Annons

Göteborg i Europatoppen för hetaste hälsotrenden

Grönområden utomhus och ett välfungerande inre liv, här letar många bolag lösningar för goda affärer på bättre hälsa.

Poseidonskulpturen i Göteborg.
Poseidonskulpturen i Göteborg.Foto:Most Photos

Mental fitness
OS i Tokyo i somras minns säkert många främst för att det var då som det verkligen stod klart för oss alla hur psykiskt bräcklig även den fysiskt starkaste kan vara. Amerikanska supergymnasten Simone Biles och japanska tennisstjärnan Naomi Osaka då i somras och tidigare här hemma namn som cyklisten Jenny Rissveds och friidrottaren Linus Thörnblad har alla öppet talat om sin psykiska ohälsa. 

Ett ökat intresse för och fokus på psykisk hälsa generar nya produkter och tjänster. Fitbit släppte nyligen sin uppdaterade pulsklocka som nu visar hur du mår såväl fysiskt som mentalt. En algoritm hjälper till att mäta kroppens stress och vid höga nivåer rekommendera yoga eller mindfulness-övningar istället för fysisk aktivitet.

Apple meddelade också nyligen att bolaget utvecklar teknik som ska hjälpa till att diagnostisera depression och kognitiv stress, som komplement till redan väletablerade hälsoappar för fysisk kondition.

För knappt ett år sedan lanserades även Coa, det första gymmet för psykisk hälsa. Det amerikanska bolagets ambition är att behandla psykisk hälsa på samma sätt som vi behandlar fysisk hälsa - som en proaktiv, daglig praxis du förbinder dig till. Klasserna, som till en början bara bedrivs online men planer finns också för fysiska psykklasser, som här heter sådant som ”Hantera utbrändhets-klass”, ”Känslomässigt spänstigt ledarskap för kvinnliga chefer-klass” och ”Navigera jobbbytes-klass”.

Fitbits nya pulsklocka mäter stressnivå och kan rekommendera yoga eller mindfulness-övningar istället för fysisk aktivitet.
Fitbits nya pulsklocka mäter stressnivå och kan rekommendera yoga eller mindfulness-övningar istället för fysisk aktivitet.

Störa ut döden
2018 erkände WHO åldrande som en sjukdom, och nu ska den botas. Investmentbanken Bank of America ser i en färsk trendanalys att genombrott inom healthtech, bioteknik och läkemedel mot åldrande kan resultera i att vi kan se fram emot radikalt ökad livslängd som ”stör ut döden”. 

Traditionellt har åldrande inte betraktats som en sjukdom som kan behandlas men detta förändras nu i rask takt. Aktörer på området försöker alltmer ta itu med kännetecknet för åldrande via sådant som genominstabilitet, studier av telomerer i våra kromosomer, mitokondriell dysfunktion och cellulärt åldrande. 

En rad bolag som Samumed, AgeX Therapeutics, Insilico Medicine, Unity Biotech, Altos Labs och Googlegrundade Calico fokuserar alla på att förlänga livet och störa ut döden.

Preventiva parker
Parker och grönområden räddar liv. Hur våra städer utformas har en stor effekt på sjukvården. Ju grönare grannskap, desto friskare och längre liv. Det finns bland annat ett tydligt samband mellan närhet till grönområden och antalet hjärtinfarkter. Det slås fast i en färsk studie av 1.000 europeiska städer som presenteras i Lancet Planetary Health. 

Forskningen utgår från Världshälsoorganisationens, WHO:s rekommendation att grönområden bör vara minst 0,5 hektar och inte ligga längre än 300 meter från bostaden. Studien visar därmed att om samtliga städer skulle leva upp till WHO:s rekommendation skulle 42.968 fall av förtida död undvikas varje år. 

Grönast av alla de europeiska städer som analyserats är Paredes i Portugal, medan Cadiz i Spanien är minst grön. Av svenska städer är Göteborg en av de grönaste i Europa medan Malmö är en av de minst gröna.

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera