1515

Grekland planerar vapenköp

Turkiet genomför militärövningar med skarp ammunition strax utanför Cyperns territorialvatten i helgen, enligt landets försvarsmakt.

Grekland meddelar nya vapenköp på grund av konflikten.

Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis sade på lördagen att landet ska göra ”omfattande” inköp av vapen, och genomföra en grundläggande genomgång av militären.

Premiärministern meddelade nya resurser till militären, samt att 18 franska plan av typ Rafale ska köpas in. Dessutom ska 15.000 nya soldater rekryteras.

Beskedet kommer efter en längre tids spänningar och ömsesidiga beskyllningar mellan Medelhavsländerna Turkiet, Cypern och Grekland om gränsdragningar och gasfyndigheter.

Turkiets beslut att hålla militärövningen kommer endast dagar efter det att EU:s ledare meddelat att sanktioner mot landet kan bli aktuellt om turkiska regeringen vägrar att föra dialog med Grekland och Cypern angående gränstvisterna. Eventuella sanktioner kommer att diskuteras vid ett EU-toppmöte i slutet av månaden.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan skärpte tonläget mot främst Frankrike och president Emmanuel Macron, som varit ledande i kritiken.

”Djävlas inte med det turkiska folket. Djävlas inte med Turkiet”, sade Erdogan i ett tv-sänt tal från Istanbul på lördagen.

Spänningarna på Medelhavet eskalerade då Turkiet den 10 augusti skickade forskningsfartyget Oruç Reis, eskorterat av stridsfartyg, till det omtvistade området för att borra efter gas och olja. Fyra dagar tidigare hade Grekland och Egypten skrivit under ett avtal om en ekonomisk zon i havet – vilket väckte heta känslor i Turkiet.


Innehåll från Sana LabsAnnons

Framtidens kompetensutveckling: kollaborativt möter individanpassat

Historiskt har det funnits två visioner för framtidens kompetensutveckling: 1) kollaborativt–grupper går tillsammans igenom innehållet i en interaktiv miljö; och 2) individanpassat–AI anpassar läroupplevelsen till varje individs behov. De två visionerna kan till synes vara direkt motsatta men en elegant kombination har visat sig skapa den mest effektiva kompetensutvecklingen. 

När Stanford publicerade sitt material via digitala plattformar lovade de att skala upp utbildning i världsklass till vem som helst, var som helst. Resultatet liknade tyvärr mer digitala textböcker än framtidens universitet. Innehållet var statisk, kurserna saknade social interaktion, och materialet var one-size-fits-all vilket resulterade i att i genomsnitt 5% slutförde kurserna.

Över de kommande 5 åren kommer mer än 50% av den globala arbetsstyrkan behöva signifikant kompetensutvecklas och omutbildas. För att möta denna utmaning behöver vi fundamentalt nya verktyg. Framtidens lärande kommer att ändras från grunden på två sätt: det kommer vara kollaborativt och individanpassat.

Kollaborativt

I kollaborativt lärande går kursdeltagarna igenom kursen synkront–varje vecka träffas deltagarna för en live-session för att diskutera material de ska ha gått igenom innan tillfället. Kursen har start- och slutdatum med delmål för att kunna materialet. Den sociala dynamiken resulterar i att genomsnittligen 95% av kursdeltagarna gör färdigt materialet. 

Individanpassat

I individanpassat lärande används AI för att anpassa material i realtid efter varje individs behov. Baserat på dina kunskapsgap, vad du redan kan, och hur du lär dig får du en helt skräddarsydd inlärningsväg. De som får individanpassat lärande har visat sig göra färdigt materialet på halva tiden, prestera två standardavvikelser bättre och kommer ihåg kunskapen upp till 3 gånger längre. 

Kombinationen kan vara den holistiska och skalbara vision för framtidens lärande som vi letat efter.

Där används ny teknologi för att skapa interaktiva forum för diskussion med deltagare och mentor; den sociala dynamiken från kohorter för att bygga community och analysera, och tillämpa koncept; medan AI används för att skräddarsy din läroväg efter dina kunskapsgap.

Med detta bygger vi världens största fakultet och en unik kohort av personer intresserade av samma domän. Via live sessioner har du möjlighet att diskutera de områden du lär dig, samtidigt som ett AI-system modellerar dina kunskapsgap och kontinuerligt rekommenderar vilket material du ska lära dig härnäst. En fusion av två till synes motsatta visioner för framtidens lärande.

Sana Labs 

Svenska AI-bolaget Sana Labs har utvecklat den världsledande tekniken för att individanpassa lärande i stor skala. Idag effektiviserar Sana säljträning, compliance, onboarding mm för bland annat Novartis, Amgen, Merch, Kry, Piab och Pepsico. Anställda kan certifieras på halva tiden och kommer ihåg kunskapen tre gånger längre. 

www.sanalabs.com 

Mer från Sana Labs

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sana Labs och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?