ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Greta Thunberg har anlänt till Madrid – rustar för global klimatmarsch

  • Tiotusentals klimataktivister spås under dagen sluta upp bakom Greta Thunberg och delta i protestmarscher världen över. Foto: Bernat Armangue

Greta Thunberg har anlänt till Spaniens huvudstad Madrid, där hon väntas tala vid FN:s pågående klimatmöte COP 25.

Tiotusentals klimataktivister spås under dagen sluta upp bakom henne och delta i protestmarscher världen över.

Ett stort medieuppbåd mötte den svenska klimatkämpen när hon gick av tåget i ett soligt Madrid.

16-åriga Greta Thunberg har varit på resande fot i princip hela hösten. Hon har precis seglat över Atlanten i en katamaran, för att sedan runda av med ett nattåg från Portugal, där hon steg i land i tisdags.

Greta Thunberg eskorterades genast till en planerad sittstrejk i direkt anslutning till COP 25-mötet, där unga klimataktivister ceremoniellt tog varandra i hand och sjöng protestramsor för klimatet.

Enligt ursprungsplanen skulle COP 25 hållas i Chile men på grund av spänningar och protester flyttades konferensen hastigt till Spanien.

Thunberg seglade i höstas till USA för att delta i lokala klimatprotester och vid FN:s klimattoppmöten i New York. Tanken var att hon därifrån skulle resa vidare med buss och tåg till Chile, men nu fick hon i stället segla tillbaka till den europeiska kontinenten.

Temat för fredagens protester är klimaträttvisa – alltså behovet att betrakta klimatförändringarna ur ett människorättsperspektiv. Sverige, Australien, USA, Spanien, Chile och Nigeria finns bland länderna där manifestationer planeras, enligt den New York-baserade klimatorganisationen 350.

Greta Thunberg själv deltar i en protest i Madrid, som inleds klockan 18.00 i kväll.

Runt 25 000 deltagare från nästan 200 länder deltar i COP 25, som pågår fram till den 13 december. Den formella agendan handlar mycket om hur Parisavtalet ska implementeras.

Under mötets andra vecka, från och med måndag, anländer ministrar och andra tunga politiker. Från Sverige deltar klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP) och biståndsminister Peter Eriksson (MP).

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer