Annons

Gränges kris födde bolaget som räddade Iron Maiden

FINSPÅNG.
När ett krisdrabbat Gränges tvingades säga upp personal 2013 såg två kolleger och kompisar en chans att bli entreprenörer.

”Ett bättre starta eget-bidrag kunde vi inte ha fått”, säger Peter Franzén, vd för HSweden som med en satsning på massagefåtöljer på lån knådat upp tillväxten.

Michael Rydberg och Peter Franzen grundade H Sweden.
Michael Rydberg och Peter Franzen grundade H Sweden.Foto:Henrik Lenngren

När finanskrisen slog till 2008 visste Peter Franzén och Michel Rydberg först inte vad de skulle ta sig till. Att sälja in friskvårdstjänster – som var deras gemensamma idé – gick plötsligt i stöpet.

”Vi hade ett större projekt som var så gott som klart när företaget som anlitat oss meddelade att de hade köpstopp. Men eftersom vi också är utbildade massörer hade vi precis köpt in massagebänkar för eget bruk. Efter lite efterforskning visade det sig att det fanns en efterfrågan för dessa bänkar på den svenska marknaden”, säger Peter Franzén.

I stället för friskvårdstjänster var det försäljning av produkter relaterade till massage som blev startskottet till vad Harmony Sweden är i dag. Men det skulle dröja fem år innan de vågade satsa fullt ut på karriären som entreprenörer.

”Parallellt med företaget jobbade vi heltid på Gränges. Att få tiden och orken att räcka till var tufft just då. 2013 drabbades Gränges av en kris och tvingades säga upp personal. Det positiva för oss var att vi blev erbjudna full lön i ett år om vi lämnade frivilligt. Så här i efterhand kunde vi inte ha fått ett bättre starta eget-bidrag”, säger Peter Franzén.

Efter att initialt har fokuserat på e-handel med särskild inriktning på försäljning av behandlingsbänkar och produkter inom friskvård har Harmony Sweden de senaste tre åren hårdsatsat på uthyrning av massagefåtöljer. Företaget har tecknat ett hundratal hyresavtal, bland annat med Coop, Rusta, Volvo, Riksbyggen, Pågen och SOS Alarm.

”Det är inom hyrsegmentet vi växer snabbast just nu. Vi erbjuder avtal från tolv till 36 månader. Slår man ut månadskostnaden för hyran på antalet anställda är det en väl investerad friskvårdssatsning”, säger Peter Franzén.

Han poängterar att massagefåtöljer inte ersätter en massör, men att de är ett bra komplement som dessutom ofta fångar upp de personer som normalt inte utnyttjar friskvårdssatsningar.

”Att hyra in en massagefåtölj gör att det blir en ökad lättillgänglighet för massage.”

Iron Maiden och sångaren Bruce Dickinson fick akuthjälp av H Sweden under sin turné 2019.
Iron Maiden och sångaren Bruce Dickinson fick akuthjälp av H Sweden under sin turné 2019.Foto:TT

Harmony Sweden har ökat omsättningen varje år sedan starten. Försäljning av massagebänkar har gått ned lite under coronakrisen, men istället har försäljningen av förbrukningsartiklar, rengöring och desinfektion ökat kraftigt.

”Kopplat till pandemin säljer vi också en hel del produkter för hemmabruk, exempelvis massagepistoler”, berättar Michel Rydberg.

Under coronapandemin har vissa hotellkedjor behövt säga upp sina avtal, men många andra verksamheter har istället valt att satsa på sin arbetsplats.

”När det var som värst förra våren lånade vi kostnadsfritt ut en massagefåtölj till intensivvårdsavdelningen på Södersjukhuset under sex månader. Vi fick med egna ögon se hur stressigt och tufft det var för personalen. Det visade sig att detta var mycket uppskattat av medarbetarna.”

Peter Franzén och Michel Rydberg är gärna delaktiga i tillverkningen och utformandet av produkterna. Det gäller bland annat en elektrisk massagebänk som de tagit fram i samarbete med en kinesisk tillverkare, och som i dag står för cirka tio procent av den totala omsättningen. Men de har också varit involverade i specialuppdrag som kanske inte gett så mycket ekonomisk avkastning men desto mer uppmärksamhet.

”En av våra massagebänkar var med i en säsong av Solsidan. Vi ville gärna själva vara på plats på inspelningen för att se till att massagebänken skötte sig och kravet från produktionsbolaget var att vi själva skulle medverka som statister i första avsnitten när ’Mickans’ salong skulle invigas. Vi fick några sekunder i rampljuset”, säger Michel Rydberg.

Sommaren 2019, dagen innan Iron Maiden skulle uppträda på Tele2 Arena, fick han ett annat minnesvärt telefonsamtal.

”Deras agent ringde i panik och sa att de behövde ha en massagebänk senast klockan tio i morgon. Vi löste problemet så att Bruce och de andra fick den massage de behövde för att klara av ännu en världsturné.”

Peter Franzén och Michel Rydberg har känt varandra i princip hela livet. De gick i parallellklasserna som unga, jobbade ihop på Gränges och driver nu ett tillväxtbolag tillsammans.

”Vi trivs bra med varandra och landar ofta i samma beslut, trots att vi är olika varandra. Om jag är gaspedalen så är Michel den som bromsar. Det är kompromissen mellan våra personligheter som gör att vi hela tiden tar kliv framåt”, säger Peter Franzén.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera