1515

Greenpeace hotar stämma biljättar – vill stoppa förbränningsmotorer 2030

Miljöorganisationerna Greenpeace och Environmental Action Germany hotar att stämma Volkswagen och flera andra tyska biltillverkare om de inte upphör att tillverka bilar med förbränningsmotorer. Biljättarna har nu några veckor på sig att svara innan hotet blir verklighet.

Foto:Paul White

Sammanlagt rör det sig om fyra stämningar. Och i skottlinjen finns utöver Volkswagen biltillverkarna BMW och Mercedes-Benz även olje- och gasbolaget Winterhall. Greenpeace Tyskland och Environmental Action Germany menar att bolagen inte gjort tillräckligt för att kunna sänka sina utsläpp i linje med Parisavtalets 1.5-gradersmål.

Nu kräver organisationerna att de tyska biltillverkarna upphör med att tillverka bilar med förbränningsmotorer till 2030, och de måste även sänka sina utsläpp med minst 65 procent till dess. Visar de inte på en plan för detta inom de närmsta veckorna planerar organisationerna att gå vidare med stämningarna.

I ett pressmeddelande skriver Greenpeace att beslutet är baserat på ett nederländskt domstolsärende mot Shell från april tidigare i år, där rätten slog fast att stora företag har ett klimatansvar – och Shell med dotterbolag beordrades att göra mer för att skydda klimatet.

I ryggen har miljöorganisationerna också ett tyskt domstolsbeslut som slår fast att framtida generationer har rätt till ett skyddat klimat, och att stora företag är skyldiga att jobba för det. 

”Medan människor lider av översvämningar och torka utlöst av klimatkrisen verkar bilindustrin, trots sitt enorma bidrag till den globala uppvärmningen, vara opåverkad. Författningsdomstolens dom representerar ett mandat att snabbt och effektivt genomdriva det rättsliga skyddet för våra gemensamma försörjningsmöjligheter. Vi behöver alla händer på däck för att skydda vår gemensamma framtid”, säger Greenpeaces Tysklands chef Martin Kaiser, i ett pressmeddelande.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?