1515
Annons

Greenpeace kräver nytt etikråd för AP-fonderna

Avinvestera istället för att påverka som ägare. Prioritera ned avkastningsmålet. Och låt ett hållbarhetsråd göra jobbet dagens etikråd inte klarar av. Det kräver Greenpeace i en debattartikel riktad till finansmarknadsminister Max Elger. 

Rolf Lindahl, Greenpeace talesperson i finansfrågor.
Rolf Lindahl, Greenpeace talesperson i finansfrågor.Foto:Francisco Seco / Tobias Gustafsson

AP-fonders innehav i fossilbolag och i bolag involverade i kärnvapentillverkning visar att nuvarande hållbarhetskrav inte är tillräckliga. Det menar 13 organisationer i en debattartikel som publicerats på politiknyhetsportalen Altinget.

”Dagens hållbarhetsregler möjliggör fortsatt problematiska investeringar”, säger Rolf Lindahl, talesperson i finansfrågor på Greenpeace, som är en av organisationerna bakom debattartikeln. 

Att de statliga AP-fonderna genom sitt ägande kan påverka bolag i positiv riktning är inte alltid den bästa vägen framåt, menar Rolf Lindahl. Argumentet riskerar att bli en ursäkt för de problematiska investeringarna. 

”Som institutionell aktieägare är det en skyldighet att påverka de bolag man investerar i, om det förekommer problem kopplat till konventioner och klimatmål. Men i till exempel ett bolag där fossila bränslen är kärnverksamhet, är förutsättningarna att kunna påverka bolaget till att sluta med fossilt mycket liten. Då vore signalen starkare om man avinvesterar.”

Debattartikelns undertecknare är också kritiska till att avkastning är överordnat hållbarhetshänsyn i AP-fonderna. 

”Den inneboende konflikten är nog ett av skälen till att vi har fall av investeringar i problematiska företag. För ett modernt land vore det naturligt att hållbarhet är ramen som avkastning kan eftersträvas inom.” 

Greenpeace tycker inte heller att AP-fondernas etikråd, som är tillsatt av fonderna själva, är en tillräcklig garant för hållbara investeringar. 

”Därför föreslår vi att man tillsätter ett oberoende hållbarhetsråd för AP-fonderna, som kan bistå vid granskningar av investeringar.”

Greenpeace är känt för oväntade aktioner. Kan det komma någon sådan kopplat till de här kraven?

”Om vi inte kommer framåt så jobbar vi på många olika sätt för att åstadkomma förändring. Opinionsbildning är ett, men fredlig civil olydnad är också en del av vårt arbetssätt.”

 

 


Innehåll från FortumAnnons

Kraften som driver omställningen

Vi är mitt inne i en omställning. För att kunna stoppa klimatförändringarna krävs en övergång från fossil energi till fossilfri el. Detta kan låta som ett enkelt mål, men i själva verket innebär elektrifiering en enorm förändring i hur vi producerar och konsumerar energi. Med ett brinnande krig i Europa har det också blivit tydligt att det finns en säkerhetspolitisk dimension i omställningen.

– EU-länderna får 70 procent av sin energi från fossila bränslen – och globalt sett har vi precis hamnat under 80-procentsstrecket. I Norden är siffran betydligt lägre tack vare våra historiska satsningar på vatten-, kärn- och bioenergi. Men vårt beroende av fossila bränslen är fortsatt stort, framför allt inom transport- och industrisektorerna. Att ersätta all denna energi med ren el innebär att vi nästan måste fördubbla mängden el vi producerar till år 2040 – och det bara i de nordiska länderna, berättar Anton Steen, chef för Fortums samhällskontakter i Sverige.

En minskning av utsläppen har många fler fördelar utöver att hantera klimatförändringarna. En växande andel egen fossilfri elproduktion minskar även den påverkan geopolitiska händelser kan ha på energiförsörjningen. Men det finns utmaningar.

Utmaningen – en säker tillgång till el till en rimlig kostnad, med en acceptabel miljöpåverkan

Ökar produktionskapaciteten av väderberoende sol- och vindkraft måste vi samtidigt upprätthålla och stärka leveranssäkerheten – i form av vattenkraft, kärnkraft eller biogas – som kan användas för att snabbt anpassa elproduktionen oberoende av vädret. -Södra Sverige är ett bra exempel på vad som händer när systemet inte längre är balanserat. På tio år har effektbalansen försämrats med 70 procent och under 2021 betalade konsumenterna där 35 miljarder kronor mer för sin el jämfört med om priset varit detsamma som i norra Sverige, berättar Anton Steen. 

En hållbar värld händer inte bara, vi skapar den.

Ska vi klara omställningen av svensk industri och transportsektorn behöver vi skapa ett energisystem som gör det möjligt. Helt enkelt ett välbalanserat, flexibelt och fossilfritt energisystem för alla – idag och i framtiden. 

Läs mer om Fortum här!

 

 

Mer från Fortum

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fortum och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?