Annons

Göran Persson: Jag är inte orolig för Trump

Donald Trumps seger i USA är inget som håller Sveriges tidigare statsminister sömnlös. ”Jag var upp och kollade hur det gick och förstod vad som höll på att hända. Sen gick jag och la mig igen och sov gott, som vanligt”, säger Göran Persson.

Bild:TT

Han är ingen stor fan av den tillträdande amerikanska presidenten, men tycker samtidigt inte att det finns skäl för någon alarmism. Den Trump vi lärt känna i valrörelsen är inte den Trump som vi kommer få se som president. Det är Göran Persson tämligen säker på.

”Det finns en verklighet före valdagen och en efter. Nu är han president och har ett enda övergripande politiskt mål, att bli omvald. Att bli vald kan vilken dårfink som helst, men omvald blir bara den som har politisk kvalitet, och nu ska han visa att han har det”, säger Göran Persson.

De vilda och kontroversiella utspelen under valrörelsen kommer främst skapa problem för honom själv och många av ”knäppheterna” kommer aldrig att införlivas, resonerar Göran Persson. Ett sådant exempel är motståndet mot frihandeln han gett uttryck för.

”Jag tror inte ett ögonblick på det här med protektionism. Det finns som ett inslag i den amerikanska politiska kulturen att ha en protektionistisk dimension, och det är många presidenter som blivit valda med det budskapet, men som aldrig kunnat genomföra det i Vita huset.”

Tvärt om kan Donald Trump ge nytt bränsle till världsekonomin om han sjösätter sin plan att kraftigt rusta upp den amerikanska infrastrukturen.

”Han sa ju i sitt tal att han ska bygga broar, vägar och skolor. Skulle han göra det, genomföra ett massivt sådant program, då skulle det kunna bli en fantastisk motor för världsekonomin.”

Det mest dramatiska för svensk del är den säkerhetspolitiska aspekten av Trumps seger. Göran Persson tror inte att de uttalanden han gjort som tolkats som indragna säkerhetsgarantier för de baltiska länderna ligger fast. Även det är ett uttryck för hans ”bristande seriositet” under kampanjen.

”Det där säger inte en amerikansk president, det kan jag lova.”

Men Trump äventyrar lika fullt säkerhetsordningen och en linje som Trump enligt Göran Persson kommer hålla fast vid, och där han också har en viss poäng, handlar om att Europa måste satsa mer på försvaret.

”Man kan inte begära att amerikanska skattebetalare ska ta notan för Europas säkerhet. Vi måste i större utsträckning stå för den själva”, säger han.

Och det gäller även Sverige. Det anslagshöjningar som försvaret fått på 10 miljarder 2016-2020 räcker inte alls, anser han. Ytterligare omkring 10-15 miljarder behöver skjutas till under fyraårsperioden, vilket skulle kunna innebära över 3,5 miljarder i tillskott årligen.


”Det skulle inte vara svårt att klara statsfinansiellt. Vi ska rusta upp vårt eget försvar och samtidigt vara den främsta förespråkaren för dialog och förhandling”, säger Göran Persson, som själv har uppdrag åt försvarskoncernen Saab.

Samtidigt borde Nato-debatten kunna föras till handlingarna, tycker han.

”Jag hoppas att hela vårt Natosvärmeri kommer att nyktra till efter det här. Ska vi skrota 200 år av framgångsrik säkerhetspolitik och ansluta oss till Trump och Erdoğan?”

Att Hillary Clinton förlorade presidentvalet är tråkigt, tycker Persson, men inte enbart.

”Det är lite skönt också att det inte blir dynastier som styr. Det räcker nu. Bush- och Clintoneran är över.”

”Och man ska komma ihåg att den amerikanska konstitutionen är bygd för att ta hand om galningar.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från NexansAnnons

Nexans - en lokal kabelleverantör med globala 5G-lösningar

Behovet av stabila kommunikationslösningar ökar kontinuerligt, inte minst under den rådande pandemin. När nu 5G börjar ta mer plats på marknaden ställs allt större krav på en pålitlig, underliggande infrastruktur som är anpassad för att klara de ändrade förutsättningarna. 

– Eftersom vi är en komplett leverantör av infrastrukturlösningar inom både telekom och energiförsörjning kan vi tillgodose alla behov av kabelsystem till 5G. Vi ser det som en intressant och spännande utmaning, säger Peter Elisson, Technical Manager, Telecom Systems vid Nexans. 

Globala Nexans har varit en ledande aktör inom kabellösningar i över 120 år. Idag är företaget noterat på Parisbörsen och har nära 26 000 anställda. I Grimsås, söder om Borås, där Nexans har sin tillverkning finns även lokala produktchefer, teknikexperter, eget logistikcentrum samt testning i eget laboratorium.

– I Grimsås producerar vi allt från installationskablar och kraftkablar till telekopparkablar, optiska fiberkablar och lösningar till fordonsindustrin, såväl som olika komponenter, på ett sätt som passar våra nordiska förhållanden. Att ha allt samlat på samma ställe gynnar produktutvecklingen. Vi är alltså lokala på marknaden, men har styrkan i att vara en internationell koncern – en global expert, nära, fortsätter Peter.

Enkel hantering och högsta driftsäkerhet

För Nexans är steget mot 5G en naturlig utveckling, men Jean-Jacques Sage, Product Marketing & Innovation Director, Telecom Systems, berättar att övergången inte är lika självklar inom alla branscher. Utrullningen av 5G är fortfarande i ett tidigt stadie i Europa, vilket också stämmer i Sverige. Det vi vet är kraven på stabilitet och pålitlighet i nätverket kommer att vara väldigt viktigt, vilket är tydligt i den standard som finns framtagen för 5G. 

– Detta är ett nätverk med enormt många applikationer, såväl för konsumenter som inom industrin och för nya innovationer. Utan ett driftsäkert nätverk ökar risken för störningar och avbrott. Därför arbetar vi dels med att göra våra kabelsystem robusta nog att klara det nordiska klimatet, och dels med att utforma våra produkter på ett så enkelt och användarvänligt sätt som möjligt; det ska vara lätt att göra rätt även första gången. Därutöver utvecklar vi IoT-lösningar som hjälper operatörerna att bättre hantera den fysiska infrastrukturen, genom att övervaka och förvalta nätverket.

Tre marknadssegment

Ännu är det dock mycket som måste hamna på plats innan 5G kan rullas ut på allvar. Upplägget kan delas upp i tre huvudsakliga marknadssegment, var och ett med sin egen dynamik. 

– Makrocell-segmentet inkluderar framförallt mobilnätverket och kräver traditionella antenner med stora täckningsområden. Mikrocell omfattar istället mindre millimetervågantenner som installeras och nyttjas inom exempelvis en stad. Det tredje segmentet är ”inomhustäckning” – det är svårt att penetrera nyare hus med nätverkssignaler och därför kommer det att krävas nya innovationer inom området. Allt tyder på att det är Makrocell-segmentet som kommer att expandera först, fortsätter Jean-Jacques. 

Kontinuerlig utveckling och innovation

5G är i förlängningen en samling av lösningar inom datacenter, energi, fiber, koppar och IP. Oerhört få företag har kompetensen att hantera alla dessa aspekter, men Nexans har redan utvecklat produkter som passar de system som dessa nya applikationer bygger på. 

– Som en av Sveriges största kabeltillverkare har vi en lokal bredd likt få andra i branschen, men vi vill alltid utvecklas och bli bättre, inte minst gällande vårt arbete inom 5G. Nästan dagligen hittar vi nya tillämpningar och innovationer som vi testar både internt och i samverkan med våra distributörer och slutkunder. Sedan modifierar och skräddarsyr vi lösningarna baserat på erfarenheter och feedback, för att till sist kunna inkludera dem i vårt erbjudande, säger Oliver Orre Imgård, KAM Sales, Telecom Systems.

Hållbarhet – snarare mindset än enstaka mål

Nexans inställning till sitt hållbarhetsarbete är att det ska vara mer än bara ett affärsmål: Det ska fungera som ett mindset för alla som arbetar med och inom företaget. Med tanke på Nexans framstående marknadsposition har man höga krav på sitt eget hållbarhetsarbete och värnar stort om sina fyra hållbarhetsområden: Products, Partners, People och Planet.

– Några exempel är att vi optimerar våra transporter, kontinuerligt utvecklar leverantörskedjan och att vi tillverkar våra produkter med en livslängd som ofta överlever både byggnader och tjänster. Vi har också en egen återvinningsanläggning och strävar kontinuerligt mot att hitta än mer hållbara lösningar när vi utvecklar både produkter och processer. Det är en väldigt spännande utveckling, avslutar Peter. 

Kontakta Nexans här

Mer från Nexans

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nexans och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?