1515

Göteborgspolitiker misstänks för förskingring – utredning inleds

En förundersökning kopplad till Göteborgspolitikern Martin Wannholt, partiledare för Demokraterna, är återupptagen. Det rapporterar både GP och GT. Nu ska anklagelser om förskingring utredas. Martin Wannholt beskriver det hela som politisk förföljelse.  

Göteborgspolitikern Martin Wannholt.
Göteborgspolitikern Martin Wannholt.Foto:ADAM IHSE / TT

Enligt DN, GP och GT är det nio investerare i bolaget Brasilteca som står bakom polisanmälan, som gjordes i juni. Förundersökningen lades då ned. Till saken hör att det redan fanns ett ärende, initierat 2019. 

Den nya anmälan ska enligt de tre tidningarna handla om löften om avkastning som inte infriats, samt frågetecken kring vart de investerade pengarna faktiskt tagit vägen. 

På måndagen kom besked från kammaråklagare Bengt-Olof Berggren om att förundersökningen återupptas.

”Jag anser att det finns anledning att anta att, i vart fall, förskingring har begåtts. Förundersökning ska därför inledas”, skriver kammaråklagare Bengt-Olof Berggren enligt GT i sitt beslut.

Martin Wannholt har till både DN och GT uppgett att han ”inte förskingrat en krona”, och betecknar det hela som politisk förföljelse. Han är inte delgiven misstanke om brott.

Samtidigt pågår en maktstrid i partiet. Enligt GP har kommunalrådet Henrik Munck (D) blivit erbjuden 2 miljoner kronor för att lämna partiet. Erbjudandet ska enligt ett brev tidningen tagit del av, författat av Henrik Munck, vara villkorat att han kommunicerar frivillighet samt ger en positiv bild av partiet. 

Henrik Munck var tidigare företrädare för Miljöpartiet, men lämnade partiet efter en konflikt. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?