1515
Annons

Greta Thunberg har nyckelroll i Davos – här är tungviktarna som deltar

Donald Trump kommer, prins Daniel och finansminister Magdalena Andersson likaså. Men framför allt kommer klimataktivisten Greta Thunberg, som i år när Världsekonomiskt forum i Davos fyller 50 år spelar en nyckelroll. 

Av organisatörernas hemsida att döma rankar de högre att Greta Thunberg kommer än president Donald Trump.
Av organisatörernas hemsida att döma rankar de högre att Greta Thunberg kommer än president Donald Trump.
Prins Daniel en av deltagarna.
Prins Daniel en av deltagarna.Foto:Christine Olsson/TT
Även finansminister Magdalena Andersson.Foto:Christine Olsson/TT, Christine Olsson/TT
Tysklands förbundskansler Angela Merkel.Foto:Jesper Frisk
Investors ordförande Jacob Wallenberg.
Investors ordförande Jacob Wallenberg.Foto:Evelina Carborn, Evelina Carborn

I fjol ställde den amerikanska presidenten in sin och hela den amerikanska delegationens Davosresa med kort varsel, med hänvisning till nedstängningen av den amerikanska statsapparaten.Han gjorde också en politisk poäng av att han tvingades till detta beslut på grund av hans politiska motståndares agerande.  

Detta amerikanska valår är chanserna större att Donald Trump verkligen dyker upp på toppmötet i den schweiziska alporten. Det som skulle kunna hindra honom är dock den förestående riksrättsprocessen i senaten och någon formell punkt för ett framträdande finns ännu inte i programmet. 

Det har däremot Greta Thunberg. Hon var i Davos redan ifjol, och talade då på en lunch tillsammans med kändisar som U2-stjärnan Bono och Black Eyed Peas-artisten Will.i.am. Det hon sa fick en hel del uppmärksamhet, även om hon inte var med på själva toppmötet, lunchen hölls på ett hotell utanför den gigantiska kongresshallen. 

I å har hon tre punkter i programmet – två mer än den svenska finansministern som representerar den svenska regeringen, tillsammans med utrikesminister Ann Linde och vice statsminister Isabella Löfvin, bland andra. Statsminister Stefan Löfven är inte heller i år med. 

Av organisatörernas hemsida att döma rankar de högre att Greta Thunberg kommer än att den amerikanska presidenten gör det, artiklar om och bilder på henne har legat i topp i veckor – och gör det fortfarande. Hon får också sällskap i Davos av flera andra tonåriga aktivister, klimathjältar kallas de. 

”I Davos gillar folk att prata om framgång, men ekonomisk framgång kostar och när det gäller klimatet har vi misslyckats. Och om vi inte ser bristerna i vårt system kommer det att leda till ett enormt lidande”, säger Greta Thunberg på toppmötets hemsida. 

Samarbete och dialog för en bättre, hållbarare värld, kan väl sägas ha varit tanken med dessa toppmöten som grundades av Klaus Schwab för 50 år sedan. Temat detta jubileumsår är ”Stakeholders for a Cohesive and Sustainable World”, ungefär ”intressenter för en sammanhållen och hållbar värld”. Flummigt tycket nog vissa, men det handlar om en utveckling av synsättet att det inte räcker med att företag gör vinst, och ger sina aktieägare avkastning, utan för att hålla samman klotet, och samtidigt uppfylla Parisavtalet, måste näringslivet bidra positivt till alla sina intressenter: anställda, leverantörer och samhället runt omkring, exempelvis.  

Hållbarhet och klimat ur allsköns vinklar lär bli ett övergripande ämne när omkring 300 politiska ledare - varav runt 50 stats- och regeringschefer – och företagsledare för mer än 1.000 företag träffas i Davos i veckan. 

Den svenska delegationen är ungefär lika stor som de senaste åren. SEB:s Johan Torgeby åker till Davos för andra gången medan Investors ordförande Jacob Wallenberg har varit på toppmötena de senaste decennierna. 

En som inte har varit med tidigare är Prins Daniel, som bland annat ska delta i den svenska lunch som arrangeras av bröderna Alexander och Marcus Widegren på onsdag. 

Totalt har 3.000 deltagare i år fått ackreditering. Till det ska lägga åtskilliga gånger fler som åker till Davos utan att få tillgång till kongresshallen. Många av mötena, stora som små, arrangeras på lyxhotellen i staden. 

Exakt vilka som dyker upp är i vanlig ordning oklart. Tysklands Angela Merkel står på listan, Frankrikes Emmanuel Macron inte, men det kan ändras med kort varsel. Och så är det ju frågan om det blir en andra vända till Davos för Donald Trump. 

 

 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?