1515

Gränges firar 125 år med ny bok: "Var under lång tid Sveriges viktigaste företag"

Sju frågor till Ronald Fagerfjäll, ekonomijournalist, författare och Di-medarbetare, som skrivit en ny bok om det 125-årsjubilerande industriföretaget Gränges, som i dagarna ges ut av Förlaget Näringslivshistoria.

Ronald Fagerfjäll.
Ronald Fagerfjäll.Foto:Martina Huber

Varför en bok om Gränges GRNG -0,26% Dagens utveckling ?
”Att jag högg på det här uppdraget, som är ett beställningsjobb, är för att Gränges under en väldigt lång period var Sveriges viktigaste företag och faktiskt också symboliserar den nya globaliseringen. Allt hör ihop med Gränges, det går som en tjock tråd i svensk ekonomisk historia.”

”Gränges grundades som ett gruv- och tågbolag, och hjälpte därmed landet att förvandla den lappländska malmen till välstånd. I början av 1900-talet var det Stockholmsbörsens högst värderade bolag och i mitten av århundradet världens största malmexportör.”

”När den stora stålkrisen slog till på 1950-talet var det Gränges som föll djupast. De fick 20 år tidigare nästan 1 miljard kronor från staten, vilket var så mycket pengar då att de kunde ha köpt ägarkontrollen i de tio största svenska företagen.”

Vad gjorde man med pengarna?
”De satsades på stålförädling och tung verkstad, vilket gjorde att bolaget gick i konkurs på 1970-talet. I dag finns Gränges som ett litet börsbolag, som har lyckats behålla företagsnamnet och formellt är det samma bolag, men som nu tillverkar aluminium i fyra länder, bland annat i Kina.”

Kan du ge några exempel där bolaget spelat särskilt stor roll?
”Utan Gränges hade världskrigen sett väldigt mycket annorlunda ut. När Ruhrområdet byggdes togs rik malm från Sverige. Det var nästan bara till Tyskland som malmen gick. Tack vare den malmen som vi kunde ställa krav på att de skulle leverera kemikalier och kol under krigen.” 

Vad har förvånat dig mest när du grävt ned dig i bolaget?
”Man blir alltid förvånad över att det alltid går så himla fort. När ett bolag blir globalt går det så fort och blir stora värden. Fabulösa summor på kort tid. Titta på Spotify, Embracer och Klarna, så var det en gång i världen när SKF och Kreuger eller Gränges lyckades exportera. De fick otrolig kraft i det hela. På sätt och vis är Spotify dagens Gränges. 'Malmen' Spotify säljer är i praktiken algoritmer. Med matematik och datorprogrammering kan du erövra internationella marknader, precis som Gränges gjorde med malmen.”

Vilka är läsarna?
”Gränges intressenter och förhoppningsvis andra med historieintresse. Jag har inte funderat på det. Mina böcker brukar främst läsas av 2.000–3.000 kärnläsare bland svenska företagare. Jag skriver för den gruppen, proffs och de som går på utbildningar som vill allmänbilda sig och vill bli framgångsrika i sina affärsliv. Det är viktigt att förstå vilka erfarenheter som finns, i de stora svenska bolagen finns en samlad kunskap som är i det närmaste unik. På 1990-talet var jag rädd att vi skulle förlora den historiska kunskapen.”

Hur ser du på det svenska näringslivet och ekonomin i dag?
”Jag tycker att det är fantastiskt. Det enda jag beklagar är att man inte kommer kunna hänga kvar i 40 år till för att se hur det går.”

Och vad tror du om börsen?
”Jag tror på en korrigering, men samtidigt på ett väldigt dynamiskt 2020-tal. Det finns så många problem som måste lösas. Och det finns inget bättre än utmaningar dit pengar måste kanaliseras. Först då kan man åstadkomma saker. Därför är det klokt att ligga i aktiemarknaden och välja sådana framåtriktade projekt. Men det kan mycket väl bli en stor sättning på kortare sikt, särskilt om inflationen tar fart i USA. Kina är ett allvarligt bekymmer. Ett så mångfacetterat land är svårt att styra med autokrati. Det kan bli väldigt dåligt där så småningom.”


Innehåll från HP DevelopmentAnnons

HPs EliteBook - säkra kontorsdatorer optimerade för distansarbete

Framtidens arbetsplats kommer troligtvis vara en hybrid, en blandning av kontors- och distansarbete. Därför är det viktigt nu att företagen ser till att medarbetarnas datorer är optimerade för att arbeta på distans, för att säkerställa produktiviteten. 

– Det har verkligen blivit en positiv effekt av en mycket jobbig situation, i och med att företagen har sett under det senaste året att det fungerat för medarbetarna att jobba på distans. Vi är övertygade om att framtidens arbetsplats kommer att vara någon form av hybridmiljö, där vi kommer att se att man både jobbar på kontoret och på distans, exempelvis hemma, säger Niclas Oldmark, produktchef på HP Sverige.

Utöver att företagen sett att det går att driva sin verksamhet i full skala på distans finns det fler fördelar. Som exempelvis att medarbetare slipper långa pendlingsresor till jobbet, vissa arbetsuppgifter presteras bättre i lugn miljö och det blir lättare att få ihop livspusslet med minskad stress som följd. 

– Det som är viktigt är att företagen säkrar upp att medarbetarnas datorer verkligen är optimerade för distansarbete, vilket många kanske inte har hunnit under själva pandemin. Med våra enheter i serien HP EliteBook får du datorer som verkligen är optimerade för hög produktivitet, berättar Niclas Oldmark. 

Datorerna i HP EliteBook-serien har hög prestanda, kraftfulla processorer och batterierna kommer med tre års garanti. Där lång batteritid medför att jobbet kan skötas en hel dag även när det inte finns tillgång till el. Då distansarbetsplatser oftast inte är anpassade enbart för arbete, som en kontorsplats är, så går det också att välja starkare ljusstyrka på panelen. Så att den går att använda även vid starkt solljus, precis som en mobiltelefon.

– Våra datorer i HP EliteBook-serien har dessutom avancerade inbyggda konferensverktyg, med strategiskt placerade högtalare och mikrofoner för att skapa en bra ljudbild för alla som deltar i videomötet. Vi har också inbyggd brusreduceringsprogramvara som gör att störande bakgrundsljud reduceras bort, ljudteknik som vi utvecklat ihop med Bang & Olufsen, säger Niclas Oldmark. 

Du kan välja på sex olika formfaktorer i EliteBook-serien, från 13,3 tum till 15,6 tums datorer. Säkerheten är inbyggd så dina medarbetare kan surfa säkert när de är uppkopplade på externa nätverk, datorerna kommer med HP Sure View, ett inbyggt sekretessfilter som skyddar din skärm från nyfikna blickar, och Camera Shutter, kameran har en inbyggd slutare som gör att den kan täckas för med ett knapptryck. Skärmen kan på vissa modeller vridas 360 grader, så att datorn fungerar som en datorplatta. 

– För att säkerställa en lång livslängd har HP EliteBooks hög servicebarhet, och de är lätta att uppgradera, exempelvis om det skulle behövas mer kapacitet. Och skulle någon av dina medarbetare ha en svajig uppkoppling hemma är det enkelt att i efterhand koppla till en 4G modul. Datorerna i EliteBook-serien är verkligen våra mest avancerade, bärbara kontorsdatorer och de går att konfigurera på många olika sätt, avslutar Niclas Oldmark. 

Om HP

HP skapar innovativa lösningar för att förenkla och förbättra för alla, överallt. Produktportföljen består av hårdvara och programvara inom en mängd produktområden som skrivare, datorer, skärmar och 3D-skrivare. Läs mer på www.hp.com.

Läs mer om EliteBooks 

 

Mer från HP Development

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HP Development och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?