1515

Grävbolag lade grund för tillväxt – nu är de fyra under samma tak

VÄSTERÅS. När familjeföretagets grundare och livskamraten Svend Nielsen avled förändrades mycket i Chatarina Claesons liv.

”Halva jag försvann, och sedan dess har jag fått försöka hitta min egen väg och mitt eget sätt att sköta verksamheten”, säger hon.

Mikael Schweitz, Chatarina Claeson och Roger Ahlén samarbetar kring de olika bolagen.
Mikael Schweitz, Chatarina Claeson och Roger Ahlén samarbetar kring de olika bolagen.Foto:Ida Thunberg
”För hans skull ville jag styra upp så mycket som möjligt på jobbet. Jag kände ett ansvar”, säger Chatarina Claeson, Popenda, om tiden efter hennes partners död.
”För hans skull ville jag styra upp så mycket som möjligt på jobbet. Jag kände ett ansvar”, säger Chatarina Claeson, Popenda, om tiden efter hennes partners död.Foto:Ida Thunberg

Det första bolaget, SN Gräv & schakt, grundades 1989 av entreprenören Svend ”Svenne” Nielsen, och Chatarina Claeson var med i olika roller redan från början. De båda möttes när hon jobbade på Aros kongresscenter och han körde renhållningsbilen där. Sedan dess var de livskamrater, där en stor del av tiden under alla år kretsade kring deras företag.

SN Gräv & schakt har under åren delats upp och så småningom landat i dagens olika verksamheter: SN Fordonsinredning, SN Entreprenad, SN Popenda och Åsstugan förvaltning.

”Svenne hittade på grejer, han var idékläckaren och sedan fick jag knyta ihop säcken. Det var inte alltid enkelt men det var alltid vi. Vi gjorde så mycket tillsammans”, säger Chatarina Claeson.

Hon berättar om företagets ganska brokiga historia som präglats mycket av Svend Nielsens färgstarka entreprenörssjäl. I grunden låg mark och entreprenad, sedan byggdes det på med bland annat snöröjning, arbeten inom tågbranschen och så småningom, via ett bolagsuppköp, fordonsinredningar.

”Det var bara att hänga med”, säger Chatarina Claeson.

Tillsammans högg de ofta och gärna i, hon och Svend Nielsen. De byggde upp lokal efter lokal i industriområdet Irsta i Västerås, där de nu har samlat verksamheterna i sina egna fastigheter.

”Det var ofta vi tänkte att ’det där kan vi väl göra själva’ i stället för att köpa in eller anställa. Det var förstås både på ont och gott”, säger Chatarina Claeson.

”Jag har skött allt ifrån att besikta bilar, fakturerat, köpt in material, grävt inför lokalbyggen... Jag har suttit på väldigt många stolar. Men sälj är inte min grej, och vi hade även lite otur med de säljare vi tog in. Verksamheten har ändå gått helt okej under åren men det lyfte aldrig riktigt.”

Det var när Chatarina Claeson och Svend Nielsen skulle köpa en ny säng 2013 som startskottet till ett omtag i bolaget kom. Sängförsäljaren fångade nämligen deras intresse och han var snart anställd som säljare i koncernen, och med tiden avancerade han till vd för Fordonsinredning. Mikael Schweitz kom in med ett nytt säljtänkande och började även styra upp organisationen.

Att göra rollerna i företaget tydligare var en viktig förändring, liksom ett säljjobb med mer fokus på att skapa långvariga relationer. Det blev även en ny struktur i bolagen, med alltifrån månadsmöten till utvecklingssamtal och en genomgång av marknadsföringen.

”I och med att jag kan fokusera endast på fordonsdelen kan jag gå djupare in i enskilda frågor, som personalärenden med mera”, säger Mikael Schweitz.

I mars 2017 avled Svend Nielsen i bukspottkörtelcancer.

”Sedan dess har jag fått försöka hitta min egen väg framåt. Har man levt så länge ihop som jag och Svenne gjorde – 28 år – så blir man ju väldigt färgade av varandra”, säger Chatarina Claeson och beskriver det som att halva hon försvann. Samtidigt som hon behövde hantera den stora smärtsamma förlusten av sin livskamrat behövde företaget fortfarande skötas.

”För hans skull ville jag styra upp så mycket som möjligt på jobbet. Jag kände ett ansvar.”

”Men det blev också en viktig del i sorgearbetet – att fortsätta med det som var vårt gemensamma verk. Jag tog till och med hans gravsten härifrån.”

Den 1 juli i år valde Chatarina Claeson att sälja hela SN Fordonsinredning till Mikael Schweitz, och en del av aktierna i SN Entreprenad till vd:n Roger Ahlén.

För Chatarina Claeson blir förändringarna i ägarstrukturen en möjlighet till mindre låst tid, samtidigt som samarbetet mellan de olika bolagen fortsätter. Verksamheterna överlappar i flera fall varandra och geografiskt har de alla sina huvudkontor på samma plats.

SN Fordonsinredning optimerar inredningen i transportfordon av alla märken och för alla yrkeskategorier.

”Vi jobbar med återförsäljare av transportbilar över hela landet och anpassar inredningen efter kundens önskemål. Det kan vara både kommuner och företag som behöver en anpassad inredning i sina bilar. Men många slutkunder vet inte ens att vi finns. Det är en bransch som är lite uppmärksammad”, säger Mikael Schweitz.

Även för Roger Ahlén och hans ansvarsområde som är SN Entreprenad har den nya organisationen gjort att han kan fokusera mer på sitt område.

”Vi gör det mesta inom mark och anläggning. När vi kommer ut är det oftast orörd mark och vi bygger upp infrastrukturen från början, med vägar och vad som nu behövs.”

2007 köpte Svend Nielsen även en bit mark i Västerås för att ge sig in i byggbranschen. Dock dröjde det tio år innan bygglovet blev klart. Så när det var dags att börja bygga de planerade radhusen var det Chatarina Claeson som fick hugga tag i mycket kring det. I dag är byggnation ännu ett ben i verksamheterna.

Visionen är att företagen ska växa i lagom takt, med bibehållen sund ekonomi och struktur.

”Jag vill att det här ska leva kvar. Hur länge jag är med på resan är ett oskrivet blad men än så länge känner jag att jag vill fortsätta att bygga på det som Svenne och jag byggde upp.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?