Annons

Göteborg bygger för flytande gas

Göteborgs hamn får Sveriges första landbaserade bunkringsanläggning för flytande naturgas, LNG. Infrastrukturbolaget Swedegas ser det som ett startskott för storskalig användning av gas som fartygsbränsle och på sikt även för industrin och transportsektorn.

Så här ska bunkeranläggningen för flytande naturgas i Göteborgs hamn se ut.
Så här ska bunkeranläggningen för flytande naturgas i Göteborgs hamn se ut.

”Det känns fantastiskt spännande. Göteborg har inte bara Sveriges utan Skandinaviens största hamn och därför är detta en första och mycket viktig satsning både för oss, som äger Sveriges stamnät för gas, och för sjöfarten”, säger Johan Zettergren, vd för Swedegas.

Varför det? 
”LNG är det renaste bränslet som i stor skala finns tillgängligt för sjöfarten, och har också av EU pekats ut som ett viktigt fartygsbränsle. Med vår nya anläggning får redare som satsar på LNG fler möjligheter. Vi ser att intresset och satsningarna på LNG ökar och då stärks i slutänden Sveriges konkurrenskraft samtidigt som både klimat- och andra utsläpp minskar radikalt jämfört med bunkerolja”, säger Johan Zettergren.

Sedan tidigare kan även norska Skangass förse fartyg med LNG i Göteborgs hamn, med då genom bunkring från fartyg till fartyg. Och nyligen togs det första spadtaget för Swedegas landbaserade anläggning. Den består i huvudsak av en 500 meter lång rörledning.

”Den är specialbyggd för att kunna klara den extremt låga temperaturen på minus 163 grader. Det möjliggör att naturgasen övergår till vätska och därmed tar mycket mindre plats och kan transporteras och tankas även där det inte finns ett traditionellt gasnät”, säger Johan Zettergren.

Ledningen byggs i Energihamnen i Göteborg, som hanterar miljontals ton råolja och oljeprodukter till och från bland annat de stora raffinaderierna i staden.

På kommunalägda Göteborgs hamn är förhoppningen att etableringen av ytterligare en aktör ska göra att fler rederier väljer LNG framöver.

”Vi tror att LNG kommer att bli mycket stort som fartygsbränsle och målet är att i takt med växande efterfrågan bygga ut en större gasinfrastruktur i Göteborgs hamn. På sikt ska även svensk industri och landbaserade transporter kunna använda anläggningen”, säger Johan Zettergren.

Går inte en satsning på ett fossilt bränsle som LNG stick i stäv mot Sveriges mål att bli fossilfritt och mot det globala klimatavtalet? 
”Naturgas släpper ut 25 procent mindre koldioxid och är därmed ett stort steg i rätt riktning. På sikt är vårt mål att helt ställa om till förnybar gas, men det förutsätter bland annat nya politiska styrmedel som gör omställningen lönsam.”


Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?