1515

Groggvirket säljer som smör – bolaget rusar 1.300 procent

Det är inte bara spritproducenter som kan glädja sig åt det stora intresset för gin. Den brittiska tonictillverkare Fever-Trees aktiekurs har stigit 1.300 procent på bara tre år.

Det rapporterar CNN Money.

Bild:Colourbox

Fever-Tree tillverkar exklusiv tonic som är speciellt framtagen för att passa med gin. När bolaget tappade upp sina första flaskor 2005 hade de två grundarna lagt 15 månader på att hitta rätt smak.

Börsintroduktionen gick av stapeln 2014. Då kostade aktien 1,6 pund, runt 17 kronor. Sedan dess har uppenbarligen många glas tömts. I dag handlas bolaget för 26 pund per aktie, en uppgång på över 1.300 procent.

Enligt CNN Money beror framgången delvis på ett ökat intresse för gin. På den brittiska marknaden, som står för nästan hälften av Fever-Trees omsättning, har ginförsäljningen stigit med 26 procent de senaste sju åren.

Samtidigt växer bolaget betydligt snabbare än ginkonsumtionen. Att Fever-Tree marknadsför sin tonic som ett groggvirke för finsmakare har visat sig vara ett smart drag.

”Man kapitaliserar på konceptet att folk vill ha kvalitetsprodukter”, säger Jeremy Cunnington, analytiker på Euromonitor International, till CNN Money.

Fever-Tree värderas till 260 miljoner pund, motsvarande 2,77 miljarder kronor.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?