1515

Greta Gris rusar efter mångmiljardaffär

Den amerikanska leksakstillverkaren Hasbro köper det kanadensiska underhållningsbolaget Entertainment One, som bland annat står bakom barnprogramsfigurer som Greta Gris och Pyjamashjältarna.

Greta Gris säljs i mångmiljardaffär
Greta Gris säljs i mångmiljardaffärFoto:Peppa Pig © Astley Baker Davies Ltd / Entertainment One UK Ltd 2003.

Affären är värd 4 miljarder dollar, motsvarande omkring 38 miljarder kronor, och betyder att den glatt grymtande griskultingen gör sällskap med Hasbro-ägda varumärken som ”My Little Pony”, ”Transformers” och ”GI Joe”.

Den uppköpta Peppa Pig-skaparen Entertainment Ones aktie rusade 31 procent i fredagsöppningen på Londonbörsen.

Entertainment Ones aktieägare erbjuds 5,60 pund per aktie i bolaget, 26 procent över stängningskursen på torsdagen. Aktien handlades således till kurser klart över budnivån.

Peppa Pig är en global underhållningskaraktär som blivit en tittarsuccé även i Kina, vilket beskrivs som ett av de bärande skälen bakom Hasbros intresse.

”Det här ger oss ett brohuvud in i Kina”, sade vd Brian Goldner om förvärvet i ett analytikersamtal efter att affären tillkännagetts.

”Peppa Pig”, som hon heter på originalspråk, dök först upp på brittisk tv 2004 och har sedan dess blivit ett globalt fenomen. 2015 köpte Entertainment One upp den brittiska animationsstudion Astley Baker Davies som ligger bakom figuren.

Affären mellan Hasbro och Entertainment One, som beskriver sig som en relativt liten studio med ett utbud av ett fåtal tv-serier för hela familjen, är den senaste i raden av stora uppköp inom barnunderhållning. 2016 avböjde Entertainment One ett bud från brittiska ITV värt 1 miljard pund, motsvarande omkring 13 miljarder kronor.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?