1515

Grävfirman köper udda maskiner på känsla – ”jag gör inte så noggranna kalkyler”

KINDA.

Han är boss för ”Björkforsmaffian” och vet att udda maskiner ger specialuppdrag i bökig terräng. När Lars Götesson ska investera i ”schweiziska klätterapor” för mångmiljonbelopp är det bara en sak som gäller – den egna magkänslan.

”Jag gör inte så noggranna kalkyler men vet vad marknaden vill ha”, säger han.

Spindelgrävaren – eller ”den schweiziska klätterapan” som Lars Götesson kallar den – klarar allt som är trångt, brant och bökigt.
Spindelgrävaren – eller ”den schweiziska klätterapan” som Lars Götesson kallar den – klarar allt som är trångt, brant och bökigt.Foto:Henrik Lenngren
Lars Götesson framför spindelgrävaren.
Lars Götesson framför spindelgrävaren.Foto:Henrik Lenngren

I kuperad och svårtillgänglig terräng går den stora spindelgrävaren på skrå över stock och sten. Lars Götesson följer maskinens rörelser med road blick. När han i fjol köpte en ny ”Menzi Muck” gjorde han det med vetskapen om att det var en exceptionell investering på cirka fyra miljoner kronor.

”Men så är det också en riktig ’klätterapa’ som vi har mycket nytta av. Vi använder spindelgrävaren 1.500 timmar om året och siktar på att ha betalat tillbaka investeringen inom åtta år”, säger Lars Götesson.

Utöver en bandgrävare och en lastbil har Björkfors Gräv & Markservice på senare tid också investerat i en ”Green Climber”, en radiostyrd redskapsbärare.

”Investeringar i den typen av utrustning är alltid spännande. Jag gillar udda maskiner för med dem kan vi åta oss udda uppdrag.”

Med spindelgrävaren i maskinparken har företaget kunnat bredda sin verksamhet. I dag används den till allt från buskröjning och trädklippning till grävning utefter vägkanter. Just nu är Björkfors Gräv & Markservice exempelvis involverat i ett grävprojekt mitt på E18 utanför Täby där Sveab, som underentreprenör åt Trafikverket, breddar vägen och sätter mittbarriär.

”Jag brukar säga att maskinen fungerar som grävare, markberedare och röjare. Men visst krävdes det viss magkänsla att kasta sig ut och våga köpa en maskin som kostar så mycket pengar”, säger Lars Götesson.

Den radiostyrda redskapsbäraren för gräs och slyröjning samt stubbfräsning används med fördel i branta slänter.
Den radiostyrda redskapsbäraren för gräs och slyröjning samt stubbfräsning används med fördel i branta slänter.Foto:Henrik Lenngren

Maskiner av alla de slag har alltid legat honom varmt om hjärtat.

”Jag går nog igång på känslan av att det låter lite. Sedan ska man ju inte underskatta grejen med att man slipper arbeta med kroppen”, säger Lars Götesson med ett leende.

När han 1993 köpte firman låg den mer eller mindre i malpåse. Efter att ha jobbat som busschaufför och bonddräng på svärföräldrarnas lantbruk kunde han inte motstå impulsen att testa på någonting helt nytt i livet.

”Jag gjorde det utan att kunna ett dugg om ekonomi eller företagande. Sedan var det bara att jobba på. Jag har lätt för att ta snabba beslut, ibland blir det bra och ibland mindre bra. Jag gör inte så noggranna kalkyler utan det är mycket magkänsla inblandat.”

Du framstår som lite impulsiv?
”Haha, ja, det kan man säga. Varken jag eller Henrik (sonen, som också arbetar i bolaget, Di:s anm.) drar något i långbänk. Ser vi att vi behöver en ny maskin så gör vi förstås kalkyler och lite research – men vi bestämmer oss ganska snabbt.”

De första åren, innan företaget började växa på allvar, skötte Lars Götesson all bokföring och pappersexercis på egen hand. 1998 lejde han ut arbetet till en bokföringsbyrå.

”Det var det bästa beslutet jag har tagit som företagare. Revisorn greppade direkt vad jag behövde hjälp med, och pratade mitt språk. I dag är hon som en reservmamma i företaget som håller ordning på oss. Det är hon som har koll på försäkringar, avtal och när det är dags att höja löner. Tack vare henne har vi kunnat gräva mer och utveckla företaget på allvar.”

Lars Götesson framför spindelgrävaren.
Lars Götesson framför spindelgrävaren.Foto:Henrik Lenngren

I branschen är bolaget välkänt och på Facebook har man över 1.600 följare. Lars Götesson lägger ut fredagsfilmer med mer eller mindre regelbundenhet.

”Det gäller att våga sticka ut, vilket ju är svårt när man egentligen är en rätt vanlig grävfirma. Facebook är en jättebra reklamplats om man har annorlunda maskiner.”

När Lars Götesson med kolleger mejlar till kunder och uppdragsgivare gör de det via domänen bjorkforsmaffian.se.

”Det kom sig av att en konkurrent tyckte att det var för många Björkfors-entreprenörer på samma ställe, så han ropade i komradion till sin medarbetare: ’där borta är den där jävla Björkforsmaffian’. På skoj sa vi att det där ska vi använda, och så blev det.”

2019 utsågs Lars Götesson till Årets företagare i Kinda kommun. Men även om han har drivit företag i snart 30 år identifierar han sig inte riktigt som en entreprenör.

”Jag funderar inte så mycket på tillväxt eller lönsamhet. Det jag brinner för är att hjälpa folk – och att få jobba. Jag och Henrik har inte så mycket fritid. Vi är galna på vårt vis.”

Så när är det dags för nästa ”galna” maskin?
”Vi kan säkert snubbla över någon ny maskin på Blocket i morgon. Då tar vi nya tag.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?