Gränshandlare om förbudet: Betydelselöst

Regeringen har beslutat om ett inreseförbud från Norge för att minska smittspridningen. Handlare vid gränsen säger att beslutet är betydelselöst för deras affärer.

”Det har inte funnits några norrmän här sedan i mars”, säger Ståle Lövheim, centerchef för Nordby i Strömstad.

Foto:ADAM IHSE / TT

Redan den 12 mars förra året stängdes gränsen mellan Sverige och Norge av den norska regeringen. Och på söndagen beslutade den svenska regeringen att införa ett inreseförbud från Norge efter en rekommendation av Folkhälsomyndigheten.

”När norska butiker och systembolag stänger ner finns det en risk att norrmännen kommer till Sverige och bidrar till smittspridning och trängsel här”, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Men handlare vid gränsen till Norge säger att det nya förbudet inte kommer att påverka dem.

”Det här beskedet spelar ingen roll. Det finns inga norrmän som handlar vid gränsen och det har det inte funnits sedan i mars”, säger Ståle Lövheim, centerchef för Nordby i Strömstad.

Ole-Christian Hallerud, vice korncernchef för Olav Thongruppen som äger köpcentrumen i värmländska Charlottenberg och Töcksfors samt det i Nordby, säger att det redan är ”katastrofläge” för gränshandeln.

”Det här nya beskedet kommer att ha en väldigt liten praktisk betydelse. Inga norrmän åker till Sverige i dag för att gränshandla eftersom de måste sitta i tio dagars karantän när de kommer tillbaka. Och att Vinmonopolet är stängt i några få kommuner tror jag inte kommer att orsaka en rusning av norrmän till Sverige.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?