1515

Gräddan av Wallenbergsfären minglade när Electrolux fyllde 100

Electrolux firade 100 år i slutet av veckan. Di var på minglet med en stor del av Wallenbergsfärens tyngsta direktörer.

Jacob Wallenberg, Investors ordförande, och Rune Andersson, ordförande i Electrolux 1998-2004. Jacob Wallenberg är, som det anstår en ättling till Charles Emil Hagdahl, mycket matlagningsintresserad och har ett välutrustat kök med uteslutande Electroluxprodukter sånär som på en utländsk gasspis. Favoritprodukt i Electrolux: varmluftsugnarna.
Jacob Wallenberg, Investors ordförande, och Rune Andersson, ordförande i Electrolux 1998-2004. Jacob Wallenberg är, som det anstår en ättling till Charles Emil Hagdahl, mycket matlagningsintresserad och har ett välutrustat kök med uteslutande Electroluxprodukter sånär som på en utländsk gasspis. Favoritprodukt i Electrolux: varmluftsugnarna.Foto:Jonas Eng
Leif Johansson, vd i Electrolux 1991-97, numera ordförande i Astra Zeneca. Lärde sig vikten av miljöfrågor när Greenpeace dumpade kylskåp utanför huvudkontoret i oktober 1992. Tippar att Stockholmsbörsen tappar 5 procent till årsskiftet.
Leif Johansson, vd i Electrolux 1991-97, numera ordförande i Astra Zeneca. Lärde sig vikten av miljöfrågor när Greenpeace dumpade kylskåp utanför huvudkontoret i oktober 1992. Tippar att Stockholmsbörsen tappar 5 procent till årsskiftet.Foto:Jonas Eng
Gästerna serverades mat tillverkad enligt hållbara principer med köksutrustning från Electrolux. I lila: Financial Times Stockholmskorrespondent Richard Milne.Foto:Jonas Eng
Fyra före detta vd:ar och en nuvarande: Leif Johansson (1991-1997), Michael Treschow (1997-2002), Hans Stråberg (2002-2011), Jonas Samuelson (sedan 2016), Anders Scharp (1986-1991).Foto:Jonas Eng
En av fyra föreläsningar som gästerna, uppdelade i fyra grupper, roterades runt för att höra. Just detta pass hölls på ett nybyggt centralt torgauditorium i Electrolux huvudkontor i före detta Sankt Görans barnsjukhus på Kungsholmen i Stockholm.Foto:Jonas Eng
Hans Stråberg, vd 2002-11 och numera ordförande i SKF samt Atlas Copco, flankeras av Electroluxveteranerna Ulf Södergren (till vänster), i Electrolux 1984-2000 och därpå i Assa Abloy 2000-2018 som bland annat teknisk chef, och Roger Törnqvist, som arbetade 41 år i vitvarubolaget, bland annat som ir-chef 2005-2013.Foto:Jonas Eng
Staffan Bohman, styrelseordförande i Electrolux sedan 2018 och ledamot av Atlas Copcos styrelse sedan 2003. Även bland annat ordförande i Ipco, Sandvikavknoppningen som FAM köpte 2017, i bilhandlaren Upplands Motor och i Tysk-Svenska Handelskammaren.Foto:Jonas Eng
Peter ”Poker” Wallenberg, ordförande i Wallenberg Foundations AB. Kanske med sin långa bakgrund i restaurangbranschen den i kusintrojkan som främst vårdar det kulinariska arvet efter Charles Emil Hagdahl. Var under krögarperioden styrelseledamot i Electrolux storköksbolag, det som nu ska knoppas av och heta Electrolux Professional, när spistillverkaren Molteni förvärvades. Hemma finns huvudsakligen Electroluxprodukter, men av platsskäl är spisen en Míele.Foto:Jonas Eng
Matts Ekman, före detta finanschef, Johan Bygge, dito samt före detta vice vd, och Lennart Ribohn, också före detta vice vd. Matts Ekman är bland annat ordförande för det göteborgska handelshuset Ekman och för Carnegie Fonder, Johan Bygge sitter i styrelserna för Getinge och Nobina, och Lennart Ribohn har sedan Electrolux varit verksam i Telia, SEB Fonder och Segulah men är numera pensionär.Foto:Jonas Eng
Jonas Samuelson, Electrolux vd sedan 2016, och Anders Scharp, vd 1986-1991 och därpå ordförande till 1998.Foto:Jonas Eng
Johan Jureskog, kock/krögare, och Jennie Walther, nordisk marknadschef på Electrolux Professional. Jureskogs hamburgergrillar är inte från Electrolux, däremot utrustningen på de restauranger han tidigare arbetat på: AG och Rolfs Kök.Foto:Jonas Eng
Halvar Jonzon, före detta internationell försäljningschef på Electrolux och numera bland annat rådgivare åt Procuritas, med Gunnar Brock, styrelseledamot i Investor och ABB samt ordförande i Mölnlycke, Slättö Invest och Stena AB.Foto:Jonas Eng
Lars Göran Johansson, vice vd i Electrolux 1995-2010 och Michael Treschow, vd 1997-2002. Treschow tror, ”och jag har ju alltid fel”, att börsen återhämtar sig och går upp 5 procent från och med 29 augusti till årsskiftet.Foto:Jonas Eng
Replika av Electrolux dammsugarbil från 1926, tillverkad 1975 på ett Amazonchassi av Lars Andersson i Sundbyberg. Toppfart ca 100 km/h.Foto:Jonas Eng
Sebastian Gibrand, kock, demonstrerar för en publik med ingredienser i form av bland andra Tom Johnstone, före detta vd i SKF, och Saabs ordförande med mera Marcus Wallenberg hur man lagar god, nyttig och klimatvänlig mat på en spis från Electrolux.
Sebastian Gibrand, kock, demonstrerar för en publik med ingredienser i form av bland andra Tom Johnstone, före detta vd i SKF, och Saabs ordförande med mera Marcus Wallenberg hur man lagar god, nyttig och klimatvänlig mat på en spis från Electrolux.Foto:Jonas Eng

Den 29 augusti 1919 grundades Electrolux ELUX B -0,33% Dagens utveckling genom ett beslut i Handelsbankens styrelserum. På dagen 100 år senare firade 200 prominenta gäster, varav hälften ur den nuvarande personalen, födelsedagen med mingel och föreläsningar på det nyss 20 år fyllda huvudkontor som kungen invigde i augusti 1999.

Föreläsningarnas tema: Electrolux fyra nya miljömål för 2030, ”Better Living Program”. Exempelvis talade prominenta kockar om hur man kan laga vegetarisk men ändå god mat för att minska klimatavtrycket.

En inledande presentation handlade om bolagets historia, varpå fyra före detta vd:ar berättade om sina minnen. Anders Scharp, vd 1986-91, rev ned skratt när han berättade om hur bolagets kanske sämsta affär, förvärvet av Facit 1973, till slut fick en lösning: det såldes till Ericsson 1983.

Leif Johansson, vd 1991-97, berättade hur han lärde sig att ta miljöfrågor på allvar: Greenpeace dumpade ett antal kylskåp utanför huvudkontoret på Lilla Essingen hösten 1992 för att uppmärksamma hur freoner orsakar ozonhål.

Bland föreläsarna fanns också den före detta vd:n Michael Treschows son Adam Treschow, chef för bland annat dammsugare på bolaget.

Efter minglet fraktades ett 50-tal deltagare till middag på restaurang Lux, belägen i Electrolux gamla matsal på Lilla Essingen. Under helgen fortsatte firandet med personalfest och familjedag.

 


Innehåll från EKNAnnons

Fem tips för att förbättra bolagets likviditet

Anna Långström är regionansvarig på EKN.
Anna Långström är regionansvarig på EKN.

Många exporterande företag har utmaningar med sin likviditet, som inte minst pressas av stora ordervolymer och långa betaltider. Så här kan du stärka kassaflödet på kort och lång sikt.

Så kan EKN hjälpa dig att stärka ditt företag

– Det finns många olika sätt att stärka kassaflödet och förbättra likviditeten. Vi på EKN jobbar varje dag med exportföretag, och vi ser därför de bästa knepen som dessa företag använder, säger Anna Långström, regionansvarig på EKN, den statliga myndighet som har till uppdrag att hjälpa svenska exportföretag ut i världen.

Här är fem sätt att få ett bättre kassaflöde och slippa problem med likviditeten:

1. Ta kontroll

Det första steget är att skapa en överblick över företagets behov av likviditet. Det är också ofta ett krav från bankens sida om du vill få deras hjälp med finansieringen.

– Gör en analys av kassaflödet där du går igenom när intäkter och utgifter uppkommer i affärsprocessen, när underleverantörer ska betalas – och så klart vid vilka tidpunkter det kan uppstå finansieringsbehov.

2. Öka rörelsekrediten hos banken med hjälp av EKN

Ett vanligt sätt att stärka likviditeten är att ta hjälp av banken. Ibland kan det dock vara svårt att få rörelsekredit av banken, som behöver säkerheter för att kunna säga ja. Då kan EKN hjälpa till genom att ställa ut en rörelsekreditgaranti.

– En rörelsekreditgaranti innebär att vi på EKN tar 50 procent av bankens risk, vilket gör det enklare för banken att säga ja. Den här möjligheten finns även för företag som inte själva exporterar, men som är underleverantörer till exporterande företag, förklarar Anna Långström.

3. Sälj dina fakturor

När du säljer dina fakturor får du normalt 96–99 procent av fakturans hela värde inom 24 timmar.

– Det kan vara en bra lösning, men du ska vara medveten om att du också säljer kundhanteringen och rätten till eventuella försenings- och inkassoavgifter. Du får med andra ord sämre kontroll på hur dina kunder behandlas i betalningsskedet, säger Anna Långström.

Det är också ett också ett ganska dyrt sätt att förbättra likviditeten.

– Även om du får 99 procent av fakturans värde så motsvarar det en procent i ränta i månaden, om du har 30 dagars betalningstid.

4. Leasa i stället för att köpa

I dag är det vanligt att leasa allt från bilar och kopiatorer till skrivare och maskinutrustning. Nackdelen är att det oftare är dyrare än att köpa utrustningen, men i gengäld binder du inte upp kapital eller belastar kreditutrymmet på samma sätt. Leasingbetalningarna är dessutom direkt avdragsgilla, även om det finns speciella momsregler att ta hänsyn till.

5. Ta betalt i förskott

Låt din kund vara kreditgivare. Att få kunden att betala i förskott, innan du börjar producera, är en möjlighet. En kund som betalar i förskott vill normalt ha en förskottsgaranti från banken och det kan EKN möjliggöra genom att täcka 75 procent av bankens risk.

EKN har flera lösningar för exportföretag och underleverantörer som behöver hjälp med likviditet och finansiering.

Så kan EKN hjälpa dig att stärka ditt företag

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?