ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Göran Persson föreslås som ordförande i Swedbank

Swedbanks valberedning kommer att föreslå Göran Persson till ny styrelseordförande i Swedbank, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Valberedningens ordförande Lennart Haglund, som representerar Swedbanks största ägare Sparbanksgruppen säger i en kommentar att han är mycket nöjd med att föreslå den tidigare statsministern Göran Persson som ny ordförande.

”Göran har en imponerande meritlista, ett brett internationellt kontaktnät och erfarenhet av finansiell verksamhet. Han har dessutom ett stort samhällsengagemang som passar väl i Swedbanks kultur. Att han dessutom har erfarenhet från Sparbanksrörelsen är ett extra plus. Nu fortsätter valberedningen arbetet med att förstärka styrelsen i Swedbank. När vi kan presentera ett fullständigt förslag kommer vi att be styrelsen kalla till en extrastämma”, säger Lennart Haglund.

Om extrastämman beslutar att låta Göran Persson tillträda som ordförande kommer han att lämna de uppdrag som behövs för att han ska kunna fullgöra sitt uppdrag i Swedbank på bästa sätt, meddelar banken. Göran Persson är i dag bland annat ordförande för statliga LKAB och styrelseledamot i Ålandsbanken. Tidigare var han ordförande för Sveaskog. Han var finansminister mellan 1994 – 1996, därefter statsminister fram till 2006. 

Dagens industri pekade redan den 28 mars, samma dag som Swedbank hade årsstämma, ut Göran Persson som en het kandidat för att bli ordförande för Swedbank.

”Det allra viktigaste nu är att Swedbank får en ordförande som har kompetens och kapacitet för att rida ut stormen. Den mesta troliga kandidaten till ordförandeposten är den tidigare statsministern Göran Persson. Han besitter flera av de kvalitéer som en ny ordförande måste ha”, skrev Di:s Anders Hägerstrand då. 

Swedbanks förre styrelseordförande Lars Idermark lämnade Swedbank den 5 april, efter att trycket efter penningtvättsskandalen blivit för hårt. Drygt en vecka tidigare hade vd:n Birgitte Bonnesen fått sparken.

Dagens industri har sökt Göran Persson för en kommentar.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies