ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Grinbaum begär att få lämna samtliga statliga styrelseuppdrag

Styrelseproffset Jakob Grinbaum lämnar samtliga statliga styrelseuppdrag. Det framgår av ett brev han har skickat till regeringskansliet.

Di kunde på torsdagen avslöja att styrelseproffset David Grinbaum utreds som misstänkt för grovt insiderbrott, vilket har att göra med aktieaffärer som han gjort i den börsnoterade fastighetsutvecklaren Oscar Properties där han är styrelseordförande.

Utöver uppdraget i Oscar Properties har han även flera tunga statliga styrelseuppdrag. Förutom att vara vice ordförande i den statliga banken SBAB och i Fjärde AP-fonden sitter han även i styrelsen för det statliga fastighetsbolaget Jernhusen.

Di har nu tagit del av ett brev som Jakob Grinbaum skickade till regeringskansliet på torsdagskvällen, i vilket han begär att bli entledigad från samtliga uppdrag.

"Jag är oskyldig till det som jag nu utreds för och är övertygad om att det kommer visa sig framöver, men för mig är det nu viktigast och mest angeläget att förtroendet för den statliga myndigheten Fjärde AP-fonden och de statliga bolagen SBAB och Jernhusen förblir orubbat. Därför begär jag att få bli entledigad från mina styrelseuppdrag som vice ordförande i Fjärde AP Fonden, vice ordförande i SBAB och från mitt uppdrag som styrelseledamot i Jernhusen med omedelbar verkan", skriver han i brevet.

Finansmarknadsminister Per Bolunds pressekreterare Anna Söderström uppger att utnämningen av en ersättare i Fjärde AP-fondens styrelse kommer att hanteras skyndsamt.

"”Vi kommer genast att inleda ett arbete för att hitta hans ersättare och så kommer begäran om entledigande att hanteras av regeringen i närtid", säger hon till Di.

Enligt vad Oscar Properties vd och huvudägare Oscar Engelbert uppgav på torsdagen kommer Jakob Grinbaum dock att sitta kvar som ordförande i fastighetsutvecklaren.

Även styrelserna i ATS Finans och ATS Finans Holding har efter samtal med Jakob Grinbaum bestämt att denne entledigas från styrelsearbetet i väntan på förundersökning.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer