ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Greta Thunberg på FN:s toppmöte: Inget kan stoppa världens unga

  • Greta Thunberg vid klimatprotesterna i New York på fredagen. Foto: Eduardo Munoz Alvarez

Lokalen är fullproppad och energin hög när FN:s klimattoppmöte för unga drar i gång i FN-skrapan i New York.

”Unga är ostoppbara”, säger svenska Greta Thunberg.

Generalsekreterare António Guterres har utsett sig själv till "huvudlyssnare" och sitter i mitten av Thunberg och tre andra unga aktivister i FN:s Trusteeship Council, vars bakre vägg för dagen är belyst i grönt.

Thunberg, som möttes av jubel när hon gjorde entré, höll ett mycket kort anförande.

”I går marscherade miljontals unga världen över och krävde (att världsledare) agerar för klimatet”, sade hon och lade bestämt till att inget kan stoppa världens unga.

Men sedan överlät hon sin talartid till de andra unga aktivisterna eftersom hon själv ska framträda på det klimattoppmöte för världsledare som FN ordnar på måndag.

Hennes medtalare är Bruno Rodriguez från Argentina, Wanjuhi Njoronge från Kenya och Komal Karishma Kumar från Fiji som river ner spontana applåder när de talar om framtiden, om det allvarliga läget i sina länder och vikten av att agera för att minska utsläppen. Guterres, betonar vikten av att lyssna på dem.

”Jag är entusiastisk över det ledarskap som den unga klimatrörelsen visar på”, säger han när mikrofonen hamnar i hans händer.

FN:s generalsekreterare berättar att han var nedslagen över klimatarbetet redan när han började på posten för drygt två år sedan. Det var svårt att få med världsledare på tåget, men nu – tack vare ungdomsrörelsen – ser han början till en förändring.

”Jag känner att situationen ändras, till medvind. Vi har momentum!”, utropar han men betonar sedan det allvarliga läget.

”För första gången ser vi en riktig konflikt mellan naturen och människan. Det handlar inte enbart om glaciärer utan om människors lidande. Och det kommer att bli värre.”

I publiken sitter också statsminister Stefan Löfven (S) samt vice statsminister och miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP).

Med de unga inledningstalarnas budskap i öronen ska toppmötesdeltagarna nu lyssna till unga entreprenörer som lägger fram idéer kring hur klimatförändringarna kan mötas. En domarpanel med representanter från jättebolagen Google, Microsoft och Nike med flera bedömer deras innovationer rörande bland annat hur återvunnet plastmaterial kan användas vid 3D-utskrifter samt hur väder- och markdata bättre kan användas av småskaliga jordbruk.

Senare presenteras naturbaserade lösningar för klimatet som unga tagit fram samt tekniska idéer som fötts vid så kallade hackathons världen över. Elitidrottsmän och OS-medaljörer manar till grön aktion och arbetsgrupper kring hur aktivister kan jobba med sociala medier hålls.

I slutet av dagen träffar de unga mötesdeltagarna ledare som Kenyas president Uhuru Kenyatta, FN:s människorättschef Michelle Bachelet, som tidigare var Chiles president, samt Mary Robinson, ordförande i organisationen The Elders, och Irlands expresident.

Tanken är att ungdomstoppmötet ska sända ett meddelande till det klimattoppmöte för världsledare som FN arrangerar på måndag.

”Ungdomsmötet kommer att ha en mer inspirerande ton – men skicka ett tydligt budskap till måndagens klimattoppmöte om vad som är viktigt för världens unga”, sade Ludwig Bengtsson Sonesson, klimatforskare som representerar Sveriges unga på klimattoppmötena, före resan till New York.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies