1515

Gotlandsvinnaren tar sikte på megamarknaden

Gotländsk lokalpatriotism gav BRS Networks en start. Nu ska fiberbolaget hjälpa Europas största ekonomi att koppla upp sig.

”Sverige har ett förbaskat bra rykte utomlands för vi är de enda som har lyckats med det här”, säger medgrundaren Joachim Pettersson.

BRS Networks, Gasellvinnare på Gotland för andra året i rad, har vuxit ur den svenska marknaden och tagit steget till kontinenten. Under året har grundarna Joachim Pettersson, Mikael Johansson, Henrik Ringbom och Daniel Havdelin tagit sig an utmaningen att ansluta tyska hushåll till fibernätverket.
BRS Networks, Gasellvinnare på Gotland för andra året i rad, har vuxit ur den svenska marknaden och tagit steget till kontinenten. Under året har grundarna Joachim Pettersson, Mikael Johansson, Henrik Ringbom och Daniel Havdelin tagit sig an utmaningen att ansluta tyska hushåll till fibernätverket.Foto:Banfa Jawla

2011 gick socknarna Hejnum och Bäl på Gotland samman och investerade i sitt eget fibernät. LRF:s initiativ ”Fiber till farmen” uppmanade landsbygden att säkerställa sin tillgång till snabbt internet. Gotland var bland de första att nappa. Medan de stora telejättarna fortfarande slumrade inför den stora omställningen, gick sockenborna genom egna föreningar i bräschen för den nya tekniken.

”Markägarna ställde upp med marken gratis, föreningsmedlemmarna tog ned stenmurar och röjde buskage och sly, skrev markavtal med varandra och stakade fram ledningsdator. Sockenborna gjorde ett otroligt jobb”, säger vd:n Henrik Ringbom om BRS Networks första fiberprojekt.

Genom god tajming och lokalpatriotism landade BRS Networks uppdraget som blev bolagets startskott. Grundarna Henrik Ringbom, Joachim Pettersson, Daniel Havdelin och Mikael Johansson var då anställda it-tekniker, men att utföra fiberutbyggnad fanns inte på arbetsgivarens agenda. I stället fick bolaget japanska ägare och it-verksamheten nedprioriterades.

”Då kände vi att vi kunde göra det här själva. Ingen visste nog riktigt då att fiberutbyggnad på landsbygden skulle bli så stort, men vi hade på känn att det höll på att hända något. När så folk började ta saken i egna händer kom marknaden”, säger Henrik Ringbom.

Grundarna beskriver det själva som att de åkte runt till bygdegårdarna och ”lekte präst”, gick från dörr till dörr och predikade om fiberns fördelar. Bolaget sköttes från bil och hem, men det dröjde inte länge innan ett ordentligt kontor var på plats och BRS Networks kunde börja växa på allvar.

”Det blev lite som ett självspelande piano till slut. Hade en socken fiber så ville även grannsocknen ha det och nästa efter det. De äldre såg att det var bra för orten, värdet på kåken och för att få dit barnbarnen – och de yngre ville ha snabbast möjliga uppkoppling. Vår generation, den däremellan, var nog svårast att övertyga”, säger Henrik Ringbom.

BRS Networks är Gasellvinnare på Gotland för andra året i rad. I dag omsätter företaget 208 miljoner kronor och har 83 anställda som utför totalentreprenad. BRS Networks utbildar även fibertekniker genom Komvux för att tillgodose det skriande behovet av rätt kompetens. 80 procent av eleverna får anställning i bolaget.

Samtidigt arbetar alla fyra grundarna fortfarande operativt, ett löfte från början som har hållits.

”Våra kompetenser kompletterar varandra. Det hade inte fungerat om inte alla hade varit med. Även i dag, fastän det var länge sedan nu som jag själv var ute och grävde fiberkablar, kan en av våra anställda komma med tekniska frågor. Det känns bra att fortfarande ha det förtroendet”, säger medgrundaren Joachim Pettersson.

Telejättarna vaknade till den nya tekniken. Regeringen beslutade att 90 procent av Sverige ska ha möjligheten att ansluta sig till 100 Mbit/s senast 2020. En kapprustning om det nya nätet tog fart. BRS Networks växte ur Gotland och tog båten över till fastlandet, men växte snart även ur Sverige. Grundarna har under det senaste året tagit steget över till kontinenten.

Genom ett dotterbolag har ett kontor i tyska Düsseldorf startats, med fiberprojekt i nordvästra Tyskland. En anslutningsgrad på 1,4 procent till dags datum med ett mål satt lika högt som Sverige innebär att 46 miljoner anslutningar fortfarande ska dras – en jättemarknad att tillgodose.

”Sverige har ett förbaskat bra rykte utomlands för vi är de enda som har lyckats med det här. Att få in en fot i dörren är därför lätt, men sedan gäller det att förtjäna tilliten. Det gäller att hänga längst ned i näringskedjan och dingla innan man kommer upp och kan leverera till de större drakarna”, säger Joachim Pettersson som även är vd för det tyska bolaget.

Trots att merparten av jobben nu finns på andra platser, är det inget alternativ att lämna Gotland som bas. Så är bestämt sedan starten. På ön utvecklas även bolagets andra verksamhet – högsäkerhetshallar för dataservrar. I allt oroligare tider har BRS Networks lagt fokus på den fysiska säkerheten kring digitala tjänster. Virus och hackerattacker är ett hot mot bolag och myndigheter, men även fysiska attacker är en riskfaktor.

En ny datahall som uppnår den internationella säkerhetsklassen 6 står färdigbyggd på Gotland. En bomb ska kunna släppas på taket utan att servrarna påverkas. I dagsläget inhyser lokalerna Svenska Spels servrar, men BRS Networks förhandlar för att fylla lokalerna ytterligare. Bolaget hyr ut plats och säkerställer driften, men tanken är även att bygga hallar på andras uppdrag.

”Vi bygger infrastrukturen för det digitala samhället. Jag ser enorm potential för svenska bolag att utveckla framtidens it-tjänster, men för det krävs en säker och stabil infrastruktur. Det är där vi kommer in – både genom fiberutbyggnad och säker drift av bolagens servrar”, säger Henrik Ringbom.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?