ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Greenpeace stämmer Norge för oljeborrning i Arktis

  • Ian Lundin, styrelseordförande för Lundin Petroleum – som fått tillstånd att borra i Arktis. Foto: Di

Natur og Ungdom och Greenpeace har på tisdagen lämnat in en stämning mot norska staten för att den tillåter ny oljeborrning i Arktis.

Det blir första gången som Norges nya grundlagsparagraf från 2014 prövas, skriver organisationerna i ett pressmeddelande. I paragrafen konstateras att myndigheter ska värna om naturen och miljön för framtida generationer.

Lundin Petroleum var ett av de 13 bolag som den norska regeringen beviljade tillstånd för ny oljeborrning i maj 2016. Lundin fick tillstånd att borra efter olja i fem av tio nya platser i Barents hav i Arktis.

”Norge var ett av de första länderna att ratificera klimatavtalet från Paris, men avtalet hann inte ens träda i kraft förrän norska staten valde att öppna för ytterligare oljeborrning. Det visar på ett monumentalt hyckleri”, skriver Truls Gulowsen, chef för Greenpeace Norge i pressmeddelandet.

Organisationerna skriver att oljeborrning i Arktis är oerhört känsligt och att ett utsläpp skulle få katastrofala följder för miljön.

"I domstolen kommer vi argumentera för att den norska staten har en skyldighet att hålla sina löften om klimatet och garantera människors rätt till en god miljö för oss och framtida generationer", skriver Ingrid Skjoldvær, talesperson för Natur og Ungdom.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies