ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Greta Thunberg har gått i land i Lissabon

  • Foto: David Zalubowski

Klimataktivisten Greta Thunberg har anlänt till Lissabon efter nästan tre veckor till havs.

Uppståndelsen inför den 16-åriga svenskans ankomst till Portugal har varit enorm. Thunberg klev av båten tillsammans med en skylt med det numera världskända budskapet ”skolstrejk för klimatet” i sin hand.

Den knappt 15 meter långa katamaranen ”La Vagabonde” som tagit Thunberg över Atlanten från USA följdes på väg in till Lissabons hamn av Reuters reportrar som från en båt har livesänt hennes sista kilometer in till land.

Thunberg väntas nu hålla ett kort anförande och svara på reportrarnas frågor under en pressträff, enligt Reuters. Klimatrörelsen Fridays for future i Portugal ska också uttala sig, liksom båtens ägare Riley Whitelum och den brittiska seglaren Nikki Henderson.

Från Lissabon ska 16-åriga Thunberg ta sig till klimattoppmötet COP25 i Spanien. Mötet drog igång på måndagen. Det flyttades hastigt från Chile till Spanien och tvingade Greta Thunberg att ordna lift över havet, eftersom hon inte flyger av klimatskäl.

Youtuber-paret Riley Whitelum och Elayna Carausu erbjöd henne skjuts och i november avseglade Thunberg tillsammans med besättningen och sin pappa Svante Thunberg från Virginia på USA:s östkust mot Portugal.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer