1515

Göran Hägglund: "Vi måste arbeta längre"

När en utredning föreslog höjd pensionsålder blev det ett ramaskri från både fack och arbetsgivare.
Men Göran Hägglund, handplockad för att lösa upp knutarna, tror på ett skarpt förslag senast 2018.

Göran Hägglund, före detta ledare för Kristdemokraterna.
Göran Hägglund, före detta ledare för Kristdemokraterna.Bild:TT

Debatten blev livlig när Pensionsåldersutredningen 2013 bland annat föreslog en höjning av pensionsåldern med två år. Regeringen gav därför i februari radarparet Göran Hägglund, före detta KD-ledare, och Göran Johnsson, före detta IF Metall-bas, i uppdrag att hitta lösningar där kritiken har varit som skarpast.

Ett förslag ska senare i höst presenteras inför Pensionsgruppen, som består av representanter för alla riksdagspartier utom V och SD.

Kritiken mot utredningen gällde bland annat att stora grupper inte kan jobba till 69 års ålder och att politiker lägger sig i kollektivavtalade överenskommelser, som gräns för uttag av tjänstepension.

”Vi har haft konstruktiva dialoger med parterna, men än vet vi inte om vi hittar bra lösningar på alla områden”, säger Göran Hägglund.

”Deras syn på pensionsåldersfrågan har förändrats ganska mycket sedan de skrev sina remissvar. Debatten har kommit i gång och fler inser att det här är angeläget.”

Diskussionerna har bland annat gällt hinder för att jobba längre upp i åldrarna.

”Hur ska vi till exempel underlätta för människor att byta yrke innan det är för sent? Man börjar inte studera mitt i livet om det innebär ett kraftigt inkomstbortfall. Arbetsmiljön och ledarskap i arbetslivet är andra områden som är viktiga”, säger Göran Hägglund.

Hur ser ni på arbetsgivarnas ovilja mot att höja rätten att jobba kvar till 69 år?
”Det har funnits en del låsningar som jag hoppas ska vara möjliga att hantera. Vi behöver ta i anspråk mer tid för arbete och ett större arbetsutbud.”

Göran Hägglund anser att en höjning är nödvändig.

”En sak är säker, och det är att om vi inte gör någonting alls blir pensionerna lägre eftersom de ska fördelas på fler levnadsår. Därför måste vi arbeta längre.”

Hur långt har andra länder kommit?
”Inom EU är det bara något land utöver Sverige som inte har gjort något åt pensionsåldern.”

”Andra länder har sett sanningen i vitögat och justerat sina åldersgränser”, säger Göran Hägglund.

Utredningens förslag

  • Gränsen för tidigt pensionsuttag höjs med ett år till 62 år. Därefter stegvis höjning.
  • Gränsen för rätt att jobba kvar höjs från 67 till 69 år.
  • 65-årsgränsen för garantipension, sjukersättning och andra förmåner höjs till 66 år från 2019.
  • 55-årsgränsen för att ta ut tjänstepension och privat pension höjs till 62 år.


Innehåll från Siemens VitvarorAnnons

Induktionshällen som sätter nya gränser

Sensorkontrollerade funktioner och induktionsteknik garanterar en fantastisk matlagningsupplevelse. Siemens inductionAir Plus ger dig nya möjligheter att skapa ett kök som passar in i din dröm.
Sensorkontrollerade funktioner och induktionsteknik garanterar en fantastisk matlagningsupplevelse. Siemens inductionAir Plus ger dig nya möjligheter att skapa ett kök som passar in i din dröm.

Framtidens teknik redan i dag.

Siemens inductionAir Plus gör matlagningen till ett rent nöje.

– Designen är häpnadsväckande och funktionen med den integrerade fläkten i hällen är fantastisk, säger Mårten Skoglund, produktutbildare för Siemens Vitvaror.

Läs mer om Siemens inductionAir Plus här. 

I nära 200 år har Siemens Vitvaror stått för innovation och pålitlighet. 

Grundat i Tyskland har de som ledord att förutse konsumentens behov och att tillhandahålla lösningar för att göra livet enklare och effektivare.

Just enkelt och effektivt är något som de flesta eftersträvar i köket när det kommer till att laga mat. Och det är nu möjligt med innovativa Siemens inductionAir Plus.

Maximal flexibilitet

Siemens inductionAir Plus är en spishäll och fläkt i ett, där fläkten sitter integrerad i mitten av hällen – allt för att få bästa resultat och maximalt flexibilitet. 

Den innovativa kombinationen av en modern induktionshäll och en kraftfull inbyggd köksfläkt skapar helt nya möjligheter i köksinredningen.

– Det är en mycket bra lösning för det öppna köket och den är väldigt enkel att installera, säger Mårten.

Med kolfilter blir det en värmebesparande effekt i hemmet, då fläkten återanvänder den varma luften och släpper tillbaka den ren och luktfri i rummet istället för ut ur huset. 

Mårten Skoglund är produktutbildare för Siemens Vitvaror.
Mårten Skoglund är produktutbildare för Siemens Vitvaror.

”Os-näsa” som styr

Den inbyggda fläkten har försetts med climateControl vilket närmast kan liknas vid en ”os-näsa” som automatiskt justerar fläktstyrkan. Denna mäter ångintensiteten och fettinnehållet under tillagningen och justerar fläktstyrkan därefter.

Det innebär att fläkten bara används när den behövs och då i precis rätt styrka. Och den extremt tysta iQdrive-motorn gör att det i princip bara är maten som hörs. 

Sensorteknologi

Hällen hos Siemens inductionAir Plus har flera flexibla matlagningszoner med intelligent sensorteknologi som säkerställer att inget bränns vid. 

Zonerna är skapta med förutsättningen att stekpannor och kastruller finns i många former och storlekar, och inte en millimeter utrymme går till spillo. Kokkärl kan dessutom flyttas fritt runt hela hällen. 

Hällar med flexInduction känner automatiskt av kokkärlens storlek och form, och värmen genereras bara där det behövs.

– Jag har lagat mat på många olika hällar genom åren, men Siemens inductionAir Plus är speciell. Den har en massa smarta funktioner som verkligen gör livet enklare och hjälper dig i köket, säger Mårten Skoglund.

Sätter ny standard

Den teknologi som i dag finns i Siemens inductionAir Plus sätter på ett sätt en ny standard även om den är anpassad för dagens kök. Produkten finns i tre bredder - 80, 70 och 60 centimeter och kan passas in i standardköksskåp. 

I dag är hemmen dessutom mer uppkopplade och Siemens inductionAir Plus är inget undantag. Med Home Connect-appen kan du enkelt övervaka, använda och kommunicera med spisen i köket. 

– Siemens inductionAir Plus gör livet lite enklare, det är en nyhet som ger frihet och skapar oanade möjligheter, avslutar Mårten Skoglund.   

Läs mer om Siemens inductionAir Plus här. 

 

Mer från Siemens Vitvaror

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Siemens Vitvaror och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?