ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Presidentvalet i USA

Göran Persson: Jag är inte orolig för Trump

  • Foto: TT

Donald Trumps seger i USA är inget som håller Sveriges tidigare statsminister sömnlös. ”Jag var upp och kollade hur det gick och förstod vad som höll på att hända. Sen gick jag och la mig igen och sov gott, som vanligt”, säger Göran Persson.

Han är ingen stor fan av den tillträdande amerikanska presidenten, men tycker samtidigt inte att det finns skäl för någon alarmism. Den Trump vi lärt känna i valrörelsen är inte den Trump som vi kommer få se som president. Det är Göran Persson tämligen säker på.

”Det finns en verklighet före valdagen och en efter. Nu är han president och har ett enda övergripande politiskt mål, att bli omvald. Att bli vald kan vilken dårfink som helst, men omvald blir bara den som har politisk kvalitet, och nu ska han visa att han har det”, säger Göran Persson.

De vilda och kontroversiella utspelen under valrörelsen kommer främst skapa problem för honom själv och många av ”knäppheterna” kommer aldrig att införlivas, resonerar Göran Persson. Ett sådant exempel är motståndet mot frihandeln han gett uttryck för.

”Jag tror inte ett ögonblick på det här med protektionism. Det finns som ett inslag i den amerikanska politiska kulturen att ha en protektionistisk dimension, och det är många presidenter som blivit valda med det budskapet, men som aldrig kunnat genomföra det i Vita huset.”

Tvärt om kan Donald Trump ge nytt bränsle till världsekonomin om han sjösätter sin plan att kraftigt rusta upp den amerikanska infrastrukturen.

”Han sa ju i sitt tal att han ska bygga broar, vägar och skolor. Skulle han göra det, genomföra ett massivt sådant program, då skulle det kunna bli en fantastisk motor för världsekonomin.”

Det mest dramatiska för svensk del är den säkerhetspolitiska aspekten av Trumps seger. Göran Persson tror inte att de uttalanden han gjort som tolkats som indragna säkerhetsgarantier för de baltiska länderna ligger fast. Även det är ett uttryck för hans ”bristande seriositet” under kampanjen.

”Det där säger inte en amerikansk president, det kan jag lova.”

Men Trump äventyrar lika fullt säkerhetsordningen och en linje som Trump enligt Göran Persson kommer hålla fast vid, och där han också har en viss poäng, handlar om att Europa måste satsa mer på försvaret.

”Man kan inte begära att amerikanska skattebetalare ska ta notan för Europas säkerhet. Vi måste i större utsträckning stå för den själva”, säger han.

Och det gäller även Sverige. Det anslagshöjningar som försvaret fått på 10 miljarder 2016-2020 räcker inte alls, anser han. Ytterligare omkring 10-15 miljarder behöver skjutas till under fyraårsperioden, vilket skulle kunna innebära över 3,5 miljarder i tillskott årligen.


”Det skulle inte vara svårt att klara statsfinansiellt. Vi ska rusta upp vårt eget försvar och samtidigt vara den främsta förespråkaren för dialog och förhandling”, säger Göran Persson, som själv har uppdrag åt försvarskoncernen Saab.

Samtidigt borde Nato-debatten kunna föras till handlingarna, tycker han.

”Jag hoppas att hela vårt Natosvärmeri kommer att nyktra till efter det här. Ska vi skrota 200 år av framgångsrik säkerhetspolitik och ansluta oss till Trump och Erdoğan?”

Att Hillary Clinton förlorade presidentvalet är tråkigt, tycker Persson, men inte enbart.

”Det är lite skönt också att det inte blir dynastier som styr. Det räcker nu. Bush- och Clintoneran är över.”

”Och man ska komma ihåg att den amerikanska konstitutionen är bygd för att ta hand om galningar.”

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies