare har bland annat Nederländerna, Irland och Storbritannien röstat i EU-parlamentsvalet, som för de flesta EU-länder däribland Sverige, går av stapeln på söndag.

Valspurten har i många länder färgats grön, med klimatutmaningen i tydligt fokus. I Irland pekar vallokalsundersökningarna på en oväntad framgång för det Gröna partiet, som därmed kan återvända till EU-parlamentet för första gången på 20 år.

”Det är en grön våg av medvetenhet som har slagit över hela Europa. Nu har den landat i Irland, och jag tror att det är klimatstrejkernas förtjänst – de unga, som står upp och säger att vi måste skydda vår framtid”, säger partiledaren Eamon Ryan till den nationella tv-kanalen RTE.

Kritik mot EU-samarbetet och invandringen har också fått en tydlig plats i valdebatten på kontinenten. På många håll hoppas högerpopulistiska partier göra stora landvinningar.

I Storbritannien, som redan röstat om att lämna EU men inte kunnat enas om hur det ska gå till, pekar mycket på att Brexitpartiet, med lämna-ivraren Nigel Farage i spetsen, vinner stort stöd.

I Italien har inrikesminister Matteo Salvinis parti Lega, som står för en mycket invandringskritisk politik, länge toppat opinionsundersökningarna. Tillsammans med Frankrikes Nationella fronten, lett av Marine Le Pen, hoppas Lega biffa upp EU-parlamentets ENF-grupp som förespråkar restriktiv invandring och är kritiska till europeisk integration.

Tendensen ser däremot ut att komma på skam i både Nederländerna och Irland, där vallokalsundersökningar i stället antyder stor vinst för EU-vänliga partier, som Irlands regeringsparti Fine Gael och Nederländernas Arbetarpartiet.

På samma sätt indikerar spanska väljare att de vill se mer av EU-samarbetet, enligt opinionsundersökningar.

Fler än 400 miljoner människor ska rösta in 751 ledamöter i EU-parlamentet. De första resultaten görs tillgängliga först sent på söndag kväll.

Det återstår att se om årets valkampanjer har rått bot på allmänhetens bristande intresse för EU-val. Slovakien, som går till val i dag, är sämst i hela unionen på att rösta. Bara 13 procent lade sin röst i valet 2014.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?