Annons

Grattis norrmän - ni är lyckligast i världen

Norrmännen bor i världens lyckligaste land, enligt en ny rapport.

Bild:TT

Norge petar ned Danmark, som toppat listan i tre av de senaste fyra rapporterna. Artikelförfattarna, FN-nätverket SDSN, noterar den positiva trenden i Norge sker trots sjunkande oljepriser, och att det finns andra saker som påverkar lyckan än hur mycket vi tjänar.

"Det är ett anmärkningsvärt exempel. Genom att investera oljevinsterna i framtida generationers välbefinnande har Norge skyddat sig självt från de skadliga svängningar i ekonomin som många andra oljerika nationer har. Fokus på framtiden före nutiden görs enklare genom höga nivåer av ömsesidigt förtroende, syfte, generositet och gott styre", skriver professor John Helliwell vid University of British Columbia i rapporten.

Norge började på 1990-talet investera oljeintäkterna i en framtidsfond, som snabbt vuxit till en av de största i världen.

Sverige hamnar precis som förra året på en tionde plats, en bit bort från den femteplats som man nådde för fyra år sedan. Därmed är vi "olyckligast" i Norden, eftersom både Island och Finland kvalar in i topp fem.

De värsta länderna att leva i enligt rapporten är Centralafrikanska republiken, Burundi och Tanzania.

Då är dock inte riktigt hela världen med. Rapportförfattarna har mätt lyckan i 155 länder, med hjälp av kriterier som BNP, medellivslängd och korruption. Årets rapport har fokuserat extra på lycka på arbetsplatsen.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera