1515
Annons

Gotland: Svårt säga ja till hamnhyra

Det är negativt för svensk försvarspolitik om svenska hamnar hyrs ut för gasprojektet Nord Stream 2, tycker regeringen. En tydlig markering som påverkar lokalpolitiken, enligt Björn Jansson (S), regionstyrelsens ordförande på Gotland.

"Utifrån det här blir det svårt att säga sa", säger han till TT.

Björn Jansson (S), regionstyrelsens ordförande på Gotland.
Björn Jansson (S), regionstyrelsens ordförande på Gotland.Bild:TT

Det till huvuddelen ryskägda gasledningsprojektet Nord Stream 2 vill få tillgång till hamnarna i gotländska Slite och i blekingska Karlshamn. Med anledning av det kallade regeringen lokala politiker till ett möte. Utrikesminister Margot Wallström (S) var efter mötet tydlig med att regeringen har invändningar mot Nord Stream.

"Regeringen ser att användningen av de berörda hamnarna påverkar svenska försvarspolitiska intressen negativt", säger hon.

Samtidigt klargör hon att regeringen är bakbunden och inte kan stoppa uthyrningen.

"Regeringen kan inte styra beslut som faller inom det kommunala självstyret. Det är kommunerna som fattar beslut om uthyrning av hamnar."

Hon tillägger att regeringen tänker se över om grundlagen behöver ändras för att ge statsmakten större möjligheter att värna nationella intressen.

I nuläget ger lagen inte utrymme för regeringen att stoppa uthyrningen av hamnarna, bedömer Magnus Isberg, statsvetare och grundlagsexpert. Det finns tydliga skrivningar om det kommunala självstyret i regeringsformen

"Regeringen kan inte förbjuda en kommun att fatta ett visst beslut, utan någon form av lagstiftning. Det är inte så att man med hänvisning till säkerhetspolitiska intressen kan köra över en kommun", säger han till TT.

Även försvarsminister Peter Hultqvist (S) varnade för konsekvenserna av att släppa in ryska intressen i svenska hamnar. Han påpekar att Sverige både i Karlshamn och i Slite har omfattande svensk militär verksamhet i sitt närområde.

"Om Nord Stream 2 genomförs enligt planeringen får det effekter för svensk försvarsplanering."

Hultqvist säger också att man från regeringens sida är beredd att titta på möjligheter att stödja Karlshamn och Slite.

Representanterna från de berörda kommunerna lovade att ta med sig regeringens synpunkter hem. Karlshamns kommunalråd Per-Ola Mattsson (S) underströk att inga beslut ännu är fattade. Men regionstyrelsens ordförande på Gotland Björn Jansson (S), regionråd från Gotland, tror att regeringens information kommer att påverka beslutet på Gotland.

"Det tror jag. Om regeringen har gjort en tydlig markering så påverkar det oss lokalt."

Blir det ja eller nej till att hyra ut hamnen?
"Utifrån det här blir det svårt att säga ja till det. Det är min bedömning."

Regeringens utspel är att betrakta som ett icke-besked, tycker Allan Widman, försvarspolitisk talesperson för Liberalerna.

"Så jag känner en besvikelse över de här beskeden så här långt. Regeringen måste säga nej (till kommunerna). Man argumenterar såvitt jag förstår emot projektet och emot att svenska hamnar utnyttjas – då kan regeringen inte därefter landa i att inte göra något för att stoppa projektet."

TT: Å andra sidan kan man tolka regeringens besked till kommunerna som att de måste säga nej, men att de därefter kommer att bli kompenserade på något sätt – alltså ett slags erbjudande som de inte kan säga nej till.

"Jo, men det har varit en stor saktfärdighet i detta från regeringens sida och det har varit olyckligt. Varje dag som går minskar nu handlingsfriheten. På torsdag fattar gatunämnden i Visby ett avgörande beslut", påpekar Widman.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?