1515

Grekland uppmanas att pröva lånemarknaden

Nu är ett bra tillfälle för Grekland att överväga emissioner på finansmarknaden, i god tid innan nödlånen upphör om ett år.

Det sade chefen för euroländernas räddningsfond ESM Klaus Regling vid en presskonferens efter eurogruppens möte på måndagen.

"Det är inte bra att vara beroende av ESM till sista dagen av räddningsprogrammet", sade han.

Programmet löper ut i augusti nästa år.

"Grekland har varit borta från marknaden länge. Med undantag för två obligationsemissioner 2014 var det före 2009", sade Klaus Regling.

Han påminde om att andra euroländer som fick nödlån - Irland, Portugal och Cypern - alla gick till marknaden långt innan deras program tog slut.

Samtidigt kommer Grekland inte att behöva låna särskilt mycket pengar eftersom landet har mål på 3,5 procent för det primära budgetöverskottet de närmaste åren.

"Det är helt olikt från för tre till sju år sedan. Nu handlar det om att rulla över den nuvarande skulden, inte finansiera ett budgetunderskott", sade ESM-chefen.

Han påminde dock Grekland om att det är viktigt att behålla marknadens förtroende genom att fullfölja räddningsprogrammet.

För första gången på länge stod inte Grekland på eurogruppens dagordning, vilket eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem noterade som ett gott tecken.

Ekonomikommissionär Pierre Moscovici antydde att kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker kommer att bära med sig goda nyheter vid sitt besök i Grekland på torsdag.

Då kan kommissionens förslag presenteras att Grekland ska avföras från EU:s svarta lista för budgetsyndare eftersom det nominella underskottet understiger 3 procent.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?