Annons

Grand Hotel ångrar kritiserad prisgala

Grand Hotel i Stockholm ångrar att man lät Sverigedemokraterna hålla den omdiskuterade prisgalan. SD kontrar med att uppmana sina sympatisörer till bojkott av hotellet.

Grand Hotel i Stockholm.
Grand Hotel i Stockholm.Bild:Stina Stjernkvist/TT

Det var i fredags som prisgalan "European freedom awards" hölls på Grand Hotel. Grupperna bakom festen var tankesmedjan IDDE, partisammanslutningen ADDE och partigruppen EFDD. I de båda sistnämnda ingår bland andra Sverigedemokraterna.

Hotellets vd Pia Djupmark berättar att hotellet, när bokningsförfrågan kom, inte riktigt visste vem slutkunden var.

”Det var inte Sverigedemokraterna som bokade utan det var i ett annat namn.”

Kontraktet skrevs på.

”När jag fick vetskap om det var det egentligen för sent ur ett legalt perspektiv.”

Pia Djupmark berättar att hotellet försökte komma ur kontraktet och att man även kontaktade en representant för kunden.

”De ville inte boka av.”

Hon tycker att hotellet, trots allt, borde ha gått emot sina rutiner och brutit kontraktet.

”Med facit i hand skulle vi ha gjort det och tagit konsekvenserna.”

TT: Varför då?
”Vi förstod att det skulle skapa oro bland gäster och kanske bland personal och samarbetspartners. Vi tycker inte att värdarnas värdegrund är densamma som Grands. Vi försöker vara en neutral mötesplats och vi frågar inte våra gäster om deras politiska åsikter och det kommer vi fortsatt inte göra”, säger Pia Djupmark.

Grand Hotel har infört en ny rutin att större bokningar från okända kunder måste godkännas av vd:n.

”Den här bokningen skulle aldrig ha gått igenom.”

Nu har Grand den svåra uppgiften med framtida gränsdragningar.

”Den är inte enkel, men det här arbetet måste göra. Hur det här kommer att se ut, det kan inte jag svara på i dag.”

TT: Kommer SD få fortsätta ha saker hos er?
”Nu var det inte Sverigedemokraterna i sig utan det var en internationell prisgala”.

TT: Men om SD vill boka, säg, en partistämma i eget namn?
”Det är det vi måste titta på. Var drar vi gränsen? Jag kan inte svara på det i dag. Men i den här konstellationen var det inte bra. Sverigedemokraterna kan bli regeringsparti precis som alla andra så det är ingen enkel gränsdragning”, säger Pia Djupmark.

Om nu ens SD vill nyttja Grand. Partiets gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, reagerar på att hotellet hävdar att dess förtroendekapital har skadats av prisgalan.

”De tyckte inte att så var fallet när de lät Saudiarabien fira sin nationaldag där”, säger han till Aftonbladet och kallar beteendet för "hyckleri".

SD:s ledning kräver att Grand ber om ursäkt eller tar tillbaka sitt uttalande.

”Annars kommer vi att uppmana våra sympatisörer att inte stötta Grand Hotel på något sätt framöver”, säger Mattias Karlsson till Aftonbladet.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

– Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även fler lokala aktörer samt de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå både säljare och köpare genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

– Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity-kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

– Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

Läs mer om Howden group 

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?