Annons

Göran Persson: Jag är inte orolig för Trump

Donald Trumps seger i USA är inget som håller Sveriges tidigare statsminister sömnlös. ”Jag var upp och kollade hur det gick och förstod vad som höll på att hända. Sen gick jag och la mig igen och sov gott, som vanligt”, säger Göran Persson.

Bild:TT

Han är ingen stor fan av den tillträdande amerikanska presidenten, men tycker samtidigt inte att det finns skäl för någon alarmism. Den Trump vi lärt känna i valrörelsen är inte den Trump som vi kommer få se som president. Det är Göran Persson tämligen säker på.

”Det finns en verklighet före valdagen och en efter. Nu är han president och har ett enda övergripande politiskt mål, att bli omvald. Att bli vald kan vilken dårfink som helst, men omvald blir bara den som har politisk kvalitet, och nu ska han visa att han har det”, säger Göran Persson.

De vilda och kontroversiella utspelen under valrörelsen kommer främst skapa problem för honom själv och många av ”knäppheterna” kommer aldrig att införlivas, resonerar Göran Persson. Ett sådant exempel är motståndet mot frihandeln han gett uttryck för.

”Jag tror inte ett ögonblick på det här med protektionism. Det finns som ett inslag i den amerikanska politiska kulturen att ha en protektionistisk dimension, och det är många presidenter som blivit valda med det budskapet, men som aldrig kunnat genomföra det i Vita huset.”

Tvärt om kan Donald Trump ge nytt bränsle till världsekonomin om han sjösätter sin plan att kraftigt rusta upp den amerikanska infrastrukturen.

”Han sa ju i sitt tal att han ska bygga broar, vägar och skolor. Skulle han göra det, genomföra ett massivt sådant program, då skulle det kunna bli en fantastisk motor för världsekonomin.”

Det mest dramatiska för svensk del är den säkerhetspolitiska aspekten av Trumps seger. Göran Persson tror inte att de uttalanden han gjort som tolkats som indragna säkerhetsgarantier för de baltiska länderna ligger fast. Även det är ett uttryck för hans ”bristande seriositet” under kampanjen.

”Det där säger inte en amerikansk president, det kan jag lova.”

Men Trump äventyrar lika fullt säkerhetsordningen och en linje som Trump enligt Göran Persson kommer hålla fast vid, och där han också har en viss poäng, handlar om att Europa måste satsa mer på försvaret.

”Man kan inte begära att amerikanska skattebetalare ska ta notan för Europas säkerhet. Vi måste i större utsträckning stå för den själva”, säger han.

Och det gäller även Sverige. Det anslagshöjningar som försvaret fått på 10 miljarder 2016-2020 räcker inte alls, anser han. Ytterligare omkring 10-15 miljarder behöver skjutas till under fyraårsperioden, vilket skulle kunna innebära över 3,5 miljarder i tillskott årligen.


”Det skulle inte vara svårt att klara statsfinansiellt. Vi ska rusta upp vårt eget försvar och samtidigt vara den främsta förespråkaren för dialog och förhandling”, säger Göran Persson, som själv har uppdrag åt försvarskoncernen Saab.

Samtidigt borde Nato-debatten kunna föras till handlingarna, tycker han.

”Jag hoppas att hela vårt Natosvärmeri kommer att nyktra till efter det här. Ska vi skrota 200 år av framgångsrik säkerhetspolitik och ansluta oss till Trump och Erdoğan?”

Att Hillary Clinton förlorade presidentvalet är tråkigt, tycker Persson, men inte enbart.

”Det är lite skönt också att det inte blir dynastier som styr. Det räcker nu. Bush- och Clintoneran är över.”

”Och man ska komma ihåg att den amerikanska konstitutionen är bygd för att ta hand om galningar.”

Innehåll från RiksbyggenAnnons

Brf bygger om flera hus – väntas spara miljoner

Ingemarie Ekblad och Lars Aronsson.
Ingemarie Ekblad och Lars Aronsson.

Femtio år gamla fönster skulle bytas men bostadsrättsföreningen i Värnamo hade inte råd. Då presenterade Riksbyggen i stället flera omfattande energiåtgärder som långsiktigt ska minska både kostnader och klimatpåverkan.

– Till en början kändes det överväldigande men i dag klappar vi oss själva på axeln, säger Ingemarie Ekblad, ordförande i Brf Rörestorpshus 2. 

Dags att bygga om eller renovera? Läs mer här.

Just nu står byggställningar runt flera av de tolv huskropparna som ingår i bostadsrättsföreningen i Värnamo. Sedan arbetet drog i gång i våras har 180 av de 201 lägenheterna fått nya fönster.

– Det har länge klagats på att de gamla fönstren släpper ut värme. Men vi som hunnit få nya fönster märker redan en stor skillnad. Nu är det varmt och gott, säger Lars Aronsson, ledamot i styrelsen som bott i föreningen sedan 1973.

”Tändes en gnista”

Fönsterbyten är bara en av de åtgärder som pågår. I vinter börjar arbetet med en stor takrenovering och i samband med detta kommer Brf Rörestorpshus 2 även få solceller på plats. Dessutom kommer ett nytt fläktsystem göra att värme återvinns och går tillbaka in i husen. Men det här är bara början på föreningens storsatsning som görs tillsammans med Riksbyggen.

– När projektchefen Daniel Nylund från Riksbyggen första gången berättade om allt vi kunde göra kändes det överväldigande. ”Vad är det han står och pratar om?”. Vi tänkte att det här kommer kosta en massa pengar och att medlemmarna lär bli oroliga. Men ganska snart tändes en gnista, vi såg att vi skulle spara mycket pengar, både på lång och kort sikt, berättar Ingemarie.

Sedan dess har Riksbyggen, som sköter förvaltningen, byggt upp ett stort förtroende hos bostadsrättsföreningen. När beslutet klubbades i april drog arbetet i gång omgående och sedan dess har medlemmarna erbjudits en stor insyn – och fått möjlighet att ställa frågor – i varje steg som tas.

– När vi blickar framåt känns det otroligt bra att vi gör denna investering. Trots allt vi får för pengarna så handlar det bara om en ”vanlig” årlig avgiftshöjning på 1,5 procent, säger Ingemarie.

Statligt stöd bidrar till grön satsning

Totalt sett handlar investeringen om 80 miljoner kronor. Men då är 30 miljoner ett statligt stöd för energieffektivisering som baseras på föreningens storlek och de besparingsåtgärder Brf Rörestorpshus 2 valt att göra. Förutom ovan nämnda åtgärder handlar det även om Riksbyggens tjänst Energiförvaltning som innebär att energiingenjörer med hjälp av bland annat AI-teknik analyserar och optimerar fastigheter.

– Det är mycket glädjande att vårt rikstäckande erbjudande Energiförvaltning resulterar i projekt som ombyggnaden av Brf Rörestorpshus 2. I tjänsten ingår att vi gör en energiutredning där vi föreslår och hjälper kunden att genomföra energiinvesteringar. Det är kombinationen av olika åtgärder och kontinuerlig analys och optimering som ger maximal effekt, säger Göran Danling, affärsutvecklare energitjänster på Riksbyggen.

Minskar Co2-utsläppen

För bostadsrättsföreningen i Värnamo håller tidsplanen och allt beräknas vara klart om ungefär ett år. Ingemarie och Lars säger att de känner en stor stolthet, inte minst med tanke på att deras förening minskar klimatavtrycket. Förutom att åtgärderna väntas minska föreningens årliga kostnader med cirka 1,1 miljoner kronor minskas även koldioxidutsläppen med 129 ton per år.

– Vi skulle verkligen rekommendera andra bostadsrättsföreningar att göra liknande satsningar och att söka det statliga bidraget. De är välkomna att besöka oss när allt är på plats, säger Lars.

Läs mer om Riksbyggens energitjänster

 

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera