Greta Thunberg kritiserar äldre generationer

Det tog den svenska klimataktivisten Greta Thunberg 32 timmar att komma till Världsekonomiskt forum i schweiziska Davos. Nu tycker hon att det är dags att unga blir arga – och agerar.

Foto:Hanna Franzén/TT, Hanna Franz n/TT

Till skillnad från de flesta deltagarna, som tagit flyget, tycker hon att det är självklart att välja tåget.

”Jag har slutat flyga av klimatskäl för jag vill inte säga en sak och göra en annan. Jag vill leva som jag lär. Jag tycker att det är vansinnigt att människor som samlas för att prata om klimatet kommer hit i privata flygplan”, säger Thunberg i Davos.

TT har tidigare rapporterat om att närmare 1 500 privatflygplan beräknas att landa på flygplatser i närheten av Davos under veckan som konferensen hålls.

”En del säger att vi inte gör tillräckligt för att stoppa klimatförändringarna. Det stämmer inte, för att inte göra tillräckligt betyder att man måste göra någonting och sanningen är att vi i princip inte gör någonting alls”, säger Greta Thunberg som kräver att världens ledare gör allt som går för att uppfylla Parisavtalet, som slöts förra året.

”Jag tycker att det är väldigt orättvist att de äldre generationerna har gjort det här mot oss och att vi måste städa upp efter dem”, säger hon.

Hon påpekar att unga måste inse att deras framtid står på spel.

”De måste göra något åt det och bli arga och använda den ilskan till att agera.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?