1515
Annons

Grävregler försvårar bredbandsutbyggnad

Det finns risk för att regeringens bredbandsmål inte uppfylls, och det på grund av Trafikverkets anläggningsprinciper, skriver Post- och telestyrelsen (PTS) i en ny rapport.

Regeringens mål om att 95 procent av Sveriges hushåll ska ha tillgång till bredband med minst 100 mbit/s år 2020 riskerar att misslyckas. Det hävdar PTS, som i en ny prognos skriver ned utbyggnaden av det snabbare bredbandet i Sverige till 87–90 procent.

Enligt myndigheten är den bakomliggande orsaken en ökad oro för kostnaderna i anläggandet av bredband på landsbygden, vilket följer på Trafikverkets principer om att fiber måste grävas ned i anslutning till många mindre länsvägar.

Post- och telestyrelsen uppmanar nu regeringen att ge Trafikverket ett tydligare uppdrag där ett mer aktivt ansvar för främjandet av bredbandsutbyggnaden tas. PTS föreslår även att myndigheten utreder hur sådan infrastruktur, på ett kostnadseffektivt sätt, kan anläggas i eller vid vägen.

"I glesbefolkade områden kan en bra bredbandsuppkoppling vara skillnaden mellan att flytta eller bo kvar, att lägga ner eller utveckla en verksamhet. Därför är det viktigt att på olika sätt skapa förutsättningar att uppnå de ambitiösa målen bredbandsutbyggnaden", kommenterar Post- och telestyrelsens generaldirektör Dan Sjöblom i ett pressmeddelande.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?