Annons

Greta Thunberg har nyckelroll i Davos – här är tungviktarna som deltar

Donald Trump kommer, prins Daniel och finansminister Magdalena Andersson likaså. Men framför allt kommer klimataktivisten Greta Thunberg, som i år när Världsekonomiskt forum i Davos fyller 50 år spelar en nyckelroll. 

Av organisatörernas hemsida att döma rankar de högre att Greta Thunberg kommer än president Donald Trump.
Av organisatörernas hemsida att döma rankar de högre att Greta Thunberg kommer än president Donald Trump.
Prins Daniel en av deltagarna.
Prins Daniel en av deltagarna.Foto:Christine Olsson/TT
Även finansminister Magdalena Andersson.Foto:Christine Olsson/TT, Christine Olsson/TT
Tysklands förbundskansler Angela Merkel.Foto:Jesper Frisk
Investors ordförande Jacob Wallenberg.
Investors ordförande Jacob Wallenberg.Foto:Evelina Carborn, Evelina Carborn

I fjol ställde den amerikanska presidenten in sin och hela den amerikanska delegationens Davosresa med kort varsel, med hänvisning till nedstängningen av den amerikanska statsapparaten.Han gjorde också en politisk poäng av att han tvingades till detta beslut på grund av hans politiska motståndares agerande.  

Detta amerikanska valår är chanserna större att Donald Trump verkligen dyker upp på toppmötet i den schweiziska alporten. Det som skulle kunna hindra honom är dock den förestående riksrättsprocessen i senaten och någon formell punkt för ett framträdande finns ännu inte i programmet. 

Det har däremot Greta Thunberg. Hon var i Davos redan ifjol, och talade då på en lunch tillsammans med kändisar som U2-stjärnan Bono och Black Eyed Peas-artisten Will.i.am. Det hon sa fick en hel del uppmärksamhet, även om hon inte var med på själva toppmötet, lunchen hölls på ett hotell utanför den gigantiska kongresshallen. 

I å har hon tre punkter i programmet – två mer än den svenska finansministern som representerar den svenska regeringen, tillsammans med utrikesminister Ann Linde och vice statsminister Isabella Löfvin, bland andra. Statsminister Stefan Löfven är inte heller i år med. 

Av organisatörernas hemsida att döma rankar de högre att Greta Thunberg kommer än att den amerikanska presidenten gör det, artiklar om och bilder på henne har legat i topp i veckor – och gör det fortfarande. Hon får också sällskap i Davos av flera andra tonåriga aktivister, klimathjältar kallas de. 

”I Davos gillar folk att prata om framgång, men ekonomisk framgång kostar och när det gäller klimatet har vi misslyckats. Och om vi inte ser bristerna i vårt system kommer det att leda till ett enormt lidande”, säger Greta Thunberg på toppmötets hemsida. 

Samarbete och dialog för en bättre, hållbarare värld, kan väl sägas ha varit tanken med dessa toppmöten som grundades av Klaus Schwab för 50 år sedan. Temat detta jubileumsår är ”Stakeholders for a Cohesive and Sustainable World”, ungefär ”intressenter för en sammanhållen och hållbar värld”. Flummigt tycket nog vissa, men det handlar om en utveckling av synsättet att det inte räcker med att företag gör vinst, och ger sina aktieägare avkastning, utan för att hålla samman klotet, och samtidigt uppfylla Parisavtalet, måste näringslivet bidra positivt till alla sina intressenter: anställda, leverantörer och samhället runt omkring, exempelvis.  

Hållbarhet och klimat ur allsköns vinklar lär bli ett övergripande ämne när omkring 300 politiska ledare - varav runt 50 stats- och regeringschefer – och företagsledare för mer än 1.000 företag träffas i Davos i veckan. 

Den svenska delegationen är ungefär lika stor som de senaste åren. SEB:s Johan Torgeby åker till Davos för andra gången medan Investors ordförande Jacob Wallenberg har varit på toppmötena de senaste decennierna. 

En som inte har varit med tidigare är Prins Daniel, som bland annat ska delta i den svenska lunch som arrangeras av bröderna Alexander och Marcus Widegren på onsdag. 

Totalt har 3.000 deltagare i år fått ackreditering. Till det ska lägga åtskilliga gånger fler som åker till Davos utan att få tillgång till kongresshallen. Många av mötena, stora som små, arrangeras på lyxhotellen i staden. 

Exakt vilka som dyker upp är i vanlig ordning oklart. Tysklands Angela Merkel står på listan, Frankrikes Emmanuel Macron inte, men det kan ändras med kort varsel. Och så är det ju frågan om det blir en andra vända till Davos för Donald Trump. 

 

 

 

 


Innehåll från AdmincontrolAnnons

Att förvärva företag under en kris

Det råder ingen tvekan om att pandemin har påverkat M&A-aktiviteten över hela världen – den stora frågan nu är hur detta kommer att påverka framtiden. 

– Den digitala trenden kommer inte att mattas av, och företag bör förbereda sig på färre fysiska due diligence-processer och fler digitala möten i framtida processer, säger Feras Ibrahim, Business Development Manager på Admincontrol.

Avvaktande marknad under den initiala karantänen

I takt med att land efter land gick i karantän tillsammans med andra åtgärder för att bromsa virusspridningen, minskades också M&A-aktiviteten.

Situationen i mars kan beskrivas som en chockvåg på marknaden. Ett fokusskifte märktes och många företag la all sin kraft på sin kärnverksamhet och anpassning till den nya situationen, snarare än att utforska eventuella M&A-möjligheter.

Även om restriktionerna inte blev lika strikta här hemma i Sverige drabbades även den lokala M&A-marknaden hårt. Antalet transaktioner första kvartalet 2020, jämfört med samma period 2019, visar en minskad aktivitet på närmare 75 procent (källa Mergermarkets).

Värdet av de gjorda transaktionerna är ännu mer talande då detta under första halvåret 2020 minskades med närmare 70 procent jämfört med 2019 samma period. Det framgår tydligt att större affärer och gränsöverskridande transaktioner prioriterades ner.

Som en ledande datarumsleverantör på den svenska marknaden avslöjar efterfrågan på datarummen en del om läget på marknaden i nya initierade datarum på plattformen under våren.

– Dels pausades en del pågående processer hastigt under denna period, dock tycker jag skillnaden mellan april och juni på nya initierade projekt är ännu mer talande, där skillnaden är en ökning på närmare 400 procent på vår plattform. En kraftig nedgång i april följdes av en rejäl skjuts uppåt i juni, förklarar Feras Ibrahim, Business Development Manager på Admincontrol.

Förändringar i omvärlden skapar nya rutiner

Krisen drabbade marknaden i sin helhet, men inte alla sektorer och industrier var lika drabbade som andra. Teknik och läkemedel är två exempel på industrier som är i en starkare position för att blomstra i det nuvarande klimatet.

Private Equity visar ett växande intresse för den digitala infrastrukturen, som har spelat en essentiell roll i det ”nya normala” arbetslivet. 

– Vi ser också att Private Equity tar ett mer aktivt ägande och använder våra datarum som en krisportal för att kommunicera med sina portföljbolag, främst för att dela dokumentation om riktlinjer och best practice under krisen, säger Feras Ibrahim. 

Nu när de digitala plattformarna har fått större utrymme i vardagen kommer vi med all säkerhet fortsätta se ett ökat intresse av digitala DD-processer som en effekt av pandemin. 

Sindre Talleraas Holen, M&A Director på Visma, och hans team genomförde nyligen en fullständig due diligence-process utan några fysiska möten med motparten. Och Holen tror inte att detta kommer att vara den sista processen som sköts digitalt.

Han berättar:

– Den digitala Due dilligence-processen gick väldigt smidigt. Mycket blir gjort med verktyg som Datarum från Admincontrol kombinerat med konferenssamtal. Situationen vi är i just nu har skapat nya behov och ställer nya krav, men med ett klart mål fungerar det lika bra. säger Sindre Talleraas Holen, M&A Director på Visma

Han fortsätter: 

– Covid-19 har varit en ”game-changer” som drivit på digitaliseringen för M&A-marknaden. Det har blivit vanligare att ha introduktionsmöten online – något som spar tid för alla och naturligtvis även är miljövänligt.

– Även om vi får se en andra våg kommer nog många M&A processer fortlöpa. Covid-19 är inte en ”black swan” som det var i mars. Att starta upp en Due Diligence i ett datarum utan fysiska möten är inte så främmande som det var i mars. Vi ser att många processer som pausades i mars kommer att starta upp igen i höst.

– Visma har redan förvärvat 23 bolag detta år och det kommer att bli fler, avslutar Sindre.

Läs allt om Admincontrols datarum här

Förbättrat affärsklimat under hösten

Mycket tyder på ett förbättrat klimat framöver med nya möjligheter. Utifrån de insikter Admincontrol får via aktiviteten på datarums-plattformen ser Feras Ibrahim fram mot hösten med tillförsikt.

– Marknaden tar fart snabbare än vi förutspådde. Vi är redan nu tillbaka på en nivå som är jämförbar med situationen innan pandemin, och ser ingen indikation till minskning närmsta tiden. Intressant är också att nästan en tredjedel av de datarum som öppnades i juni inleddes i en förberedelsefas. Detta indikerar att företagen planerar och förbereder sig inför en M&A-process under de kommande 6-9 månaderna. Jag är övertygad om att vi kommer att se en ökad M&A-aktivitet i Sverige och internationellt under fjärde kvartalet, avslutar han.

Är du i ett läge att förbereda inför en kommande DD-process? 

Läs mer om Admincontrols förberedelseportaler här.

Admincontrol samlade fyra experter inom M&A för en paneldiskussion om ämnet. Här är en sammanfattning av diskussionen. Registrera dig för att lyssna på hela inspelningen: Acquiring companies during a crisis

Fakta om Admincontrol:
-  Grundades 2005 i Norge
- Kontor i Norge, Sverige, Finland, Danmark, England, Skottland och Nederländerna
- Förvärvades av Visma i oktober 2017
- Anställda: 100
- Över 900 aktiva pågående projekt med Admincontrols datarum
- Erbjuder även en digital styrelseportal med 4000 kunder samt 70 000 användare
- 98% väljer att förnya licensen årligen

EXTERN LÄNK: Läs mer här 

 

Mer från Admincontrol

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Admincontrol och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?