Annons

Göran Persson kopplas till rumänsk skogsskandal

Svenska skogsbolaget Greengold, där tidigare statsminister Göran Persson är delägare, har gjort storaffärer i Rumänien kantade av mutor och penningtvätt. Det avslöjar lantbrukstidningen ATL.

Göran Persson.
Göran Persson.Bild:TT

Göran Persson blev delägare och rådgivare hos skogsinvesteraren Greengold 2015. Samma år förmedlade bolaget en rumänsk affär som utvecklats till en skandal, skriver Svenska Dagbladets nätupplaga som tagit del av ATL:s reportage.

I samband med affären där 33.600 hektar skog bytte ägare har en lokal inköpare dömts för mutbrott och penningtvätt. Hundratals hektar rapporteras fortfarande vara under utredning för korruptionsmisstankar.

I ett komplicerat upplägg har det amerikanska universitetet Harvard sålt skogsmarken till möbeljätten Ikea, efter att först ha byggt upp delar av innehavet via lokala inköpare. Det är de ursprungliga ägarförhållandena till delar av marken som ifrågasätts av rumänska myndigheter.

Greengold ska ha tjänat 44 Mkr på att förvalta Harvards rumänska skogsaffärer under åren 2012-2014, enligt ATL. 2015 växte årsomsättningen plötsligt till 70 Mkr, från att tidigare har legat stadigt runt 20 Mkr, med hänvisning till ”en större engångsersättning för förmedling av skogsareal i Rumänien”, enligt årsredovisningen för kommanditbolaget Greengold Asset Management, som ATL har granskat.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?