1515
Annons

Göran Grosskopf: Det känns tungt

En unik mångsidighet och förmågan att behålla sin enkla naturlighet trots de enorma framgångarna bidrog till Ingvar Kamprads exceptionella gärning som entreprenör. 

Det anser Göran Grosskopf, vän och familjen Kamprads rådgivare, och som i en intervju ger sin bild av Ingvar Kamprad och grundarfamiljens roll och planer liksom vad som väntar för Ikea framöver. 

Bild:Fotograf Håkan E Bengtsson

"Det är viktigt nu att folk verkligen förstår vilken enastående prestation Ingvar har gjort. Han var fullständigt briljant och unik som entreprenör och företagsbyggare och Ikeas exempellösa framgångar beror i extremt stor utsträckning just på Ingvar Kamprad", säger Göran Grosskopf, som förutom att vara vän också har haft en rad ledande positioner inom Ikea och dess ägarstiftelser under många år.

Han berättar att han redan innan nyheten kablades ut över världen hade nåtts av beskedet att Ingvar Kamprad gått bort.

"Det är klart att jag känner en stor sorg. Jag har ju känt Ingvar i runt 30 år och han var en mycket god och nära vän. Men mest tänker jag på hans söner", säger Göran Grosskopf.

"Ingvar avled hemma på gården i Småland omgiven av sina tre söner, Mathias, Jonas och Peter. Det blev på det sättet nog så bra man kan hoppas på när tiden nu hade kommit."

Han uppger att han hoppas att media respekterar att sönerna behöver vara i fred. 

"De är väldigt tagna. Men beskedet i dag är att inget förändras när det gäller deras roller där de axlat ett ansvar genom att sitta i styrelserna i flera av stiftelserna och i Ikeakoncernen. Men de har sedan tidigare sagt att de inte vill vara synliga, offentliga personer utan vill leva ett så normalt liv som möjligt", säger Göran Grosskopf.

Själv träffade han Ingvar Kamrad sista gången strax före jul och uppger att dödsbudet inte kom som en total överraskning.

"Är man över 90 år så är det klart att man har olika krämpor och Ingvar har kämpat med olika hälsoproblem. Men det känns förstås ändå väldigt tungt och omtumlande när beskedet väl kom."

Det var i Schweiz, där Ingvar Kamprad bodde under många år, som Göran Grosskopf lärde känna Ingvar Kamprad.

"Det var i ett socialt sammanhang för runt tre decennier nere i Lausanne. Efterhand blev vi mycket nära vänner. Vi bodde nästan grannar i Schweiz och vi träffades om inte dagligen så flera gånger i veckan."

Och när Göran Grosskopf efter en framgångsrik karriär tänkt gå i pension övertalade Ingvar Kamprad honom att i stället ta uppdrag inom Ikea. Bland annat var Göran Grosskopf ordförande såväl i Ikeakoncernen som i dess ägarstiftelse i Nederländerna. Den sistnämnda posten lämnade han i höstas.

Vad är då din bild av Ingvar Kamprad och hans gärning?
"Det mest frapperande är att han var så naturlig och varm, vilket utmärkte honom inte bara som vän utan även som företagsledare. Han såg Ikea som sin familj och den här enkelheten och genuina känslan för medarbetarna var sannolikt också en av de viktigaste framgångsfaktorerna."

Hur då?
"Ikeas företagskultur går ju ut på att värna de många människorna, och då inte minst de som inte har så mycket pengar, genom att hjälpa dem att köpa heminredning som är både billig och bra. Det kräver låga kostnader och ett stort engagemang av medarbetarna. Och Ingvar som under alla år ständigt var ute i verksamheten och kramade om medarbetarna och diskuterade lösningar och utveckling bidrog till att den här kulturen präglad av just omtanke är så djupt förankrad i organisationen."

Vilka andra egenskaper utmärker honom som entreprenör?
"Han hade också en unik bredd med djup och detaljerad kunskap om inte bara ett eller ett fåtal fält utan en rad olika discipliner. Ingvar behärskade alltifrån inköp till produktion, handelsfrågor, valutor och marknadsföring. Den här kombinationen av extrem kompetens, outtömlig energi och en förmåga att sprida värme och entusiasm hos andra bidrog också till att Ikea kunde växa till världens mest framgångsrika heminredningsföretag."

Vad innebär grundarens bortgång för Ikea?
"Just nu är naturligtvis organisationen väldigt dämpad och ledsen. I övrigt händer inte så mycket. Ingvar började faktiskt planera för sin bortgång redan på 1980-talet för att säkra Ikeas framtid. Tack vare det finns en stark struktur där ägandet ligger i stiftelser och företagen, både Ikea och Inter Ikea, som äger varumärket och konceptet, sköts väldigt professionellt. Det gör att det inte heller finns någon anledning till oro."

Vilken roll har då Ingvar Kamprads söner i Ikea i dag och framöver?
"Familjen har för alltid rätt till representation i de viktigaste styrelserna och har därmed fortsatt ett inflytande. Och alla tre söner har uppdrag och ser sin roll främst som att vara bärare av den kultur som Ingvar skapade. Men de äger inget och kan heller inte ta ut några pengar."

Några möjligheter till några stora förändringar i Ikeas ägarstruktur finns inte. Därmed är också en försäljning eller börsnotering utesluten även i framtiden, hävdar Göran Grosskopf.

Kamprads bortgång störst på Twitter

Möbeljätten Ikeas besked om att grundaren Ingvar Kamprad gått bort var det svenskspråkiga inlägg som delades mest på Twitter 2018.

Foto:Claes-Göran Flinck

Det är den ideella föreningen Medieakadamien som mätt antalet retweets och enda kravet för att vara aktuell för listan, förutom antal delningar, är att inlägget är skrivet på svenska, enligt ett pressmeddelande.

Tvåa på listan är ett videoklipp från norska NRK med gulliga barn och trea är en gammal video, på ett annat gulligt barn, som spreds på Facebook för flera år sedan och i år fick ny spridning på Twitter. Längre ner på listan återfinns bland annat fotbollsspelaren Ola Toivonens tweet inför landslagets match mot Schweiz under sommaren fotbolls-VM och ett inlägg från advokaten Viktor Banke rörande Jimmie Åkesson.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera