ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Greenspan: Trump har fått handelsunderskottet om bakfoten

  • Förre Fed-chefen Alan Greenspan Foto: @image_author_name

Före Fed-chefen Alan Greenspan sågar presidentens syn på handelsunderskottet – som kan leda till ett handelskrig. Men hyllar hans skattesänkning.

"Jag trodde inte att det var något som jag skulle få se under min livstid, men han klarade det", säger han i en intervju med CNBC

Den före amerikanske centralbankschefen Alan Greenspan säger att vi är på gränsen till ett handelskrig till följd av att Donald Trump missuppfattat hur internationell handel fungerar. 

"Att det skulle vara utlänningar som lurar oss är nonsens. Det handlar om att vi konsumenter vill köpa utländska varor. Han har fått hela frågan om handelsunderskottet om bakfoten", säger Alan Greenspan i en intervju med CNBC.

De tullar och avgifter som införs från Trump-administrationen kommer slå tillbaka på USA, menar Alan Greenspan. 

"Vem betalar dessa skatter? Det är USA som betalar för dem", säger han. 

Men Alan Greenspan har inte bara dåliga saker att säga om Donald Trumps politiska gärning. 

"Den extraordinära sänkningen av marginalskatten för företag var en väldigt viktig reform. Jag trodde inte att det var något som jag skulle få se under min livstid, men han klarade det", säger Greenspan. 

Dock tror inte den före riksbankschefen att den amerikanska tillväxten kommer fortstätta att ligga kring 3 procent, vilket den gör i nuläget. 

Han menar att produktivitetsutvecklingen i USA är för låg, närmare 1 procent istället för 2 procent som den varit historiskt. Detta gör att ekonomin inte kommer klara av att hålla en hög tillväxtnivå över tid. 

"Den bromsar in redan nu. De flesta analyser som jag sett som är trovärdiga pekar mot att vi inte kommer ligga kvar på tre procent", säger han. 

Samtidigt ökar inflationen. Det innebär amerikanska politiken är på väg tillbaka in i stagflation, alltså en situation där ekonomin stagnerar och inflation ökar samtidigt, varnar Alan Greenspan. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies