1515
Annons

Göteborgspärlan har allt en livsnjutare behöver

När ett hyllat hotell har hållit öppet några år finns ­alltid risken att det tappar stilen lite och att servicen präglas av lägre engagemang. Men Göteborgs ­hotellpärla Dorsia håller sin höga kvalitet. 

Foto:Patrik Olsson

Det är svårt att sätta en etikett på Dorsia. Designhotell? Boutiquehotell? Nej, inget känns rätt. Det är bättre än så. Dorsia är sin egen skapelse, säkerligen för att det är en målmedveten ägarfamilj med tre generationer av gästfrihet som har byggt hotellet. De har inte hakat på trender, utan skapat ett hotell som flyttar oss till La Belle Époque, för drygt hundra år sedan.

Att komma in på Dorsia, diskret beläget på en sidogata mellan Kopparmärra och Vallgraven, är som att kliva in i en svunnen tid. Hotellet är en formlig färgexplosion i lila, vinrött och ljusgrönt. Här finns gott om ­puffiga sittmöbler. Det är konstföremål överallt, byster och statyer. Svårstädat tänker kanske en del, men de gäster som är i Dorsiamood njuter. Textilierna är signerade Tricia Guild. Personalen jobbar i tidstypiska och individuellt olika, arbetskläder. 

Foto:Patrik olsson
Foto:Patrik olsson

Mycket konst finns på hotellet, både nere i salongerna och i korridorerna. Denna vinter är en del av konsten utlånad till Hilma af Klint-­utställningen på Guggenheim­museet i New York och till Waldemarsudde i Stockholm.

Det har gått sex år gått sedan Di Weekend var här senast, och betyget är fortsatt högt.

En relationsexpert skulle nog säga att man inte ska uttrycka sin uppskattning genom att jämföra med andras brister, men ändå: Det finns en hel del prestigehotell som har attitydproblem. Men Dorsia är inte ett av dem. Man blir sedd, inte tillrättavisad. Det är otvunget, inte förnämt. Bor man på Dorsia behöver man inte boka bord i restaurangen, till skillnad från andra hotell med ­prisade restauranger där hotellgästerna inte alltid prioriteras. Önskemål utöver vad som erbjuds i menyn uppskattas, inte avvisas. 

På ett weekendhotell mitt i en storstad är det inte meningen att man ska tillbringa dygnets alla timmar. Därför är det inte konstigt att det saknas rekreation (i Di Weekends betygsskala ”avkoppling”) i form av spaanläggning och andra äventyr. Men nog har Dorsia tillräckligt mycket att skänka en livsnjutare för att man inte ska behöva ta mer än en kort promenad och strax återvända till hotellet.

Baren en trappa upp är det finaste stället att tillbringa några planlösa timmar. Man får snirkla sig upp för trappan, möta ytterligare några statyer i väggnischer, slå sig ned i den höstlövsgula soffan intill någon av de många Tiffanylamporna.

Det finns en anledning till att ­Dorsia har skötts så kärleksfullt. Ägaren Thomas Petersen är sonson till den danske restauratören Sophus ­Petersen, som gjorde Lorensbergsteatern och dess restaurang till den givna mittpunkten i Göteborgs nöjesliv. Av Riksarkivets doku­ment framgår att Sophus Petersen gjorde en spikrak karriär via Bailey’s Hotel och Claridge’s Hotel i London, Grand Hôtel de Londres i Paris och  D’Angleterre i Köpenhamn. I Göteborg tog han över Grand Hotel Haglund, som osentimentalt revs i början på 1970-talet och ersattes med ett tidstypiskt fult kontorshus.

Ett liknande öde drabbade Sophus Petersen på Lorensberg. Där blev han till slut bokstavligen undanträngd när det nya storhotellet Park Avenue byggde ut, ett trist avslut efter en epok då han och sonen Bengt hade bjudit göteborgarna på underhållning av dåtidens världsartister.

Di Weekend väljer bland de många rumskategorierna och tar in i ett mindre, ”Medium Classic”, på översta våningen. Trots snedtak – och den stora och inte minst höga sängen – känns det lilla rummet ombonat. Det är bara att slå sig ned i fåtöljen och låta inredningen sjunka in. Det är enbart en vägg-tv som skvallrar om att vi inte lever när förra seklet var ungt. Hotellet kan dock gärna slänga ut tv:n, den är så tekniskt invecklad att inte ens receptionisten kunde hjälpa oss. Det tycks krävas en Chalmersexamen för att titta på en vanlig kanal.

Ägaren Thomas Petersen
Ägaren Thomas PetersenFoto:Patrik olsson
Foto:Patrik olsson
Foto:Patrik olsson

När man bor på hotell måste sängarna vara skönare än hemma. På Dorsia är de det, och vi tar reda på att de är tillverkade i Lysekil av Carpe Diem. De är dessutom tryfferade med ett större antal kuddar i turkost och kungligt gult. 

Restaurangen är Dorsias hjärta. De fasta fyra­rättersmenyerna är en fröjd att avnjuta. Enda ­minuset är att alla i sällskapet måste beställa den. När Di Weekend frågar om det inte går att plocka från andra delar av menyn, ordnar det sig dock ­efter några turer till köket.

I förrättsserveringen bjuds på hummer- och räkröra på brioche, rökgravad lax med blomkål och krabba med äpple på rågbröd, bakat ägg med löjrom och tartar på oxinnanlår på puffad fläsksvål. 

Nästa rätt är långa med blåmusslor, äpple, svartrökt fläsk och valnötter. Den rådjurssadel som kommer senare är perfekt rosa och serveras med svartrot, svarta vinbär, mandlar och brysselkål.

Från den övriga menyn får vi in en tartar med vattenkrasse, kantareller och sojamajonnäs. Och sedan en agnolotti, alltså småravioli, med smörcitronsås och tryffel.

Förvaltar arvet från farfar

I bistron, där det inte går att boka bord, finns en billigare totalmeny, 485 kronor, men också varmrätter à la carte under 300 kronor.

Göteborgs mesta krögarfamilj, nu representerad av Thomas Petersen, kan vara stolt. Han förvaltar arvet från sin farfar som en gång stormade in i staden och som i många år såg till att göte­borgarna aldrig mer skulle tvingas ha det trist.

Foto:Patrik olsson
Foto:Patrik olsson

Innehåll från Schneider ElectricAnnons

Hållbar fastighetsautomation med människan i fokus

Allt fler fastighetsägare har idag ett stort fokus på hållbarhet. Med Schneider Electrics system för fastighetsautomation kan de enkelt övervaka och styra sina byggnader och snabbare uppnå hållbarhetsmålen.

Fastigheter står idag för omkring 30 procent av världens energianvändning och för nästan 40 procent av de årliga koldioxidutsläppen. För att uppnå målen i Parisavtalet och begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, måste 3 procent av byggnadsbeståndet i Europa renoveras varje år. Idag ligger renoveringstakten på endast 1-1,5 procent årligen och det största hindret för att investera i hållbara byggnader är finansiering. Lösningen för att säkerställa mer träffsäkra investeringar är att använda sig av digital teknik.

- En av våra lösningar för fastighetsautomation är digital tvilling, en spegling av en verklig fastighet, med vilken man kan skapa datadrivna insikter för att optimera energianvändningen i sina fastigheter. Man får här data i realtid, kan simulera energiflöden och modellera förändringar innan de tillämpas live i anläggningen. Den digitala tvillingen skapar mervärde för fastighetsägaren, som kan ta rätt beslut för att optimera driften, säger Tomas Bäckstadi, Service and Business Development Director , Schneider Electric.

En öppen plattform för byggnadens olika system

80 procent av 2050 års byggnader uppskattas redan idag vara byggda, vilket innebär att både det befintliga fastighetsbeståndet såväl som kommande byggnader behöver kunna hanteras för att uppnå hållbarhetsmålen. 

Med Schneider Electrics fastighetsautomationssystem EcoStruxure™ Building Operation (EBO) möjliggörs enkel och flexibel styrning och övervakning av fastighetens olika system i en plattform. Med systemet skapas förutsättningarna för att samla, strukturera, analysera och agera på byggnadens data. För att möjliggöra dagens och framtidens allt mer uppkopplade byggnader har systemet inbyggt stöd för effektiv hantering och lagring av stora mängder data.

- Vi ser att fyra grundpelare driver utvecklingen av dagens och framtidens byggnader och därmed våra lösningar för fastighetsautomation– de behöver vara drift-och energieffektiva, motståndskraftiga, hållbara och utformade med människan i fokus. I och med att vi tillbringar uppåt 90 procent av våra liv inomhus blir det tydligt att de byggnader som vi vistas i har en stor påverkan på vårt välmående och hälsa. Luftkvalité, temperatur och belysning är exempel på parametrar som är viktiga att ha i åtanke. Med EcoStruxure™ Building Operation kan fastighetens olika system integreras sömlöst i en framtidssäkrad och flexibel plattform och bidra till att möjliggöra en mer produktiv och hälsosam inomhusmiljö för byggnadens nyttjare, säger Linnea Lunnbäck, Offer Manager, Schneider Electric. 

”Med en digital tvilling kan man skapa datadrivna insikter för att minska sin miljöpåverkan”

Läs mer om framtidens fastigheter

Mer från Schneider Electric

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Schneider Electric och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?