1515
Annons

Gränshandeln omsätter mer än lyxförsäljning

Strömstads köpcentrum omsätter mer än både NK och Stockholms Centralstation per kvadratmeter, visar statistik från databasen SSCD. Hemligheten är att sälja godis, tobak och alkohol. 

Enligt siffror från databasen SSCD (Swedish Shopping Center Directory), som tillhandahålls av Datscha omsätter Strömstads köpcentrum drygt 122.000 kronor per kvadratmeter, skriver nyhetssajten Market. Det innebär att köpcentret omsätter 10.000 kronor mer per kvadratmeter än Nordiska kompaniet i Stockholm. 

Hemligheten till Strömstads köpcentrums framgångar är att endast fokusera på den dagliga gränsvaruhandeln, säger vd:n Jonathan Staxäng till Market. Köpcentrumet har riktat in sig på att sälja de klassiska gränshandelsvarorna mat, godis, tobak och alkohol.

Andraplatsen går till Nordiska Kompaniet i Stockholm, som trots stora ombyggnadsprojekt lyckats optimera försäljningen till drygt 112 000 kronor per kvadratmeter. Anledningen anses vara varuhusets exklusiva och dyra sortiment, enligt Market.

Trea på listan över Sveriges mest yteffektiva handelsplatser är Centralstationen i Stockholm, som omsätter 93.000 kronor per kvadratmeter. Stationen har ett kundflöde på 222.000 personer per dag och byggnaden har en hög yteffektivitet samt ett större utbud av restauranger för hungriga resenärer.

På fjärde och femte plats placerar sig Ekerö Centrum och Hornstullsgallerian i Stockholm. Gemensamt för dessa är att de båda har Systembolaget och en större dagligvarubutik bland hyresgästerna, som båda omsätter större mängder pengar. Ica-butiken i Ekerö Centrum hade en omsättning på 226 miljoner det senaste räkenskapsåret och Hemköp i Hornstull, som har en yta på 2.000 kvadratmeter, hade förra året en omsättning på 219 miljoner kronor. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?