1515
Annons

Gotlandsvinnaren tar sikte på megamarknaden

Gotländsk lokalpatriotism gav BRS Networks en start. Nu ska fiberbolaget hjälpa Europas största ekonomi att koppla upp sig.

”Sverige har ett förbaskat bra rykte utomlands för vi är de enda som har lyckats med det här”, säger medgrundaren Joachim Pettersson.

BRS Networks, Gasellvinnare på Gotland för andra året i rad, har vuxit ur den svenska marknaden och tagit steget till kontinenten. Under året har grundarna Joachim Pettersson, Mikael Johansson, Henrik Ringbom och Daniel Havdelin tagit sig an utmaningen att ansluta tyska hushåll till fibernätverket.
BRS Networks, Gasellvinnare på Gotland för andra året i rad, har vuxit ur den svenska marknaden och tagit steget till kontinenten. Under året har grundarna Joachim Pettersson, Mikael Johansson, Henrik Ringbom och Daniel Havdelin tagit sig an utmaningen att ansluta tyska hushåll till fibernätverket.Foto:Banfa Jawla

2011 gick socknarna Hejnum och Bäl på Gotland samman och investerade i sitt eget fibernät. LRF:s initiativ ”Fiber till farmen” uppmanade landsbygden att säkerställa sin tillgång till snabbt internet. Gotland var bland de första att nappa. Medan de stora telejättarna fortfarande slumrade inför den stora omställningen, gick sockenborna genom egna föreningar i bräschen för den nya tekniken.

”Markägarna ställde upp med marken gratis, föreningsmedlemmarna tog ned stenmurar och röjde buskage och sly, skrev markavtal med varandra och stakade fram ledningsdator. Sockenborna gjorde ett otroligt jobb”, säger vd:n Henrik Ringbom om BRS Networks första fiberprojekt.

Genom god tajming och lokalpatriotism landade BRS Networks uppdraget som blev bolagets startskott. Grundarna Henrik Ringbom, Joachim Pettersson, Daniel Havdelin och Mikael Johansson var då anställda it-tekniker, men att utföra fiberutbyggnad fanns inte på arbetsgivarens agenda. I stället fick bolaget japanska ägare och it-verksamheten nedprioriterades.

”Då kände vi att vi kunde göra det här själva. Ingen visste nog riktigt då att fiberutbyggnad på landsbygden skulle bli så stort, men vi hade på känn att det höll på att hända något. När så folk började ta saken i egna händer kom marknaden”, säger Henrik Ringbom.

Grundarna beskriver det själva som att de åkte runt till bygdegårdarna och ”lekte präst”, gick från dörr till dörr och predikade om fiberns fördelar. Bolaget sköttes från bil och hem, men det dröjde inte länge innan ett ordentligt kontor var på plats och BRS Networks kunde börja växa på allvar.

”Det blev lite som ett självspelande piano till slut. Hade en socken fiber så ville även grannsocknen ha det och nästa efter det. De äldre såg att det var bra för orten, värdet på kåken och för att få dit barnbarnen – och de yngre ville ha snabbast möjliga uppkoppling. Vår generation, den däremellan, var nog svårast att övertyga”, säger Henrik Ringbom.

BRS Networks är Gasellvinnare på Gotland för andra året i rad. I dag omsätter företaget 208 miljoner kronor och har 83 anställda som utför totalentreprenad. BRS Networks utbildar även fibertekniker genom Komvux för att tillgodose det skriande behovet av rätt kompetens. 80 procent av eleverna får anställning i bolaget.

Samtidigt arbetar alla fyra grundarna fortfarande operativt, ett löfte från början som har hållits.

”Våra kompetenser kompletterar varandra. Det hade inte fungerat om inte alla hade varit med. Även i dag, fastän det var länge sedan nu som jag själv var ute och grävde fiberkablar, kan en av våra anställda komma med tekniska frågor. Det känns bra att fortfarande ha det förtroendet”, säger medgrundaren Joachim Pettersson.

Telejättarna vaknade till den nya tekniken. Regeringen beslutade att 90 procent av Sverige ska ha möjligheten att ansluta sig till 100 Mbit/s senast 2020. En kapprustning om det nya nätet tog fart. BRS Networks växte ur Gotland och tog båten över till fastlandet, men växte snart även ur Sverige. Grundarna har under det senaste året tagit steget över till kontinenten.

Genom ett dotterbolag har ett kontor i tyska Düsseldorf startats, med fiberprojekt i nordvästra Tyskland. En anslutningsgrad på 1,4 procent till dags datum med ett mål satt lika högt som Sverige innebär att 46 miljoner anslutningar fortfarande ska dras – en jättemarknad att tillgodose.

”Sverige har ett förbaskat bra rykte utomlands för vi är de enda som har lyckats med det här. Att få in en fot i dörren är därför lätt, men sedan gäller det att förtjäna tilliten. Det gäller att hänga längst ned i näringskedjan och dingla innan man kommer upp och kan leverera till de större drakarna”, säger Joachim Pettersson som även är vd för det tyska bolaget.

Trots att merparten av jobben nu finns på andra platser, är det inget alternativ att lämna Gotland som bas. Så är bestämt sedan starten. På ön utvecklas även bolagets andra verksamhet – högsäkerhetshallar för dataservrar. I allt oroligare tider har BRS Networks lagt fokus på den fysiska säkerheten kring digitala tjänster. Virus och hackerattacker är ett hot mot bolag och myndigheter, men även fysiska attacker är en riskfaktor.

En ny datahall som uppnår den internationella säkerhetsklassen 6 står färdigbyggd på Gotland. En bomb ska kunna släppas på taket utan att servrarna påverkas. I dagsläget inhyser lokalerna Svenska Spels servrar, men BRS Networks förhandlar för att fylla lokalerna ytterligare. Bolaget hyr ut plats och säkerställer driften, men tanken är även att bygga hallar på andras uppdrag.

”Vi bygger infrastrukturen för det digitala samhället. Jag ser enorm potential för svenska bolag att utveckla framtidens it-tjänster, men för det krävs en säker och stabil infrastruktur. Det är där vi kommer in – både genom fiberutbyggnad och säker drift av bolagens servrar”, säger Henrik Ringbom.


”Vi lever i en stor ovisshet”

Skenande priser och leveransproblem sätter allt mer käppar i hjulen för Sveriges snabbväxande Gasellföretag. 

”Vi lever i en stor ovisshet. Det är ganska tufft nu”, säger Lars Olof Holm, vd på Svensk Elkraftsentreprenad och Östergötlands Gasellvinnare 2021.

Martin Blomquist, Anders Svensson och Lars-Olof Holm på Svensk Elkraftsentreprenad.
Martin Blomquist, Anders Svensson och Lars-Olof Holm på Svensk Elkraftsentreprenad.Foto:Jesper Frisk

Redan under pandemin drog priser på råmaterial och insatsvaror iväg på många håll. Samtidigt uppstod flaskhalsar i frakt- och logistikkedjor världen över. Med kriget i Ukraina har den utvecklingen bara förvärrats ytterligare. Många av Sveriges snabbväxande Gasellföretag har nu fullt upp med att parera och kompensera för skenande materialpriser.

”Vi lever i en stor ovisshet. Det är ganska tufft nu”, konstaterar Lars Olof Holm, vd på Svensk Elkraftsentreprenad,  Östergötlands Gasellvinnare 2021.

”Vissa material är det en väldig prisstegring på, som kabel, stål och koppar.”

”Kabel får vi i dag bara dagspriser på. Leverantörerna kan inte ge några offerter med längre giltighetstider. Köper vi i dag får vi ett pris. I nästa vecka kan det vara ett helt annat pris”, förklarar Lars Olof Holm. 

Di genomförde nyligen en enkät bland Gasellföretagare. Flera av de svarande vittnar om att en brist på material har börjat uppstå i spåren av kriget och störningar i leveranskedjorna, vilket har fått flera företag att bunkra material för att kunna fullfölja inplanerade jobb. Flera svarande företagare nämner också en oro för stigande inköpspriser samtidigt som räntorna är på väg upp, vilket skulle kunna få en avkylande effekt när företagen samtidigt tvingas ta mer betalt för sina uppdrag.

Lars Olof Holm på Svensk Elkraftsentreprenad har nu också fullt upp med att försöka parera och kompensera för alla kostnadsökningar.

”Vi för en dialog med våra kunder och beställare som vi tycker ska ta sin del av ansvaret i det här läget.”

Svensk Elkraftsentreprenad har enbart affärer med offentlig upphandling vilket gör det extra knepigt.

”Ta en kund som Eon, de ser vi höja sina priser ut mot sina kunder. Då känner jag att de också ska vara beredda att betala prishöjningen på vår sida. Men det är svårt i en offentlig upphandling med anbud till fast pris. Vi för som sagt en dialog om hur det kan hanteras. Men vi har inte kommit överens ännu”, säger Lars Olof Holm.

Han hoppas dock kunna komma överens om någon typ av justering av kostnadsnivåerna i projekten som bolaget redan har och likaså i nya projekt vartefter. Det handlar om relativt stora differenser. Priserna på högspänningsapparater har stigit uppemot 20 procent, ger han som ett exempel.

”Ja, alla priser är upp. Det enda som släpar efter är lönerna, de har inte dragit iväg. Men de är en väldigt liten del av totala kostnaden i våra projekt.”

Än så länge upplever inte Svensk Elkraftsentreprenad några akuta leveransproblem.

”Däremot har leveranstiderna på elektronikprodukter gått från 6 veckor till uppåt ett halvår. Det är besvärligt.”

Företaget har inte heller möjlighet att bunkra upp material.

”Det är ytterst små mängder vi skulle kunna köpa i förtid eftersom vi inte vet omfattningen i kommande projekt. Även om vi skulle kunna göra det rent ekonomiskt vet vi inte vad som kommer att gå åt”, förklarar Lars Olof Holm.

För jämtländska Gasellvinnaren Thuvi Bygg var de skenande priserna en huvudvärk redan i höstas. På ett knappt halvår hade då virkespriserna dubblats för företaget. En inte helt lätt situation när priset redan är överenskommet med kunden.

”Får man en offert på virke i dag är offerten giltig i 1-2 dagar. Normalt sett är den giltig i 30 dagar, men nu kan virkespriserna höjas över en natt”, förklarade vd Mattias Thuresson.

Eftersom delägarna anade att en prisuppgång skulle komma köpte man upp mycket virke innan den värsta höjningen.

”Vi bunkrade innan. Det är klart att det slår en del, men det ska vi nog klara”, förklarade Joakim Vikén, delägare i Thuvi Bygg i höstas.

Erik Blom på Snickar Erik Blom.
Erik Blom på Snickar Erik Blom.Foto:Amanda Lindgren

En som dock rider ut prisstormarna bra, så här långt, är Erik Blom på Snickar Erik Blom i Järvsö och Gasellvinnare i Gävleborg. 

”Visst har materialpriserna dragit iväg. Men kunderna är också medvetna om det. Jag för över alla prisändringar direkt på kund”, förklarar han.

”Jag har inga fasta priser utan bara löpande jobb. Jag har en tät dialog med kunderna hur läget är. Det är ju dagspriser på en del grejer nu. Ändrar sig materialpriserna ser jag till att det följer med till kund.”

Materialtillgången har inte heller varit några problem för Snickar Erik.

”Än så länge har det fungerat. Jag har fått tag på allt jag vill ha”, säger han och fortsätter:

”Men jag får se hur det ser ut längre fram. Som isolering för att gjuta plattor, det har det varit en del krångel med att få fram redan. Så vet jag att jag har ett sådant projekt på gång så kan det hända att jag lägger på lager, i fall det blir brist. Det blir ju jättebesvärligt om man inte skulle få tag på det. Om man inte kan gjuta plattan så kommer man ingenstans med att bygga hus”, konstaterar Erik Blom.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?