1515
Annons

Gps-övervakning och karantän ska öppna Thailand i höst

Med covidtest, gps-övervakning och två veckors karantän hoppas Thailand kunna öppna för turister redan i oktober – åtminstone i Phuket. Men hos svenska researrangörer råder osäkerhet inför vintersäsongen.

Foto:TT

I Bangkok, världens mest besökta stad fyra år i rad, har butiker på det vanligtvis livliga turiststråket Khao San bommat igen. Och många av de paradisliknande stränder som brukar vara fyllda av inresta badare har kunnat hämta andan för en stund.

Inte mycket är sig likt i turistmagneten Thailand, som på grund av coronapandemin stängde sina gränser för de flesta internationella besökare i slutet av mars.

Thailand har klarat sig relativt bra i pandemin, med omkring tre månader utan några nya bekräftade fall av inhemskt smittade. Ekonomiskt är det dock sämre ställt. Sydostasiens näst största ekonomi krympte med 12,2 procent under andra kvartalet och krisen beskrivs som den värsta på årtionden.

Efter att ha tagit emot rekordmånga utländska turister förra året – 39,8 miljoner – var förhoppningen att nu spräcka 40-miljonersgränsen. Men i stället räknar centralbanken med att landet bara kommer att ha välkomnat åtta miljoner turister vid årets slut, till följd av flygförbud och karantänsregler.

Thailand försöker desperat att hitta sätt att rädda åtminstone några skärvor av den så viktiga turistsäsongen. Regeringen har försökt att främja den inhemska besöksnäringen genom förmånliga priser på hotell, men det räcker inte för att täcka upp för det stora bortfallet av utländska intäkter.

Tidigare fanns planer på att skapa så kallade resebubblor med några utvalda länder, men den idén skrotades snabbt när antalet coronafall började öka i Asien igen.

Nu hoppas man i stället kunna välkomna utländska turister till utvalda områden i Thailand redan i oktober – men de bör stanna i landet i minst 30 dagar, enligt Yuthasak Supasorn vid turismmyndigheten TAT. Resan inleds nämligen med 14 dagar obligatorisk karantän på hotell och två coronatester innan de får lämna området. Och för den som vill resa utanför provinsen väntar ytterligare sju dagars karantän och ett tredje test innan det är tillåtet.

Phuket lyfts fram som pilotprojekt i planen, som kallas ”safe and sealed”, och förhoppningen är att turister ska kunna flyga dit redan 1 oktober. Om det går bra att öppna där kan fler destinationer bli aktuella. Planen har fått grönt ljus av regeringen och nästa steg är att få godkänt av lokalbefolkningen. En offentlig utfrågning kommer att äga rum i början av september, säger Yuthasak Supasorn till mediebolaget CNN.

Transportminister Saksiam Chidchob understryker hur viktigt det är att Thailand är försiktigt och inte öppnar gränserna utan en strategi för att hålla virusläget under kontroll. Till nyhetsbyrån Bloomberg säger Saksiam att turister förmodligen kan komma att behöva bära armband med gps-sändare.

Varje år reser tiotusentals svenskar till Thailand. Landet omfattas av utrikesdepartementets reseavrådan som i nuläget gäller till och med 15 november – och inga resor kommer att genomföras hos arrangörerna Ving eller Apollo om inte svenska myndigheter först ger grönt ljus.

Ving hoppas dock att Thailandsresorna ska kunna genomföras enligt plan. Deras första flyg är tänkt att lyfta i slutet av november.

”Många som inte har kunnat resa under sommaren har i stället bokat vinterns resor, även om vissa har varit lite avvaktande. Det finns ett sug efter att komma i väg, bland annat till Thailand”, säger kommunikationschef Fredrik Henriksson till TT.

Hos Apollo ser det osäkert ut.

”I dagsläget får vi inte resa till Thailand. Och de restriktioner som kommer från Thailand påverkar också hur det kommer att bli med resandet i höst och vinter. Tyvärr ser det mörkt ut att komma i gång med säsongen nu i höst, men det utvärderas fortfarande och vi följer såklart utvecklingen”, skriver marknadschef Annica Smith i en kommentar till TT.

Hongkong lättar på karantänregler

Hongkong lättar på karantänreglerna för resenärer från utlandet. Från och med fredag ska inresande sitta i karantän i tre dagar i stället för i en vecka, meddelar den nye ledaren John Lee.

Foto:Phil Bird

Alla som kommer till Hongkong ska från fredag sitta i hotellkarantän i tre dagar. Under följande fyra dagar ska de sedan övervakas och ha begränsad rörelsefrihet, men kunna bo hemma eller på ett hotell de själva väljer.

Tre dagars karantän är den kortaste tiden sedan pandemin startade.

I öprovinsen Hainan i södra Kina rapporteras ytterligare 259 covidfall. Där har runt 80.000 turister strandsatts som en följd av strikta pandemirestriktioner som infördes i lördags.

På ön finns många turister som nu måste testa negativt fem gånger på sju dagar för att få lämna ön.

I hela landet rapporterar Kina 324 nya fall av lokalt överförd smitta och 483 asymptomatiska fall, som landet redovisar separat. Statistiken kommer från kinesiska myndigheter och är svår att verifiera.

Kina håller fast vid sin strikta nollcovidpolitik, där hårda restriktioner fortfarande används för att hålla smittspridningen under kontroll.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera