Annons

Gotländska strandorten tar nya tag – ska locka turister året runt

TOFTA. De senaste åren har strandorten Tofta fått nytt liv. Nu hoppas både nya och etablerade aktörer på att gäster ska resa hit i sommar. Samtidigt finns mycket större planer för orten när bland annat ett stort spahotell, backat av Petter Stordalen, ska ta form. 

Johan Gate och Thomas Nässén.
Johan Gate och Thomas Nässén.Foto:Joey Abrait
Foto:Skisser på Nya Tofta
Foto:Skisser på Nya Tofta
Foto:Verkstan i Ljugarn
Foto:Joey Abrait
Foto:Joey Abrait
Foto:Joey Abrait
Foto:Joey Abrait
Foto:Joey Abrait
Foto:Joey Abrait
Foto:Joey Abrait
Foto:Joey Abrait
Foto:Joey Abrait
Foto:Joey Abrait
Foto:Joey Abrait
Foto:Joey Abrait
Foto:Joey Abrait
Foto:Joey Abrait
Foto:Joey Abrait
Foto:Joey Abrait
Foto:Joey Abrait
Foto:Joey Abrait
Foto:Joey Abrait
Foto:Joey Abrait
Foto:Verkstan Tofta
Foto:Verkstan Tofta
Foto:Verkstan Tofta

På andra sidan de höga sanddynerna slår doften av hav och tång emot en med full kraft. Här, bara 20 minuters bilfärd från Visby, breder den finkorniga sandstranden ut sig och bjuder på en magisk solnedgång. När vädret vill. 

”Det här utsågs till Nordens bästa strand av Allt om Resor förra året. Men när vi först kom hit var utsikten nästan helt igenväxt. Vi har fått rensa hur mycket tall och buskage som helst för att få fram den här vyn”, säger multientreprenören Johan Gate och pekar ut mot vattnet. 

För tre år sedan tog han och kompanjonerna Johnny Ruthström, Patrik Rees, Thomas Nässén och Carl-Johan Stålhammar över anläggningen Tofta camping med plats för omkring 250 husvagnar och husbilar samt 40-50 tält. Sedan dess har ett intensivt arbete pågått för att etablera det nya namnet Tofta Strand och ta området som byggdes på 1950-talet tillbaka till forna glansdagar.

”På 50-talet var det här stället på topp med restaurang i bästa strandläge och bowling i källaren. Sedan har det långsamt gått åt fel håll. Men vi känner att den här platsen förtjänar bättre än att bara växa igen och glömmas bort.”

Redan första året som nya ägare byggde man paddelbanor i anslutning till campingen, i fjol stod ett femtontal moderna semesterstudios, bara ett stenkast från stranden, klara och i år har man tagit över driften av den populära Tofta beach club, där gästerna bjuds in att bada i poolen, vila på solbäddar och delta i den dagliga after-beach som arrangeras här på somrarna. 

”Vi har försökt få till en internationell stämning, med pool, bar och bra musik. Den stora fördelen i coronatider är att det är ett uterum”, säger Thomas Nässén, som drivit Kallis i åtta år, Gotlands kanske mest kända nattklubb och beach club. 

Vid öppningen på midsommardagen förra året hade Tofta beach club uppåt 2.000 gäster som festade till långt in på småtimmarna. I år är läget helt annorlunda, inte minst eftersom gäster bara får serveras sittande, och bord för cirka 300 gäster har fått spridas ut. 

”Det är klart att det blir lite annorlunda och som entreprenör är det svintråkigt att behöva dra i handbromsen. Har du budgeterat för 7 miljoner kronor är det aldrig roligt om det bara blir 2 miljoner kronor. Särskilt i vår bransch där du aldrig kan ta igen en förlorad dag”, säger Thomas Nässén. 

Till Tofta brukar gästerna komma från och med april-maj och en solig dag i juli kan det vara uppåt 15.000 personer på stranden. Entreprenörernas bedömning är att man den här säsongen redan har tappat 4-5 veckors intäkter på grund av reserestriktionerna. Men trots det håller både Thomas Nässén och Johan Gate humöret uppe. Sedan det åter blev tillåtet att resa i landet i mitten av juni har bokningsläget kommit igång, särskilt för sena semestrar i augusti. 

Men framför allt har coronapandemin inte satt stopp för de storskaliga planer som Tofta Strand-gruppen har för området. Redan nästa år kommer en restaurang vid strandkanten att stå klar och inom tre år vill man riva strandklubben för att bygga ett spahotell med 150 rum, en satsning som backas av NHR, Petter Stordalens grupp av fristående hotell. Utöver det är tanken att bygga 150 lägenheter och ett 40-tal bungalows längs stranden.

”Vi har tittat mycket på Yasuragi och andra spahotell, och är helt säkra på att Tofta kan utvecklas till en året runt-destination, även om sommaren fortfarande kommer att vara då det är mest folk här”, säger Johan Gate. 

För att göra förflyttningen från klassiskt campingparadis till het strandort har ett flertal företag på orten gått ihop, bland dem restaurang Broman & Son i Gnisvärd som ligger högre upp i Toftabukten, hotell Toftagården och restaurang Trattoria Bella. Tillsammans jobbar man för att skapa en mångfald i utbudet av boenden, mat och aktiviteter för att bygga orten långsiktigt. 

”Det finns en stark vilja att utveckla Tofta till någonting bra, där tanken är att du ska kunna vara en hel vecka här och äta, bo och uppleva olika saker varje dag”, säger Johan Gate.

Ett bevis på att ansträngningarna redan burit frukt är att Glassmagasinet i Visby, som stoltserar med över 350 olika hemgjorda sorbet- och glassmaker, öppnat en filial i Tofta i sommar. 

”Vi har länge velat expandera och i år blev det här och i Stockholm, där Stockholm redan blivit succé” säger ägaren Andreas Younan, som en bra sommardag kan sälja uppåt 6.000 glassar. 

Ett annat exempel är livsstilsbutiken Verkstan som i början av juli slog upp portarna till sin tredje och 850 kvadratmeter stora butik i det som tidigare var Tofta outlet. 

”Butiken är egentligen för stor för oss, men vi har fyllt den med en kafédel och vi hyr också ut bord för loppisverksamhet, vilket vi inte har i de andra butikerna. Det efter att vi såg i sociala medier att folk har rensat hemma och i garderoberna den här coronavåren”, säger Susanne Liljenberg, serieentreprenör som bland annat grundade inredningsbolaget Granit tillsammans med Anett Jormeus.

Med grundarna Anna Fohlin, Magdalena Björnsdotter och Maria Bengtsson har de utvecklat ett livsstilskoncept, som redan finns i Ljugarn och Visby. Här strömmar svensk 30- och 40-talsmusik ur högtalarna som ger en retro- och nostalgikänsla. I sortimentet finns kläder, skor, inredning, gammaldags godis och annat som kan intressera semesterfiraren. På dagarna arrangeras både träningsaktiviteter och målarverkstad för barn.

”Vi har valt att fokusera på semesterorter för då är plånböckerna mer öppna. Trots att vi bara har öppet åtta veckor om året i Ljugarn och Tofta och att retail generellt har det tufft har det gått bra”, säger Magdalena Björnsdotter och Anna Fohlin fyller i: 

”Men på semestern vill du inte heller sitta framför datorn, du vill uppleva saker som är härliga och lustfyllda. Därför jobbar vi mycket med upplevelser i våra butiker, och det är nog en av anledningarna till att vårt koncept har fungerat.”

Er plan är att växa med fler butiker i Sverige, men varför just Tofta i år?
”Det här är en expansiv del av ön som känns strategiskt rätt”, säger Anett Jormeus, som har haft hus längre ner på ön och har åkt vägen förbi Tofta i många år.

”Sedan kanske sommaren blir lite annorlunda i år, men vi hoppas och tror att folk hellre semestrar här än inne i städer” säger Maria Bengtsson.

Tillbaka nere på stranden har en lätt bris blåst upp, men i skydd av martallarna är det nästan vindstilla. Här har Surflogiet slagit ner sina tiotal, rymliga canvastält på sanden, för säsongen som sträcker sig mellan april och oktober. På krypavstånd till både vågor och strandbar, och inredda med värme, vinkyl, bäddset i gotländskt linne och Hästensäng erbjuder tälthotellet avskalad bekvämlighet. Tack vare läget och sin särpräglade stil har Surflogiet blivit omtalat i sociala medier, och därmed indirekt bidragit till den förändrade bilden av Tofta de senaste åren. 

”Vi har haft gäster som har kommit hit och sagt ‘wow, det känns som Bali!’. Medan vi tycker att nej, det känns som Gotland, bara att man inte har sett ett strandställe som ser ut såhär här förut”, säger Mattias Andersson, driftchef på Surflogiet. 

På den här delen av stranden har det sedan 1980-talet drivits olika verksamheter som vind- och kitesurfcenter, kafé och det har också varit ställplats för husbilar. Men för fyra år sedan bestämde sig ägaren Calle Ewald, som själv växte upp i Tofta, för att göra en större satsning på tälthotellet, med surfkultur som röd tråd. Därför har varje tältrum uppkallats efter de platser där man bäst fångar vågen på Gotland, som Lausvik eller Västergarn. Som aktiviteter på plats erbjuds bland annat paddleboarding, skateboard och yoga. 

”Vår kommunikation är mycket ‘kom till oss och häng’. Vi jobbar mycket med platsen för att den ska kännas inbjudande, men att det ändå ska andas kvalitet. Som till exempel med vår mat, där man som gäst ska kunna bli lite överraskad över att den är så bra när man förväntar sig strandmat.” 

Men hur årets sommar blir är ännu för tidigt att säga. Sedan reserestriktionerna släppte har bokningarna börjat komma in efter en vår där semester- och konferensgäster bokat av. Samtidigt har man fått uppmuntra gäster att boka bord på strandbaren, som en bra sommarkväll kan ha omkring 300 gäster, när alla måste serveras sittande. 

”Vi hade öppningshelg strax före midsommar. Om det är en indikator på hur mycket folk som kommer hit i år blir det inte en bedrövlig sommar. Men det var inte heller bra med folk. Troligen kommer vi att behöva skjuta på några av våra planerade investeringar, men vi avvaktar och ser och hoppas på det bästa”, säger Mattias Andersson.


Innehåll från ISRAnnons

De är i immunterapins framkant

Ola Winqvist, CEO på ISR.
Ola Winqvist, CEO på ISR.

ISR Immune System Regulation Holding är ett läkemedel- och forskningsbolag inom immunterapi. Sedan 2012 arbetar de på bred front för att bekämpa några av världens mest ökända sjukdomar som hiv, cancer och hepatit B. En nyligen genomförd nyemission visar på ett mycket starkt intresse från investerare. 

Svenska ISR, med bas på Karolinska Institutet i Stockholm, startade via en upptäckt från djurvärlden. ISR såg att kastrerade katter sjuka i fiv – motsvarigheten till hiv – överlevde i markant högre grad till skillnad mot okastrerade katter som drabbats av viruset. 

– Kastreringen av katter leder till att produktionen av könshormoner släcks ner. Hjärnsystemet producerar då substansen GnRH – en liten molekyl med stor betydelse. Den stimulerar frisättningen av könshormoner men aktiverar även viktiga delar av immunsystemet så att infektionen börjar behandlas, säger Ola Winqvist, CEO på ISR.

EXTERN LÄNK: Nyfiken på ISR:s teknologi? Läs mer här

Pågående behandlingsstudier 

Den här insikten lade grunden för ISR, som i dag utvecklar nästa generations immunstimulerande läkemedelskandidater.

– Hormonet GnRH har funnits som läkemedel på marknaden i över 30 år och används bland annat mot prostatacancer. Då exponeras viruset för immunsystemet som kan eliminera den infekterade cellen, säger Ola Winqvist. 

Nu pågår behandlingsstudier på sjukhus i Stockholm och Göteborg kring om hivpatienter som får bromsmedicin kan minska den integrerade virusmängden och eventuellt bota sjukdomen. 

– När coronapandemin mattats av kommer vi även påbörja en studie i Berlin med smittade patienter som är resistenta mot bromsmedicin. Artresistens drabbar upp till 14 procent av hivsmittade. Det är ett stort problem som leder till att patienten riskerar att vidareutveckla aids. Det här ser vi som en marknadsintroduktion där tiden till marknaden bedöms vara väldigt kort, säger Ola Winqvist. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om bolagets arbete med läkemedel för hiv-marknaden

Stark ekonomisk plattform 

ISR senaste förträdesemission, som avslutades 29 maj, tillförde bolaget cirka 71,7 miljoner kronor. Det ger dem en stark ekonomisk plattform för att kunna genomföra kommande studier och visar att investerarna har en god tilltro till bolagets utvecklingsarbete. 

– Vi står på flera ben: hiv, cancer, hepatit B och, mest aktuellt, ett vaccin mot coronaviruset. Vi har med andra ord en utvecklingsportfölj med stor potential och studier som behöver refinansieras. De som valt att gå in i det här ser, precis som oss, en rad möjligheter som snart öppnas upp, säger Lennart Dreyer, COO på ISR, och avslutar: 

– Vi vill tacka både nytillkomna och tidigare aktieägare för förtroendet som vi har fått. Det finns en enorm marknad i både öst och väst som väntar på oss. I Kina lider till exempel 100 miljoner människor av hepatit B och vår artresestentstudie kommer med all sannolikhet bli intressant för den amerikanska marknaden – en spännande pipeline, minst sagt! 

Fakta ISR
ISR Immune System Regulation Holding AB är ett innovationsdrivet forskningsbolag med fokus på immunsystemet, baserat på Karolinska Institutet i Stockholm. Bolaget utvecklar immunstimulerande läkemedel för att behandla kroniska infektionssjukdomar och cancer genom att aktivera det egna immunsystemet. Just nu genomför ISR flera viktiga studier, både när det gäller hiv och cancer som kan få stor betydelse för framtidens behandlingar. EXTERN LÄNK: Läs mer här

Mer från ISR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ISR och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?