1515
Annons

Göteborgs Kex startar produktionen efter brand i ugn

GÖTEBORG. Natten till måndagen utbröt en brand i en av ugnarna på Göteborgs Kex i Kungälv, som ägs av livsmedelskoncernen Orkla. Skadorna ska dock inte vara mer omfattande än att viss produktion kan återupptas redan under dagen. 

Foto:Mostphotos.

Enligt Göteborgs-Posten, som pratat med anställda på plats, var det i en av Singoallaugnarna som branden utbröt. Det bekräftas också av senare av Orklas kommunikationsdirektör Cecilia Gannedahl. 

Hon berättar för Di att branden upptäcktes vid 4.30-tiden på morgonen. De anställda på kexfabriken arbetar i treskift, så det var personal på plats när det började brinna. 

”Ingen medarbetare är skadad och utrymningen kunde göras på ett lugnt och bra sätt.”

Släckningsarbetet är redan avslutat och enligt Cecilia Gannedahl var branden så pass begränsad att medarbetare redan är på plats igen för att starta igång produktionen. 

”Vi kör de linjerna som inte är berörda”, säger Cecilia Gannedahl. 

Totalt finns det 20 linjer på fabriken i Kungälv. 

Nu inleder Orkla ett utredningsarbete för att försöka förstå vad som hänt och vad konsekvenserna blir. 

Redan 2018 aviserade Orkla att produktionsanläggningen i Kungälv ska läggas ned. Planen är att produktionen ska flyttas till Riga i Lettland i slutet av 2022. 

”Det är ganska lång tid kvar”, konstaterar Cecilia Gannedahl.

Göteborgs Kex ägs av norska Orkla och ingår i bolaget Orkla Confectionary & Snacks Sverige tillsammans med snacksvarumärket OLW. Några siffror för 2020 har ännu inte offentliggjorts, men 2019 omsatte Orkla Confectionary & Snacks Sverige 1,77 miljarder kronor och gjorde ett resultat före skatt på 102 miljoner kronor. 

Enligt lokala Kungälvs-Posten har Orkla planer på att bygga bostäder där fabriken nu ligger. Tidningen uppger att en planansökan lämnades in till kommunen i somras. 

Experterna om kraschade favoriterna: Då ska du ta smällen och sälja

Inte mindre än 17 bolag som har lockat tiotusentals ägare har rasat mer än 70 procent i år vilket svidit rejält i många småspararportföljer. Di bad två experter peka ut vilka bolag som kan ta revansch – och vilka det är lika bra att ta smällen och sälja.

”Jag tycker att det lyser rött om de bolag som uppfyller de tre kriterierna”, säger Joakim Bornold om hur man identifierar surdegarna att göra sig av med.

Anders Rudolfsson och Joakim Bornold.
Anders Rudolfsson och Joakim Bornold.Foto:Jesper Frisk

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera