Annons

Göran Jonsson: Tronskifte på den svenska kroghimlen

KÖPENHAMN. Mitt under Dagens industris segerintervju med Björn Frantzén på scenen i det pampiga rådhuset i Köpenhamn bryter Mathias Dahlgren in, räcker honom handen och säger: "Grattis!".

Det är en handling som äger viss symbolik en kväll som denna, när franska Guide Michelin just korat Frantzén till Sveriges första trestjärniga restaurang.

Björn Franzén.
Björn Franzén.Bild:Lars Jansson

Mathias Dahlgren blev för 20 år sedan den första och än så länge enda svensk som vunnit Bocuse d'Or, världens mest prestigefyllda kocktävling. När Mathias Dahlgren 2007 öppnade sina båda restauranger i Grand Hôtel i Stockholm blev han snabbt Sveriges mesta stjärnkock med två stjärnor för Matsalen och en stjärna för Matbaren.

Samtidigt öppnade den yngre och ännu oetablerade Björn Frantzén tillsammans med dåvarande kompanjonen Daniel Lindeberg restaurang Frantzén/Lindeberg i Gamla stan. Där inleddes snart en veritabel hetsjakt på Michelinstjärnor, dokumenterat i den konfliktfyllda filmen "Hunger" som sänts i SVT. Det slutade med att Frantzén och Lindeberg gick skilda vägar.

Björn Frantzén laddade om genom att stänga sin tvåstjärniga restaurang i Gamla stan, vars namn efter separationen kortats till Frantzén, för att i höstas öppna en ny restaurang med samma namn. Det är en elitsatsning som inte vore möjlig utan kapitalstarka finansiärer som Antonia Ax:son Johnson och riskkapitalisten Harald Mix.

Samtidigt stängde Mathias Dahlgren Matsalen i Grand Hôtel och öppnade efter ombyggnad i samma lokal den helt vegetariska restaurangen Rutabaga, ett djärvt drag.

Dessa nysatsningar var förra årets stora krognyheter i Stockholm. Utfallet i Michelinguiden blev att Mathias Dahlgren fick resa hem från Köpenhamn med en bibehållen stjärna för Matbaren, medan Björn Frantzén skrev restauranghistoria genom att återvända till Stockholm med full pott: tre stjärnor.

För att få lite perspektiv på den bedriften får vi backa bandet ända tillbaka till 1984. Det var året då Guide Michelin kom till Stockholm. På den tiden hade stjärnkrogarna namn som Coq Blanc, L'Escargot och Gourmet. Det franska kökets ideal var de rådande.

Det franska inflytandet var fortsatt starkt när Sverige år 2000 fick sin första tvåstjärniga restaurang, Edsbacka krog i Sollentuna. I köket arbetade fram tills dess en ung kock vid namn Björn Frantzén.

Där och då inleddes den karriär som nådde en kulmen när Björn Frantzén i måndags kväll fick hänga på sig en vit kockrock med tre röda stjärnor på bröstet. Därmed hade svensk gastronomi fått sitt definitiva internationella erkännande.

Mathias Dahlgrens betydelse som banbrytande och trendsättande kock de senaste 20 åren kan inte överskattas. Som enda svensk av tolv nordiska kockar undertecknade han 2004 det manifest som kom att definiera det nya nordiska köket, en gren inom gastronomin som därefter kommit att bli världsberömd genom framför allt danska Nomas framgångar.

Det nynordiska kökets breda genomslag märks tydligt i årets upplaga av Guide Michelin. Åtminstone två av de tre nya svenska enstjärniga krogarna kan räknas dit: SAV i Tygelsjö utanför Malmö och Agrikultur i Stockholm. För att inte tala om Daniel Berlin Krog i Skåne Tranås, som fick sin andra stjärna.

Men Fäviken Magasinet i Jämtland då? Varför blev inte denna nynordiska fyrbåk först med tre stjärnor?

Om detta går det bara att spekulera. En tänkbar förklaring är att Michelins inspektörer anser att krogen är för extrem, Fäviken tillhör liksom Noma gastronomins avantgarde.

Då faller Frantzéns mer klassiskt präglade internationella lyx fransmännen bättre i smaken. Det går inte att bortse från att den lyxiga miljön kan ha spelat in, även fastän antalet stjärnor bara ska avspegla kvaliteten på det som serveras på tallriken.

Restaurang Frantzén kan kanske inte lägre oreserverat räkas till det nya nordiska köket, men utan det framgångsrecept som det nynordiska köket visat sig vara skulle Björn Frantzén knappast ha blivit den som triumferat, om än i ny skrud.


Detta är en krönika av en fristående kolumnist. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

– Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även fler lokala aktörer samt de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå både säljare och köpare genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

– Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity-kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

– Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

Läs mer om Howden group 

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?