Grekland satsar på rymden

Grekland planerar att lansera en egen rymdstyrelse för att skapa nya arbetsmöjligheter för högutbildade personer och göra det mer attraktivt för dem att bo kvar i landet. Det rapporterar Bloomberg.

Nikos Pappas.
Nikos Pappas.Bild:AP

Det är inte bara privata företag som ser potential i rymden utan nu vill även Grekland vara med och dela på kakan. I januari presenterade Nikos Pappas, Greklands minister för digital policy, telekom och media, ett förslag på en grekisk rymdstyrelse, skriver Bloomberg.

”Grekland är ett av få europeiska länder som saknar en rymdstyrelse. Den grekiska rymdstyrelsen kommer koordinera privata och offentliga institutioner för att på bästa sätt utnyttja landets kapacitet inom satellit- och rymdsektorn”, säger Nikos Pappas till Bloomberg på mobilmässan i Barcelona.

Satsningen är ett led i den grekiska regeringens försök att stoppa högutbildade personer från att lämna landet. Greklands centralbank uppskattar att omkring 427.000 utbildade greker har lämnat landet sedan 2008.

Den grekiska staten kommer inte att äga några satelliter, men den 28 juni är det tänkt att satellitoperatören Hellas Sat Consortium ska lansera sin nya telekomsatellit Hellas Sat 3. Enligt Nikos Pappas kommer satelliten ge nya möjligheter för både den offentliga- och privata sektorn.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?