ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Göran Persson: Avskaffa kommunalskatten

Kommunalskatten är "djupt orättvis", enligt ett färskt utspel: Solnabor betalar rekordlåg skatt men får bättre service än rekordbeskattade Dorotea.

Göran Persson, förutom ex-statsminister och bonde bland annat styrelseordförande i investmentbolaget Pegroco, anser att kommunalskattesystemet har kommit till "vägs ände".

Det sade han vid fackförbundet Kommunals skattepolitiska seminarium på ABF-huset i Stockholm på tisdagen.

Skälet till orättvisan är att skatterna är olika höga i olika delar av landet, och att det inte avspeglas i det kommunala serviceutbudet. Kommuner med låg skatt, som exempelvis Solna, har sålunda bättre service än högskattekommunerna i Norrland, menar Göran Persson:

"Ju sämre service en kommun har desto högre är skatten", sade han vid seminariet enligt Aftonbladet.

Vad som behövs enligt honom är i stället ett norskt system. Detta bygger på att alla betalar samma skattesats, fastställd av stortinget i Oslo och enligt Aftonbladet "minst 23 procent" varav cirka hälften är kommunalskatt och ett par procent går till fylket, det vill säga landstinget. Vid årsinkomster över 169.000 norska kronor tillkommer en progressiv skattesats.

TT citerar en mer övergripande skattesynpunkt signerad JKL-seniorrådgivaren:

"Den nyliberala eran är slut. Det är viktigt att förstå om man ska prata skatter. Det är inte den stora skattesänkar-eran vi har framför oss. Även högerregeringar kommer att tvingas höja skatterna för att hantera den folkliga vreden", citerar nyhetsbyrån Persson, som fortsätter:

"Under 'den nyliberala eran' handlade skattediskussionen om sänkta kapitalskatter, bolagsskatter och 3:12-regler. Nu måste det handla om inkomstskatter och kommunalskatten."

Enligt TT vill Göran Persson se en reformerad kommunalskatt "enligt norsk modell, där alla betalar 30 procent i kommunalskatt oavsett var man bor och staten står för resten".

Kommunal planerar enligt TT att före årets slut presentera ett förslag till ny skattereform med syfte att bland annat säkerställa långsiktig välfärdsfinansiering. Från annat fackligt håll, Saco, välkomnas Göran Perssons förslag:

"Jag tycker att det är spännande att han kom ut med det här. Det är något som vi från Saco har drivit länge, nämligen behovet av en genomgripande skattereform", säger Saco-ordföranden Göran Arrius till TT. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies