ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Gripande av ex-president sänkte rekordbörs

  • Michel Temer på flygplatsen i São Paulo. Foto: Nelson Antoine

BUENOS AIRES

Brasiliens förre president Michel Temer har gripits anklagad för mutbrott och för att vara ledare för en ”kriminell organisation”. 

Börsen i São Paulo rasade på beskedet.

Federala åklagare i Rio de Janeiro, som ligger bakom gripandet av Michel Temer, hävdar att han har tagit emot 1 miljon real, 2,5 miljoner kronor, i mutor från tre byggföretag. I utbyte ska byggbolagen ha fått stora beställningar i samband med det pågående bygget av kärnkraftsreaktorn Angra 3 väster om Rio de Janeiro

Utöver det anklagas den förre presidenten för att ha varit ledare för en ”kriminell organisation” som har samlat in mutor för 1,8 miljarder real, 4,4 miljarder kronor i samband med olika byggprojekt, varav kärnkraftsreaktorn Angra 3 bara är ett.

Michel Temer greps av beväpnad polis då han på torsdagen färdades i sin bil i São Paulo.

Michel Temer avgick som president 1 januari i år då den nuvarande presidenten Jair Bolsonaro tog över. Michel Temer efterträdde 2016 den tidigare presidenten Dilma Rousseff sedan hon tvingats bort från ämbetet genom en riksrättsprocess.

Under Temers knappt tvååriga presidentperiod har flera anklagelser om mutbrott riktats mot honom. Bland annat är han misstänkt för att ha tagit emot mutor från den brasilianska livsmedelskoncernen JBS. Han har tillbakavisat alla påståenden om oegentligheter. 

Som president hade han immunitet mot anklagelserna om korruption. Det skyddet försvann 1 januari i år då han lämnade presidentposten.

Något bistånd från den nuvarande presidenten lär Michel Temer inte få.

”Var och en ansvarar för sina handlingar och lagen är till för alla”, sa Jair Bolsonaro på onsdagen när han fick frågor om gripandet av Temer i samband med sitt pågående statsbesök i Chile.

Gripandet av Michel Temer kan få politiska konsekvenser som även kan påverka landets ekonomi. Han är en av de mest inflytelserika ledarna i Brasiliens största politiska parti, mittenpartiet PMBD. 

President Bolsonaro behöver stöd från bland annat PMBD för att få igenom sin föreslagna reformering av det ytterst generösa brasilianska pensionssystemet. De snabbt växande pensionskostnaderna ses som ett av de största hoten mot landets finansiella stabilitet. Med Michel Temer i fängelse riskerar intresset från PMBD:s sida att stötta presidenten i den här kontroversiella frågan att svalna, befarar en del politiska bedömare. 

Börsen i São Paulo, som nådde all time high i måndags, rasade på torsdagen efter beskedet att Michel Temer gripits. Kurserna var som mest ner 3,7 procent, men återhämtade sig sedan och nådde minus 1,3 procent vid stängningen.

”Investerarna var redan tidigare inställda på att sälja brasilianska aktier och osäkerheten efter gripandet av Temer satte fart på den utvecklingen”, säger en börsmäklare i São Paulo till nyhetsbyrån Reuters.

Den brasilianska valutan real föll samtidigt med 1,4 procent mot dollarn.

På fredagen framkom också att teknikkonsulten ÅF:s dotterbolag kopplas till den misstänkta muthärvan.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies